Voittajia ja häviäjiä – Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan kunnanvaltuustot selvillä

Riippumatta omasta tuloksesta, kaikki pohjalaiset puolueet ja ryhmät uskovat yhteistyöhön kuntansa hyväksi.

kuntavaalit
Vasemmiston vaalivalvojaisissa viihdyttiin Seinäjoella mm. pingistä pelaillen, kun odotettiin vaalituloksia.
Seinäjoen vasemmiston vaalivalvojaisissa iloittiin vaalituloksesta pingispelin lomassa. Vasemmiston äänimäärä kasvoi merkittävästi, sanoo uuteen valtuustoon paikkansa varmistanut Antti Knuuttila.Olli Koski/Yle

Kuntavaalituloksessa on voittajia ja häviäjiä. Pohjanmaan (siirryt toiseen palveluun) ja Etelä-Pohjanmaan (siirryt toiseen palveluun) maakuntien tulokset löytyvät täältä.

Soini

Soinin (siirryt toiseen palveluun) uudessa valtuustossa on viisi kristillisdemokraattia aiemman kolmen valtuutetun sijaan. Soinin kristillisdemokraattien paikallisosaston puheenjohtaja Marja-Leena Rinne iloitsee vaalituloksesta.

- Tuntuu tosi hyvältä. Meillä on ollut sellainen kutina, Rinne sanoo.

Rinne kiittelee monipuolista ehdokaslistaa. Jatkossa viiden hengen valtuustoryhmä aikoo tehdä yhteistyötä muiden valtuustoryhmien kanssa.

- Yhteistyötähän tämä valtuustotyöskentely on. Mietitään yhdessä, mitä voidaan ottaa esille ja tehdään yhteistyötä, Rinne sanoo.

Laihia

Laihialla (siirryt toiseen palveluun) perussuomalaisten puheenjohtaja Piia Riiki ei ole tyytyväinen vaalitulokseen. Paikkoja perussuomalaisten ryhmälle tuli kolme aiemman viiden sijasta.

– Ne päätökset, mitä Helsingissä tehdään, heijastuu tänne kuntatasolle. Ihmiset ei ymmärrä, että kunnassa tehdään omat päätökset ja valtakunnallisesti omat päätökset, Riiki sanoo.

Riiki sanoo, että työnteko jatkuu oman kunnan hyväksi tälläkin tuloksella.

– Tehdään ahkerasti töitä edelleen – kaikki mitä on luvattukin.

Vimpeli

Haloo Vimpeli kasvatti valtuutettujensa määrää Vimpelin (siirryt toiseen palveluun) valtuustossa viidesta valtuutetusta seitsemään.

– Tulos kertoo, että kuntalaisten mielestämeillä on vielä tekemistä Vimpelin hyväksi ja nyt ruvetaan töihin, sanoo Seppo Tuomisalo Haloo Vimpelistä.

Tuomisalo muistuttaa, että ryhmän tavoite on hakea politiikkaan ihmisiä ”politiikan ulkopuolelta”. Seitsemän valtuutetun ryhmässä on nyt kaksi ensimmäiselle kaudelle valittua henkilöä.

– Päätavoite on vahvistaa Vimpelin elinvoimaa, mehän sukellettiin tuossa niin pahasti. Jouduttiin pakon edessä tekemään leikkauksia ja luopumaan monista palveluistakin. Kehittäminen pysähtyi moneksi vuodeksi.

Vimpelissä perussuomalaisten ryhmä pieneni kolmella valtuutetulla. Haloo Vimpelin lisäksi keskusta sai yhden lisäpaikan.

– En näe että sillä on niin merkitystä, mistä puolueista valitut valtuutetut on. Kunnallisvaaleissa puolueasetelmilla ei ole niin suurta merkitystä.

Täällähän päätetään hyvin arkisista asioista.

Mustasaaren suomenkielisten Martin Ahlskog toimittaja Hannu Puikkosen haastattelussa kuntavaalivalvojaisissa.
Mustasaaren suomenkielisten Martin Ahlskog toimittaja Hannu Puikkosen haastattelussa kuntavaalivalvojaisissa.Jarkko Heikkinen/Yle

Mustasaari

Mustasaaren suomenkielisillä (MSK) on Mustasaaren (siirryt toiseen palveluun) uudessa valtuustossa neljä paikkaa. Liittoutuma on tyytyväinen vaalitulokseen.

- Äänimäärä kasvoi yli tuhanteen. Harmittavasti paikkamäärä jäi samaan, mutta olen tyytyväinen, kun liike on oikeansuuntaista, sanoo Martin Ahlskog.

Yksi Mustasaaren suomenkielisten lähtökohta on, että Mustasaari liittyisi Vaasaan.

– Katsomme että Mustasaari hyötyisi siitä, että olemme yhtä. Resursseja jaetaan isoille aina ja Mustsaaren pitää olla mukana auttamassa Vaasaa, että saadaan resursseja, jotka meille kuuluu, Ahlskog sanoo.

Alajärvi

Alajärvellä (siirryt toiseen palveluun) keskustaryhmä jatkaa valtuuston suurimpana 19 valtuutetulla. Kokonaisuutena 35 valtuutetusta kuitenkin vain 4 on naisia: kaksi keskustasta, yksi perussuomalaisista ja yksi kokoomuksesta.

Kunnallisjärjestön puheenjohtaja Sari Palmu on suhteellisen tyytyväinen Keskustan tulokseen kokonaisuutena, mutta naisten määrä huolettaa.

– Olen pettynyt siihen, että näin vähän meni naisia läpi, tässä on kyllä haastetta seuraaviin vaaleihin. 14 prosenttia naisia on vähän, kyllä meidän pitäisi sinne 40:een päästä.

– Varmasti hyvin mielenkiintoinen kausi tulee olemaan. Varmaan alkuun pääseminen on jännittävääkin tässä, mutta kun alkukankeudesta päästään, saadaan hyvää yhteistyötä tehtyä. Pääasia on alajärveläisten etu, Palmu sanoo.