Hyppää sisältöön

Tässä on kuntavaalien tulos

Keskusta sai perinteisesti eniten paikkoja, mutta kokoomus rohmusi äänet. Perussuomalaiset perääntyi keskikokoisten kuntapuolueitten sarjaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vaali-illan riemukkaimmasta tulosparannuksesta sai iloita vihreät. Vihreiden kannatus kasvoi huikeat neljä prosenttiyksikköä. Kannatus oli 12,4 prosenttia.

– Vaalituloksella olemme vastuussa, että Suomen kuntiin tuodaan koulutusta arvostavaa, inhimillistä politiikkaa, puheenjohtaja Ville Niinistö linjasi.

Lähes vihreiden ponnistusta vastaava vaalitappio koitui perussuomalaisten osaksi. Kannatus putosi 8,8 prosenttiin.

Perussuomalaisten Timo Soini poistui vaalivalvojaisista maanantain vastaisena yönä 10. huhtikuuta. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin mukaan tuloksessa ei ole mitään selittämistä. Puolue hävisi vaalit. Soini muistutti kuitenkin, että puolueen kokonaistulos oli historian toiseksi paras.

Kolmen suuren marssijärjestys oli kokoomus (20,7 %), SDP (19,4 %) ja keskusta (17,5 %). Kokoomuksen Jan Vapaavuori oli vaalien ylivoimainen, jopa kuntavaalihistorian äänikuningas Helsingin lähes 30 000 äänellä.

– Täytyy antaa iso käsi Jannelle. Onneksi olkoon. Aivan mieletön veto, tiivisti puheenjohtaja Petteri Orpo.

Vihreiden Anni Sinnemäki jäi Helsingin pormestarikisassa jalkoihin, mutta puolueen menestys piti hymyn huulilla. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

SDP:n Antti Rinne selitti eduskunnan suurimman oppositiopuolueen toteutumatta jäänyttä kuntavaalivoittoa isoilla kaupungeilla, jotka Rinteen mukaan painoivat puoluetta alaspäin. Hän silti iloitsi toiseksi suurimman osasta:

– Hallituspuolueet menettävät kannatustaan verrattuna eduskuntavaaleihin ja uskon, että siellä on todella kovat paineet sisällä.

Pääministeri, keskustajohtaja Juha Sipilä selitti hallitusvastuulla illan pettymystä.

– On tehty kipeitä päätöksiä ja uudistuksia jotka ovat olleet pitkään tekemättä. On selvä asia, että siinä vaiheessa kun asioita tehdään, niitä on helppo arvostella.

Keskustan maakuntasuosio takaa kuitenkin selvästi eniten valtuustopaikkoja puolueen edustajille Suomen kuntiin.

Vasemmistoliitto ylsi 8,8 prosentilla yhtä suosituksi kuin perussuomalaiset. RKP kohensi lukemiaan 4,9 prosenttiin ja myös kristillisdemokraatit pystyivät edelliskuntavaaleja parempaan 4,1 prosentin saaliilla.

Pienpuoluevoimat keräsivät yhteensä kolmisen prosenttia äänistä. Paikoissa Liberaalipuolue – Vapaus valita sai Suomen kuntakartoille yhteensä viisi edustajaa. Piraattipuolue, Suomen kommunistinen puolue ja Itsenäisyyspuolue saivat kukin kaksi kuntapaikkaa ja uusi feministipuolue yhden.

Sata prosenttia äänistä laskettiin varhain aamuyöllä.

Näin äänestettiin 2012

Edellisissä vuoden 2012 kuntavaaleissa selvällä kaulalla suurin puolue oli lopulta kokoomus (21,9 %) lopullisessa ääntenlaskennassa. Toiseksi suurimman SDP:n kannatus oli 19,6 prosenttia ja keskustan 18,7 prosenttia. Perussuomalaiset (12,3 %) oli vihreitä (8,5 %) suurempi puolue kunnissa.

Ylen tulospalvelusta näet kuntasi vaalitulokset.