Nastolalaisten äänet auttoivat demarit vaalivoittoon Lahdessa – äänestysaktiivisuuden nousu positiivinen yllätys

Valtasuhteen muutos Lahdessa ei ole tuomassa äkkikäännöksiä politiikkaan. SDP veti kaulaa kokoomukseen Lahden itäisillä äänestysalueilla.

Kuntavaalit 2017
Demarit juhlivat vaalivoittoaan sunnuntaina Lahdessa.
Sirkku Hildén (vasemmalla), Jouni Nurminen, Sanna Mäkinen ja Kari Lempinen iloitsevat SDP:n vaalitulokesta sunnuntai-iltana. Hildén ja Lempinen jatkavat valtuutettuina ja Mäkinen aloittaa uutena.Mika Halme / Yle

SDP nousi Lahdessa suurimmaksi puolueeksi (siirryt toiseen palveluun)kokoomuksen ohi. Vihreät nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi ja samalla perussuomalaiset tippui neljänneksi.

Entisen Nastolan alueelta tulevien ehdokkaiden asema huoletti etukäteen Lahdessa. Nastola ja Lahti yhdistyivät vuoden 2016 alusta, ja nyt valtuutettuja valittiin uuteen 59-paikkaiseen kaupunginvaltuustoon.

SDP:llä on tulevassa valtuustossa 19 paikkaa, kokoomuksella 14 ja vihreillä seitsemän. Demarit kiilasivat kokoomuksen ohi suurilta osin nastolalaisten äänillä.

Demarit keräsivät suurimmat ääniosuudet Rakokiven (42,6 %), Nastolanharjun (41 %) ja Kerinkallion (40,6 %) äänestysalueilta. Yli 30 prosentin äänisaaliin demarit saivat Liipolasta, Möysästä, Kunnaksesta, Erstasta ja Ahtialasta.

Vihreät puolestaan keräsivät vaalivoitto-ääniään tasaisemmin eri puolilta Lahtea. Suurimmat äänipotit tulivat Launeen (15,9 %), Keski-Lahden, (15,4 %), Kartanon (15,1 %) ja Paavolan äänestysalueilta (14,9 %).

Kokoomuksen kannatus oli vahvinta perinteiseen tapaan Jalkarannassa (38,2 %) ja Keski-Lahdessa (32,5 %).

Ei enää yhden äänen enemmistöä?

Äänestysprosentti nousi Lahdessa edellisvaaleihin verrattuna ja on 55,3. Lahden kaupungin johtoa muutos miellyttää.

– Se on positiivinen yllätys, samoin kuin se, että uusi valtuusto on aiempaa tasa-arvoisempi, kommentoi Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

Naisten osuus uudessa valtuustossa on 51 prosenttia ja valtuutettujen keski-ikä vain 49 vuotta. Mäkinen ei usko SDP:n nousun suurimmaksi puolueeksi tuovan suuria muutoksia.

– En odota äkkikäännöksiä. Toivottavasti tämä tuo selkeyttä päätöksentekoon. Muutokset käytännössä tuskin ovat niin dramaattisia, kuin mitä muutokset puolueiden kannatusluvuissa antavat odottaa, Mäkinen pohtii.

Kaupunginjohtaja on samoilla linjoilla.

– En usko, että peruslinjaukset muuttuvat. Ja kaupunginjohtajan yksi tehtävä on löytää ratkaisuja, joilla on mahdollisimman laaja tuki. Etteivät päätökset perustuisi siihen lahtelaiseen, kuuluisaan yhden äänen enemmistöön, Jyrki Myllyvirta lausuu.

Nastolalaisia valtuutettuja uudessa valtuustossa istuu peräti 12, mikä on Myllyvirran mukaan tasapainottava asia.

– Ilolla voi tervehtiä sitä, että nastolalaiset saivat hyvin ääniä. Se tekee helpoksi jatkaa koko alueen tasapainoista kehittämistä.

Myllyvirta muistuttaa, että uusilla valtuutetuilla on paljon haasteita. Uuden vaaliaikataulun vuoksi valtuutetut joutuvat "hyppäämään liikkuvan junaan".

– Tilanne on vaativa. Uuden valtuuston ja hallituksen pitää päästä hyvin nopeasti sisälle budjetin valmisteluun. Siksi pidämme ensimmäisen valtuustoseminaarin jo toukokuussa jo ennen kuin valtuustokausi edes alkaa, kaupunginjohtaja paljastaa.

Neljä kansanedustajaa valtuustossa

Uudessa valtuustossa istuu neljä kansanedustajaa, kun Keskustan Martti Talja äänestettiin valtuustoon. Rami Lehto (ps.) uusi paikkansa, samoin Ville Skinnari (sd.) ja Lahden äänikuningas Mika Kari (sd.)

Sosialidemokraateista eniten ääniä Lahdessa keräsivät kansanedustajat Mika Kari (2161) ja Ville Skinnari (1879). Lisäksi istuvista valtuutetuista ääniä saivat Sirkku Hildén (863) ja Pasi Karjalainen (621). Hyvät potit keräsivät myös uusina valtuutettuina aloittavat demarinaiset Marju Markkanen (597) ja Maria Rytkönen (415).

Vihreistä eniten ääniä keräsi Hämeen Vihreiden puheenjohtaja Riina Puusaari (376), joka nousee uutena valtuustoon. Toiseksi eniten ääniä sai nuori, 23-vuotias, Nelli Nevala (361), ja uuteen valtuustoon nousee myös Salla Palmi-Felin (359). Pitkän kunnallispoliittisen uran tehnyt Onerva Vartiainen ei uusinut paikkaansa.