1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolassa vaalitappio kokoomukselle ja perussuomalaisille – Kiistelty Marlén Timonen sai vahvan tuen äänestäjiltä

Kokkolan vaalituloksessa ei nähty valtavaa jymy-yllätystä. Valtuustopaikkojen väheneminen rokotti lähes tasapuolisesti suurimpia valtuustoryhmiä, ja liitoskuntien ehdokkaat keräsivät isoja äänimääriä.

kuntavaalit
Äänestyspaikalla Kokkolassa
Kokkolassa äänestysprosentti ylsi hieman yli valtakunnan tason, 59,2 prosenttiin.Juha Kemppainen / Yle

Kokkolassa kokoomus ja perussuomalaiset ovat kuntavaalien suurimpia häviäjiä. Molemmilla kannatus putosi kolmisen prosenttia edellisistä kuntavaaleista, mikä tarkoittaa kummallekin puolueelle kahden valtuustopaikan menetystä.

Kokkolan valtuusto pienenee ensi kaudella kahdeksalla valtuutetulla. Sen takia keskusta ja SDP menettivät odotetusti muutaman paikan. Keskustan kannatus oli ehkä yllättäenkin hienoisessa nousussa (+0,8 %), vaikka puolue on ollut kaupunginhallituksen puheenjohtajan Veikko Laitilan (kesk.) johdolla yhtenä päävastuullisena kaupungin tekemissä säästöissä.

Kokkolan liitoskuntien ehdokkaat keräsivät kovia äänimääriä. Heistä suurimman kannatuksen sai ullavalainen Reino Herlevi (kesk.), 363 ääntä. Kaikkiaan valtuustoon nousi kahdeksan liitoskuntien edustajaa.

Kokkolan vihreät
Kokkolan vihreiden ehdokkaita.Juha Kemppainen / Yle

Pienet puolueet, kristillisdemokraatit, vasemmisto ja vihreät, nostivat kukin kannatustaan parilla prosentilla.

Ylitalo putosi, Timonen sai vahvan tuen

Perussuomalaisten ryhmän kanssa vajaa vuosi sitten riitaantunut ja nyt keskustan listalla sitoutumattomana vaaleihin lähtenyt Alpo Ylitalo joutui nielemään pettymyksen, sillä hän putosi valtuustosta. Ylitalo sai vain 105 ääntä.

Sen sijaan Marlén Timonen (r.) sai kannattajiltaan näissä vaaleissa vahvan mandaatin, vaikka kaupunginhallituksen jäsenet yrittivät savustaa hänet ulos hallituksesta luottamuspulan takia viime heinäkuussa. Timonen sai RKP:läisistä suurimman äänipotin ja kasvatti äänimääräänsä edellisvaaleista peräti 189 äänellä (518 ääntä).

Marlèn Timonen
Marlén Timonen nosti kannatustaan.Suomen ruotsalainen kansanpuolue

Kälviäläinen Kauko Ojala (kesk.) on yksi vaalien nimekkäimmistä putoajista. Hän on pitkän linjan poliitikko, ja toimii vielä maakuntahallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut myös Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Uusia reilu kolmannes

Kokkolan valtuustoon valituista reilu kolmannes on uusia. Ensikertalaisena kovaan tulokseen ylsi Tiina Isotalus (sd.). Hän sai SDP:stä toiseksi eniten ääniä (285) heti Jutta Urpilaisen jälkeen. Tiina Isotalus tunnetaan kansalaisaktiivisuudestaan. Hän on mm. ollut aktiivisena Facebookin Mammat-ryhmässä, joka levitti hätäkahvit-vertaistukea eri puolille Suomea. Isotalus on Kokkolan entisen kaupunginjohtajan Antti Isotaluksen tytär.

SDP:n ehdokaslistaa Kokkolassa.
Juha Kemppainen / Yle

Myös politiikkaan palannut ja puoluetta vaihtanut Bjarne Kallis (kok.) nousi valtuustoon ja sai kokoomuslaisista suurimman äänimäärän, 350 ääntä.

Keskipohjalaisista kansanedustajista Jutta Urpilainen (sd.) keräsi odotetusti yli tuhat ääntä (1105). Tuomo Puumala (kesk.) sai noin sata ääntä vähemmän kuin viime kuntavaaleissa (783).

10.4. kello 9.22 ja 10.33 Tiina Isotaluksen äänimäärä korjattu ja selvennetty hänen rooliaan Mammat-ryhmässä.

Lue seuraavaksi