1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Vaalijohtaja sähköisen vaaliluettelon ongelmista: Ei yllätä, jos vaalivalituksia tulee

Sähköisen vaaliluettelon lisäksi ääntenlaskenta saatiin päätökseen muutamassa kaupungissa normaalia myöhemmin.

Kuntavaalit
Äänestäjiä äänestämässä kuntavaaleissa Iivisniemen koululla Espoossa.
Äänestäjiä Iivisniemen koululla Espoossa.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei pidä yllättävänä, jos kuntavaalien sähköiseen vaaliluetteloon liittyvistä ongelmista tehtäisiin valituksia hallinto-oikeudelle.

Hän sanoo, että kuntavaalien jälkeen valitukset ovat yleisiä. Hänen mukaansa niitä tehdään kymmeniä koko maassa.

– Se ei ole mitenkään poikkeuksellista. Kuntavaaleissa on paljon enemmän toimijoita ja kunnat laskevat äänet. Kuntavaalien tulokset ovat monessa kunnassa hyvin tiukkoja ja siinäkin mielessä valituksia tehdään, pohtii Jääskeläinen.

Sähköisessä vaaliluettelossa oli ongelmia sunnuntaina 11 kunnassa. Ongelmat johtuivat siitä, että ennen vaalipäivää tehdyn kenraaliharjoitusten tiedot olivat unohtuneet koneelle, vaikka ne olisi pitänyt tyhjentää ennen varsinaista vaalipäivää. Tästä syystä tietokone väitti äänestämään tulleen kuntalaisen jo äänestäneen.

– Näissä muutamassa kunnassa tyhjennys oli jätetty tekemättä. Kun niitä (ongelmia) alkoi ilmetä, vaalilautakunta siitä ehkä hieman hämääntyi. Tilanteet olisivat olleet selvitettävissä muulla tavoin, jos olisi hieman aikaa käytetty, niin äänioikeudet olisi saatu palautettua, sanoo Jääskeläinen.

Hänen mukaansa joskus käy niin, ettei ihmisen nimeä löydy edes paperisesta vaaliluettelosta. Hän sanoo, että vaalijärjestelmä on sellainen, että äänioikeus voidaan tarkistaa kunnan keskusvaalilautakunnasta.

Ääntenlaskenta kesti poikkeuksellisen pitkään

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan joissakin kaupungeissa ääntenlaskennan valmistuminen kesti normaalia pidempään. Hän ei pysty antamaan tarkkaa selitystä tapahtuneelle, mutta pitää esimerkiksi aamuyöllä kahden jälkeen valmistunutta ääntenlaskentaa poikkeuksellisen myöhäisenä.

– Viime kuntavaaleissa saatiin yhden aikaan koko maan ääntenlaskenta valmiiksi. Se, että yli kahden kestää, on yllättävän pitkään.