Kaksi kolmasosaa Isosta Valliriutasta vaurioitunut Australiassa

Syynä on meriveden lämpeneminen ilmastonmuutoksen myötä, mikä saa aikaan korallien haalistumista. Pahimmillaan tämä voi johtaa korallien kuolemaan.

koralliriutat
Isoa Valliriuttaa Cairnsin lähellä Australiassa maaliskuussa 2017.
Isoa Valliriuttaa Cairnsin lähellä Australiassa maaliskuussa 2017.ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies / Ed Roberts

Jopa kaksi kolmasosaa Australiassa sijaitsevasta Isosta Valliriutasta on vaurioitunut pahasti. Tiedot perustuvat australialaisen Centre of Excellence for Coral Reef Studies -tutkimuslaitoksen tänään julkistettuun tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), missä tutkittiin yli 800 koralliriuttaa 8000 kilometrin alueella Australian rannikolla.

Viime keväänä tutkijat kertoivat suuren osan Ison Valliriutan pohjoisosan koralleista vaurioituneen. Tänään julkistetun tutkimuksen mukaan myös Ison Valliriutan keskiosan korallit ovat haalistuneet.

Kokonaisuudessaan Ison Valliriutan korallit ovat nyt haalistuneet 1500 kilometrin alueella. Hälyttävät tiedot korallien tilasta tulevat vain kuukausia sen jälkeen kun Australian hallitus vannoi, ettei Iso Valliriutta ole kuolemassa.

– Nopeimmillaankin korallien palautuminen kestää vähintään kymmenen vuotta. Kun koralleja haalistuu jo toistamiseen vuoden sisällä, ei niillä ole mitään mahdollisuuksia selvitä, tutkimusryhmän jäsen James Kerry sanoi Centre of Excellence for Coral Reef Studies -tutkimuslaitoksen tiedotteessa.

Kuollutta koralliriuttaa Mission Beachin lähellä Australiassa helmikuussa 2017.
Kuollutta koralliriuttaa Mission Beachin lähellä Australiassa helmikuussa 2017.ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies / Bette Willis

Ilmastonmuutoksen tuhoisa vaikutus koralleille on kiistaton

Korallien haalistuminen ja lopulta kuolema johtuvat meriveden lämpötilan noususta. Merilämpötilan muutokset alueella ovat merivirtojen johdosta luonnollisia. Ilmaston lämpeneminen on kuitenkin kiihdyttänyt merilämpötilan nousua. Valtameret imevät arviolta noin 93% maapallon lämpötilan noususta.

– Ei ole epäilystäkään siitä, että ilmaston lämpeneminen on suurin uhka koralleille, Centre of Excellence for Coral Reef Studies -tutkimuslaitoksen johtaja Terry Hughes sanoo.

Isoa Valliriuttaa uhkaavat lisäksi useat luonnonkatastrofit. Uutistoimisto Reuters raportoi tänään, että Australiaa koetellut hirmumyrsky Debbie on vaurioittanut Ison Valliriutan terveimpiä osia.

Iso Valliriutta on Unescon maailmanperintökohde ja maailman suurin eliöiden muodostama kokonaisuus. Se on yksi maapallon rikkaimmista meriekosysteemeistä, missä elää Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan "muun muassa 1500 eri kalalajia, 411 korallilajia, 134 rausku- ja hailajia, kuusi merikilpikonnalajia sekä 30 eri merinisäkäslajia".