1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Vihreät oli vaalien suurin menestyjä Pohjois-Savossa – katso täältä 5 muuta voittajaa ja 3 häviäjää

Vaaleissa nähtiin komeita nousuja ja yksi täydellinen romahdus. Nämä yhdeksän ilmiötä jäivät mieleen vuoden 2017 kuntavaaleista Pohjois-Savossa.

Keskustan vaalivalvojaisissa tunnelmat vaihtelivat illan mittaan. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Voittaja: Vihreät

Vihreät kasvatti äänisaalistaan suhteellisesti eniten. Edellisiin vaaleihin verrattuna vihreät sai peräti 3,4 prosenttiyksikköä lisää. Kuopiossa vihreät ohitti perussuomalaiset ja saa uuteen valtuustoon kahdeksan paikkaa. Puolueen ääniharava oli teknologiapäällikkö Harri Auvinen. Uusina vihreät saavat valtuustoon Kaisa Kanteleen, Veera Willmanin, Matti Sariolan, Laura Pulkan, Liisa Pietikäisen ja Iiro Väisälän.

Häviäjä: Perussuomalaiset

Samuli Voutila. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Perussuomalaiset romahti Kuopiossa neljän prosenttiyksikön verran vuoden 2012 kuntavaaleihin verrattuna. Uudessa valtuustossa perussuomalaisilla on kuusi paikkaa. Riveissä oli kansanedustaja Kimmo Kivelä, varakansanedustaja Marjaana Mikkonen sekä puolueen valtakunnallisen nuorisojärjestön puheenjohtaja Samuli Voutila – siihen nähden tulos oli yllätys. Pelkästään Juankoskella perussuomalaiset menetti yli 200 ääntä eli puolet kannatuksestaan. Toisaalta puolue menetti kannatusta muuallakin maakunnassa paljon, keskimäärin 4,0 prosenttiyksikköä.

Voittaja: Kaikki – ainakin Rautavaaralla

Rautavaaralla, Kaavilla ja Vesannolla ei saatu kasaan edes kahta ehdokasta yhtä valtuustopaikkaa kohden. Rautavaaralla valtuustopaikkaan riitti kuusi ääntä, eli ehdokas saattaa hyvin tietää itsekin jokaisen äänestäjänsä. Tosin sielläkin vaalituloksesta saattaa vielä syntyä draamaa, sillä vasemmiston Kauko Hartikainen ja Tarja Tuppurainen päätyivät tasalukuun. Koko kunnassa saivat vähiten ääniä vasemmiston Erkki Pursiainen ja Anneli Rinne, kaksi. Mutta ei se mitään: silläkin saaliilla pääsee varavaltuutetuksi!

Häviäjä: "Vanhasta muistista" ei menty jatkoon

Kuopion kaupunginvaltuustossa on uudella kaudella peräti 24 uutta valtuutettua. Uusista nimistä komeimmat äänisaaliit vetivät Marko Kilpi (kok.) 748 äänellä ja Siilinjärveltä muuttanut entinen kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) 902 äänellä.

Aiempien vaalien ääniharava Hetti Rytsy (kesk.) jäi dramaattisesti kahden äänen marginaalilla valtuuston ulkopuolelle 274 äänellä. Ero on niin pieni, että tarkastuslaskenta voi periaatteessa vielä muuttaa tuloksen. Nykyisistä valtuutetuista myös muun muassa Veijo Karkkonen (kesk.), Taisto Toppinen (kok.), Atik Ismail (vas.) ja Varpu Puskala (kesk.) putosivat.

Voittaja: Kristillisdemokraatit Lapinlahdella

Sari Essayahin tytär Noora Knapp nousi valtuustoon. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah oli Lapinlahden ylivoimainen äänikuningatar ja hinasi valtuustoon kolme muutakin kristillisdemokraattia 398 äänellään. Viime vaaleissa KD:lla oli yksi valtuutettu ja nyt siis neljä. Yksi kristillisdemokraattien uusista valtuutetuista on Essayahin tytär Noora Knapp. Hän sanoi etukäteen olevansa iloinen, jos saisi enemmän ääniä kuin äitinsä tämän ensimmäissä kuntavaaleissa eli 16. Sen Knapp saavuttikin 40 äänellään. Koko maakunnan tasolla Lapinlahden menestystä vesitti Varkauden kristillisdemokraattien romahdus.

Voittaja: Minna Reijonen

Vaikka perussuomalaiset sukelsi Kuopiossa katkerasti, se ei ainakaan ollut kiinni Minna Reijosen äänisaaliista. Nilsiäläinen farmaseutti on profiloitunut liitoskuntien ärhäkkänä äänitorvena ja äänestäjät kiittivät. Reijonen oli koko maakunnan äänikuningatar. Kuopiossa hän sai puolueensa äänistä peräti joka viidennen.

Voittaja: Marko Kilpi

Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Kirjailija-poliisi Marko Kilven nousu uutena ehdokkaana Kuopion kaupunginvaltuustoon kokoomuksen listoilta ei ollut yllätys. Se oli ehkä yllättävämpää, että Kilpi pesi kansanedustaja Sari Raassinan ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Kantasen kaltaiset näkyvät ehdokkaat. Reijosen tavoin Kilpi pehmensi suosiollaan kokoomuksen putousta.

Voittaja: SDP:n jytky tehdaskaupungissa

Varkaus on perinteinen teollisuuskaupunki ja työväenpuolueilla on ollut siellä perinteisesti vahva asema. SDP:n tämänvuotinen rynnistys oli kuitenkin vaikuttava: puolue kasvatti ääniosuuttaan peräti 8,2 prosenttiyksikköä ja sai sillä neljä uutta paikkaa.

Vaalitulos merkitsi kaupungissa viime vuosina menestyneen kristillisdemokraattien romahdusta. Puolue menetti peräti tuhat ääntä, 10,1 prosenttiyksikköä ja viisi seitsemästä paikastaan! KD:n sukellus tehdaskaupungissa oli luultavasti suurin vaalitappio näissä vaaleissa Pohjois-Savossa.

Häviäjä: Kokoomus

Sari Raassinaa hymyilytti, vaikka vaalitulos jätti toivomisen varaa. Kuva: Joonas Nieminen / Yle

Vaikka kokoomus oli valtakunnallisesti kuntavaalien voittaja, Pohjois-Savossa kunnia oli katoavaista. Puolue menetti kannatustaan maakunnassa 2,5 prosenttiyksikköä. Tappiota tuli etenkin Iisalmessa, Siilinjärvellä ja Kuopiossa. Kansanedustaja Sari Raassinan tulos oli kuvaava: viime vaaleissa Kuopion äänikuningatar yli 1 100 äänellä, nyt 524 ääntä. Marko Kilven nousu korvasi pudotusta osittain, mutta kun monet jatkaneetkin valtuutetut menettivät ääniä, lopputulos oli tämä.

Katso kuntavaalien tulos Pohjois-Savosta kunnittain täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös: Medianäkyvyys toi ääniä Pohjois-Savossa.

Puuttuiko listasta sinun mielestäsi jotakin tärkeää? Ota meihin yhteyttä kuopio@yle.fi.

Juttua päivitetty 11.4. klo 5:27: Vihreiden Kuopion uusiin valtuutetttuihin lisätty Kaisa Kanteleen nimi.