Perussuomalaiset kärsi karvaan tappion Uudenmaan kunnissa – Vihreille yli 40 uutta valtuustopaikkaa

Perussuomalaisten vaisu kuntavaalimenestys näkyy Uudellamaalla muun muassa Karkkilassa. Vihreät sen sijaan juhlivat: puolue kaksinkertaisti paikkamääränsä esimerkiksi Porvoossa.

kuntavaalit
Perussuomalaiset kampanjoivat lauantaina Lohjan torilla.
Yle

Perussuomalaiset rynni voimalla useiden kaupunkien ja kuntien valtuustoihin vuoden 2012 kuntavaaleissa. Nyt puolue menetti Uudellamaalla kaikkiaan 41 valtuustopaikkaa. Kannatus laski koko maakunnassa kolmen prosenttiyksikön verran.

Muun muassa Karkkilassa viime vaaleissa saavutetut seitsemän valtuustopaikkaa kutistuu nyt kahteen. Inkoossa puolue puolestaan tippuu kokonaan pois valtuustosta.

Puolue menettää valtuustopaikkoja myös kaikissa pääkaupunkiseudun kunnissa, paitsi Kauniaisissa. Kaupungin kaikkien aikojen ensimmäinen perussuomalainen valtuutettu Taisto Miettinen onnistui säilyttämään puolueen ainoan valtuustopaikan kaupungissa.

Porvoossa puolueen äänisaalista nosti edellisissä kuntavaaleissa erityisesti Pirkko Ruohonen-Lerner, joka keräsi yli tuhat ääntä. Sittemmin europarlamenttiin valittu ääniharava ei ollut tällä kertaa ehdolla kotikaupungissaan, ja puolueen paikkamäärä laskee tulevassa valtuustossa kuudesta kahteen.

Perussuomalaiset nosti kannatustaan vain Pornaisissa ja Pukkilassa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tunnusti tappion, mutta muistutti, että tulos oli puolueen historian toiseksi paras.

Vihreät juhlivat Lohjalla ja Porvoossa

Vihreillä oli sen sijaan aihetta juhlaan. Vihreät saivat Uudenmaan valtuustoihin yhteensä 43 uutta paikkaa. Puolueen kannatus nousi maakunnassa 3,3 prosenttiyksikköä.

Porvoossa puolue onnistui jopa kaksinkertaistamaan valtuustopaikkansa neljästä kahdeksaan. Lohjallakin kannatus kasvoi 4,8 prosenttiyksikköä ja kaksi valtuustopaikkaa edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Vihreät on nyt kolmanneksi suurin valtuustoryhmä sekä Porvoossa että Lohjalla.

Eniten kannatustaan vihreät nosti Kirkkonummella, jossa nousua tuli jopa 8,4 prosenttiyksikköä. Huimiin lukuihin päästiin myös Myrskylässä, jossa kannatus parani liki 7 prosenttiyksikköä.

Vihreiden suosio kasvoi myös koko pääkaupunkiseudulla. Eniten uusia paikkoja ropisi siellä Espoon valtuustoon, johon puolue sai 4 uutta paikkaa.

Vihreät on kuntavaalien selkein voittaja. Puolueen kannatus kasvoi valtakunnallisesti huikeat neljä prosenttiyksikköä.