1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskusta ja SDP Savonlinnan johdossa – Kaksikolla on selkeä enemmistö valtuustossa.

Vihreät nousi ohi Perussuomalaisten Kokoomuksen kantaan.

Kuntavaalit 2017
Perussuomalaisten vaalivalvojaiset Savonlinnassa
Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa ei juhlittu Savonlinnassa.Jarmo Nuotio / Yle

SavonlinnaSavonlinnan keskustasta löytyi vaali-iltana sekä juhlijoita että sellaisia, joita ei juuri juhlinta innostanut. Vihreiden vaalivalvojaisissa ilo oli ylimmillään jo ennakkoäänten julistamisen aikana. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen totesi samaan aikaan muutaman sadan metrin päässä omissa valvojaisissa, että juhlia ei tule.

– Ei tule jytkyä näissä vaaleissa, mutta onhan niitä tullut jo tähän saakka monta. Kaksi valtuustopaikkaa meni Savonlinnassa ja miinusta äänimäärässä oli saman verran kuin valtakunnallisestikin.

Keskusta vahvisti asemaansa Savonlinnassa, sillä on nyt 17 valtuutettua ja SDP on selkeänä kakkosena 14 valtuutetulla. Lähes kolmen prosentin miinuksen kärsineellä Kokoomuksella on paikkoja kuusi. Vihreiden äänimäärä kohosi viisi prosenttia ja valtuutettuja sillä on nyt viisi. Vihreät nousi Perussuomalaisten ohi neljänneksi suurimmaksi valtuustoryhmäksi. Perussuomalaisilla on nyt neljä valtuutettua. Kristillisdemokraateilla valtuutettuja on kolme ja Vasemmistolla kaksi.

Entä mitä tapahtuu nyt?

Vihreiden Heli Järvelä on iloinen siitä, että vaalivoitto oli sekä valtakunnallinen että paikallinen. Hänen mukaansa kuntavaalien tuloksessa näkyy perinteiden murtuminen.

– Kuntavaaleissa äänestetään helposti hyvää tyyppiä, maailma ei ole niin sinipunainen kuin ennen. Nyt täytyy keskittyä siihen, että pystytään pitämään kiinni niistä asioista, mitä on luvattu.

Keskusta ja SDP päättävät jatkossa kahdestaan asioista, kuten ne ovat toisaalta tehneet tähänkin saakka.

Kaj Turunen

Järvinen korostaa, että Savonlinnassa jatketaan yhteistyön tiellä. Asioita viedään eteenpäin henkilöiden, ei jäsenkirjan kautta. Perussuomalaisten Turunen pohtii asioita toisin.

– Ainakaan savonlinnalaiset eivät näissä vaaleissa voittaneet. Keskusta ja SDP päättävät jatkossa kahdestaan asioista, kuten ne ovat toisaalta tehneet tähänkin saakka.

Lue seuraavaksi