1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Satakunnan tulos poikkesi jälleen merkittävästi muusta Suomesta

Satakunta oli sekä Suomen sosiaalidemokraattisin että perussuomalaisin maakunta. Kokoomus menetti asemiaan eniten.

Satakunta
ihmisiä keskustelemassa juhlapuvuissa kauppakeskuksen käytävällä
Kuntavaalien vaalivalvojaiset Porin Bepopisssa sunnuntai-iltana.Päivi Meritähti / Yle

*Kuntavaalien tulos *oli Satakunnassa (siirryt toiseen palveluun)pienoinen yllätys. SDP nosti kannatuksensa lähes 29 prosenttiin ja otti yli kymmenen prosenttiyksikön kaulan seuraavaan puolueeseen kokoomukseen. Kokoomus oli vain hivenen keskustaa suurempi.

Perussuomalaiset hävisivät maakunnassa yli prosenttiyksikön, mutta Laura Huhtasaaren mahtava äänisaalis, 2 566 ääntä, piti puoluetta pinnalla. Porissa ei vastaavia äänimääriä ole kerätty kuntavaaleissa.

*Hiipuvaksi puolueeksi *ennustettu vasemmistoliitto onnistui parantamaan tulostaan maakunnassa, ja vihreät ovat todella tyytyväisiä yli viiden prosentin kannatukseensa ja uusiin valtuustopaikkoihin.

Yksittäisistä kunnista Raumalla SDP otti murskavoiton ja lähes 40 prosenttia äänistä. Seuraavaksi tulleet kolme puoluetta keräsivät yhteensäkin vähemmän ääniä.

Markku Tanttinen
Markku "Pensselisetä" Tanttinen oli mukana siivittämässä SDP:n vaalivoittoa Porissa.Mari Kahila / Yle

*Porissa ei *tullut ennakoitua tiukkaa kisaa demarien ja kokoomuksen välillä, vaan SDP palasi perinteiselle paikalleen selvästi suurimmaksi puolueeksi yli 27 prosentilla äänistä. Kokoomus romahti lähes viisi prosenttiyksikköä.

Porissa tehtiin kuluva vaalikausi kokoomuksen johdolla tiukkaa talouspolitiikkaa ja päädyttiin viime syksynä myös lomautuksiin, mikä saattoi näkyä puolueen kannatuksessa. Kirvelevä tappio tuli muun muassa valtuustoryhmän puheenjohtajalle Bia Kaskelle, joka ennen tarkistuslaskentaa näyttää putoavan valtuustosta.

Bia Kaski
Bia Kaski (kok.) putosi valtuustosta Porissa.Mari Kahila / Yle

*Porissa lähdetään *vaalien jälkeen tekemään uutta valtuustosopimusta SDP:n johdolla. Demareilla on nyt kova paikka lunastaa lupauksensa, että jokin muuttuu tästä vaalikaudesta.

Vasemmistoliiton puolelta on jo ehdoteltu punavihreää koalitiota SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden välille. SDP halunnee kuitenkin kilpailuttaa myös kokoomusta, ennen kuin tekee mitään ratkaisuja.

*Kankaanpää oli *toinen kaupunki, jossa ennakkoarviot pettivät. Perussuomalaiset keräsivät vahvan listan ja odottivat nousevansa ykköspuolueeksi.

Keskusta kuitenkin onnistui ottamaan Kankaanpäässä selvän kaulan perussuomalaisiin. Perussuomalaisten profiloituminen Niinisalon vastaanottokeskuksen vastustajina ei tuonut ääniä puolueen odottamalla tavalla.

Tapio Huhtanen
Keskusta ei menestynyt järin hyvin Porissa, mutta keskustapiirin puheenjohtaja Tapio Huhtanen myhäili silti, sillä maakunnassa tulos oli hänen mielestään kohtuullisen hyvä.Mari Kahila / Yle

Maakunnan pienissä kunnissa keskustan asema vahvistui selvästi. Keskustalla on ehdoton enemmistö näiden vaalien jälkeen Honkajoella, Jämijärvellä ja Merikarvialla.

Harjavalta pysyi yhtenä Suomen vahvimmista demarilinnakkeista SDP:n 43,2 prosentin kannatuksella. Siikainen puolestaan on eräs Suomen kristillisdemokraattisimmista paikkakunnista: puolue sai kunnassa peräti 11,9 prosenttia äänistä. Tulosta hieman himmentää, että KD oli vaaleissa kaikesta huolimatta kunnan pienin puolue.

Satakunnassa kolme ehdokastakaikki naiskansanedustajia – keräsi yli tuhat ääntä: Huhtasaaren perässä tulevat raumalainen Kristiina Salonen 2 096 äänellä ja porilainen Krista Kiuru 1 448 äänellä. Huhtasaari oli selvä ykkönen, mutta suhteessa paikkakunnan asukaslukuun Salosen äänimäärä on kovempi.

Pienimmällä äänimäärällä Satakunnassa pääsi valtuustoon Siikaisissa. Valtuustoon nouseva demarien Katja Vettenranta keräsi 14 ääntä. Tarkistuslaskenta voi kuitenkin vielä muuttaa tulosta, sillä keskusta tarvitsee vain kaksi ääntä lisää, niin puolueen ehdokas nousisi Vettenrannan ohi.

Koko maakunnan kannalta vaalitulos tuottaa mielenkiintoisen asetelman sekä maakuntauudistuksen valmisteluun että ensi vuonna pidettäviin maakuntavaaleihin.

Ari Jalonen
Ari Jalonen (ps.) menetti rutkasti ääniä ja hävisi yli 2 000 äänellä Laura Huhtasaarelle (ps.).Mari Kahila / Yle

Tulevien eduskuntavaalien kannalta puolestaan on mielenkiintoista, että perussuomalaisten Ari Jalonen koki Porissa nöyryyttävän tappion Huhtasaarelle ja sai vain 416 ääntä. Jalonen menetti viime kuntavaaleista yli tuhat ääntä.

Kansanedustajan paikan uusiminen voi olla Jalosella työn ja tuskan takana, sillä hän jäi perussuomalaisten keskinäisessä kisassa Porissa myös 528 ääntä keränneen palomies-kollegansa Petri Hurun taakse.

12.4. klo 11:59 korjattu Kristiina Salosen äänimäärä.

Lue seuraavaksi