1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vihreillä hurja nousu Tampereella – haastoi SDP:n ja kokoomuksen suurimman puolueen paikasta

Vaaliasiantuntijan mukaan Vihreät ovat onnistuneet puhumaan ihmisiä koskettavista asioista.

kuntavaalit
Vihreiden vaalivalvojaisissa Tampereella apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäellä on syytä hymyyn.
Vihreiden vaalivalvojaisissa Tampereella apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäellä on syytä hymyyn.Antti Eintola / Yle

Vihreät saivat Tampereella 20 prosentin kannatuksen ja 14 paikkaa Tampereen valtuustoon. Se on neljä paikkaa enemmän kuin edellisessä valtuustossa.

Suurimman puolueen paikan Tampereella vei SDP 22,1 prosentin kannatuksella ja 16 valtuustopaikalla. Toiseksi suurin valtuustoryhmä on kokoomus 21,6 prosentin kannatuksella. Se toi valtuustoon 15 paikkaa.

– Näyttää siltä, että kun äänestysaktiivisuus on kasvanut, niin nuoret ja vihreät ovat nyt lähteneet uurnille, sanoo Yle Tampereen vaalikonmmentaattori kuntatutkija Jenni Airaksinen.

– Vihreät ovat kampanjoineet monissa eri medioissa menestyksekkäästi. Vihreät ovat onnistuneet puhumaan ihmisiä koskettavista asioista kuten liikkumistavoista, kaupunkiluonnosta ja kaupunkitilan kehittämisestä.

Vihreiden nousu on 5,9 prosenttiyksikköä, kun äänistä on laskettu 97,9 %. Eniten ääniä on kerännyt pormestariehdokas Anna-Kaisa Heinämäki. Seuraavana on vihreiden puheenjohtaja Iiris Suomela. Myös Oras Tynkkysellä ja Jaakko Mustakalliolla on yli tuhat ääntä.

Vihreillä meni hyvin myös esimerkiksi Nokialla ja Akaassa, Nokialla nousua tuli peräti 10,7 prosenttiyksikköä, Akaassa 8,0 prosenttiyksikköä.

Lue seuraavaksi