Demarit nousivat johtoon ja Vihreät kärkikolmikkoon – nastolalaisille hyvä edustus Lahden valtuustoon

SDP teki selvän eron Lahden toiseksi suurimpaan puolueeseen, Kokoomukseen. Mika Kari (sd.) keräsi eniten lahtelaisääniä.

Kuntavaalit 2017
Lahden kaupungintalo
Vihtori Koskinen / Yle

SDP nousi Lahdessa suurimmaksi puolueeksi (siirryt toiseen palveluun)Kokoomuksen ohi.

Vihreät nousivat kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja samalla Perussuomalaiset tippuivat neljänneksi.

Uutena valtuustoon nousi myös Pro Lahti -ryhmä, edustajinaan Minni Salminen sekä Kalle Aaltonen.

Nyt paikkoja valtuustossa on seuraavasti: SDP 19, Kokoomus 14 ja Vihreät seitsemän. Perussuomalaiset saivat viisi paikkaa sekä Keskusta, Vasemmistoliitto ja Kristillisdemokraatit neljä paikkaa ja Pro Lahti kaksi.

Lahden ääniharava, SDP:n Mika Kari keräsi yli 2 000 ääntä ja on demareiden voittoon tyytyväinen.

– Olen ollut kuntapolitiikassa mukana parikymmentä vuotta. Tälläkin perspektiivillä muutos on kova ja kuntapolitiikan voimasuhteet muuttuvat. Toivon, että edelleenkin itsenäisyyden juhlavuoden hengessä Lahdessa tehdään jatkossakin töitä yhdessä. Että puolueet muistavat, että hyvään Lahteen tarvitaan kaikkia.

Äänestysprosentti Lahdessa oli 55,3. Vuoden 2012 kuntavaaleissa äänestysprosentti oli 53,4.

Nastolasta 12 valtuutettua

Nastola liitettiin Lahteen viime vuoden alussa ja Nastolassa onkin jännitetty, kuinka monta paikallista ehdokasta nousee Lahden valtuustoon.

Valtuustoon nousi 12 nastolalaisedustajaa. Nastolalaisia ei unohdeta jatkossakaan, lupaa nastolalainen SDP:n Sinikka Ruuska.

– Heidän asiansa pitää ottaa vakavasti, ja kuunnella, mitä tarpeita heillä on tarpeita.

– Minä olen koko Lahden valtuutettu. Tiedän, että alueella on monta ongelma, jotka pitää ratkaista.

59-paikkaisessa valtuutossa on 22 uutta valtuutettua. Nastolalaisehdokkaista eniten ääni keräsivät SDP:n Pasi Karjalainen (621) ja uutena valtuutettuna Marju Markkanen (597 ääntä).

Uusina valtuutettuina aloittavat myös lahtelaiset Keskustan kansanedustaja Martti Talja sekä Hämeen Vihreiden puheenjohtaja Riina Puusaari.

Pienenevästä valtustosta jäi monta rannalle

Kuntaliitoksen vuoksi Lahden valtuusto on ollut nyt Suomen suurin. Valtuusto palaa kesäkuussa ennalleen 59-paikkaiseksi. Valtuustotyönsä joutuvat nyt lopettamaan muun muassa Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Martti Mäkelä, pitkän linjan demaripoliitikko Ulla Koskinen-Laine sekä kokoomuslaiset Jari Salonen ja Marko Varjonen.