1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Seppo Kääriäinen: "Toivon, että hallitus jatkaa – tähän ei tarvita nyt mitään poliittisia rettelöitä"

Iisalmelainen keskustan kansanedustaja toivoo hallituksen jatkavan työtään vaalikauden loppuun asti.

kuntavaalit
Seppo Kääriäinen
Sakari Partanen / Yle

Keskusta menetti kannatustaan kunnallisvaaleissa selvästi koko maassa. Se jäi kolmanneksi 17,5 prosentin ääniosuudellaan. Edellisissä kunnallisvaaleissa ääniosuus oli 18,7 prosenttia.

– Keskustan johdon on nyt syytä hyvin tarkkaan analysoida, mikä tämän vaalituloksen takana oikein on. Yksi syy on hallitusvastuu pääpuolueena. Se kuluttaa, Seppo Kääriäinen sanoi Ylen Savo-Karjalan kansanedustajatentissä.

Iisalmelaisedustaja sanoo, että Suomen talouden nousuun saaminen on nyt puolivälissä, alku on hyvä ja kasvua pitää pystyä vauhdittamaan.

– Toivon, että hallituksen työ jatkuu loppuun asti. Tähän ei kyllä nyt mitään poliittisia rettelöitä tarvita, Kääriäinen sanoo.

Keskusta menestyi maakunnissa

Keskusta menestyi kunnallisvaaleissa edelleen hyvin maakunnissa. Savo-Karjalassa kannatus oli 29,9 prosenttia eli yli kaksinkertaisesti kokoomukseen verrattuna. Valtakunnallisesti hyvin menestynyt kokoomus sai Savo-Karjalassa 14,6 prosentin kannatuksen.

Demareiden äänisaalis Savo-Karjalassa oli 22 prosenttia, perussuomalaisten 10,6, vasemmistoliiton 8,7 ja vihreiden 7,8 prosenttia.

– Keskusta on edelleen suurin kahdeksassa vaalipiirissä ja monissa maakuntien keskuspaikoissa kuten Kuopiossa ja Oulussa. Ongelma ovat viisi metropolikaupunkia. Niihin on lääkkeet löydettävä jo seuraavia maakuntavaaleja silmällä pitäen, Kääriäinen sanoo.

Seppo Kääriäinen on ollut monissa vaaleissa Iisalmen äänikuningas. Nyt demareiden Kati Åhman kiri ohi sadalla äänellä.

– Ei harmita. Kansanvalta on puhunut ja pulinat pois, Kääriäinen siteeraa Johannes Virolaista.

– Olen tyytyväinen läpimenooni.

"Sote-piste jokaiseen pitäjään"

Kuntavaaleja leimasivat taustalla vahvasti sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus ja maakuntauudistus, joiden on määrä tulla voimaan vuoden 2019 alusta.

– Sen täytyy toimia jokaisen meidän kansalaisen näkökulmasta niin, että sote-keskus on riittävän lähellä. Jokaisessa pitäjässä pitää olla tällainen sote-keskuspiste, Kääriäinen sanoo.

– Valinnan vara (tulee) sitten aikaa myöten. Ihminen voi valita, mistä ovesta astuu sisään. Loppuvalmistelussa on pidettävä huoli siitä, että ihmisen näkökulma on tärkein.

Lue seuraavaksi