1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Kuntatutkija Jenni Airaksinen: "Tampereen pormestaripuolue ei ole kirkossa kuulutettu"

Tampereen vaalitulos ei suoraan anna demareille pormestaripaikkaa, sanoo Tampereen yliopiston tutkija Jenni Airaksinen.

kuntavaalit
Jenni Airaksinen, Tampereen Yliopiston kunnallispolitiikan lehtori, Yliopistorakennuksen edessä
Kuntatutkija Jenni Airaksinen muistuttaa, että pormestariehdokkaan pitää kelvata myös muille kuin suurimman puolueen valtuutetuille .Matias Väänänen / Yle

Tampereella suurimmaksi puolueeksi nousi SDP, joka sai 22,1 prosenttia äänistä ja 16 paikkaa. Kokoomus sai 21,6 prosentin äänisaaliilla 15 paikkaa.

SDP ei kertonut pormestariehdokastaan ennakkoon. Oliko se järkevä tapa?

– Kyllä se nyt näyttää järkevältä, enkä ole kritisoinut sitä muutenkaan. Tämä järjestelmä mahdollistaa sen, että vaikka ollaan pormestarijärjestelmässä, voidaan tehdä myös kuntavaaleja samalla lailla kuin ennenkin, sanoo kuntatutkija Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta.

Airaksisen mukaan vielä ei ole kirkossa kuulutettu, että pormestari leivotaan demariryhmästä, vaikka äänikuningatar Sanna Marin sitä jo illalla vakuutteli.

– Valtuustohan valitsee pormestarin. Oman puolueen kannatus ei välttämättä isollakaan puolueella riitä pormestaripaikkaan. Sen täytyy olla sellainen ehdokas, joka kelpaa myös muille valtuutetuille.

– Pormestarin valinta on kiinnostava. Se saattaa muodostaa tänne kaupunkitasolle hallitus-oppositio -asetelman, jota meillä ei kuntapuolella ole niin paljon tunnettu. Se ei ole kirkossa kuulutettu, mistä puolueesta pormestari tulee, sanoo Jenni Airaksinen.

Tampereen äänikuningatar Sanna Marin iloitsi suuresta äänimäärästään SDP:n vaalivalvojaisissa.
Tampereen äänikuningatar Sanna Marin iloitsi suuresta äänimäärästään SDP:n vaalivalvojaisissa.Antti Palomaa / Yle

Tampereen pormestarikisaan on demareista ilmoittautunut mm. Lauri Lyly, joka saikin ensikertalaisena varsin hyvän äänisaaliin ja oli demareista toiseksi suosituin ehdokas. Tampereen äänikuningatar Sanna Marin ei ole kertonut, onko hän kiinnostunut tehtävästä.

Pormestarineuvottelut alkavat maanantaina aamupäivällä. SDP:n Tampereen paikallisjärjestön puheenjohtaja Atanas Aleksovski sanoo Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun), että vaalitulos antaa ryhmälle selvän mandaatin aloittaa neuvottelut.

Pirkkalassa tilanne näyttää Jenni Airaksisen mukaan selvältä – siellä pormestarin paikka menee kokoomukselle.

Vihreiden kampanja onnistui

Tampereen ääntenlaskenta (siirryt toiseen palveluun) nosti kuntatutkija Jenni Airaksisen pulssia mukavalla tavalla.

– Kyllähän voimasuhteet menivät uusiksi. Vihreiden nousu oli kyllä jännittävä. Loppuun asti sai jännätä, että riittääkö vihreiden nousu toiseksi suurimman puolueen paikkaan. Ei ihan riittänyt.

Vihreät saivat Tampereella tasan 20 prosenttia äänistä ja sillä 14 valtuustopaikkaa. Airaksinen näkee vihreiden voittokululle monta syytä.

– Heidän kampanjansa onnistui hyödyntämään demokratian pirstoutumisen, kampanjaa tehtiin monilla eri medioilla ja monissa eri paikoissa. Vihreät onnistuivat myös puhumaan oikeista asioista – maankäytöstä, kaavoituksesta, koulutuksesta ja varhaiskasvatuksesta – tulevaisuuden kunnan kovasta ytimestä.

– Myös kansainväliset liikehdinnät ja Amerikan mantereella tapahtuneet vallan muutokset johtivat siihen, että ihmiset jotka eivät ole poliittisesti aktiivisia ovat jotenkin sisäistäneet sen, että jos minä en äänestä, niin joku muu kyllä äänestää.

Äänestysaktiivisuus nousi Tampereella reilusti. Muissa kunnissa äänestysaktiivisuudessa ei ollut suuria heittoja. Suurissa kaupungeissa äänestysaktiivisuus nousi – Helsinki, Turku ja Tampere kärjessä.

– On mahdollisuus, että juuri suurten kaupunkien äänestysaktiivisuuden nousu satoi juuri vihreiden mutta myös vasemmistoliiton ja demarien laariin, Jenni Airaksinen arvioi.

Kaikkien Pirkanmaan kuntien vaalitulokset löytyvät täältä.

Lue seuraavaksi