1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Tampereen uusi pormestari on demari – nimeä joudutaan vielä odottamaan

Valtuuston suurimpien puolueiden puheenjohtajat ovat Tampereella yksimielisiä siitä, että pormestarin paikka kuuluu eniten ääniä saaneelle puolueelle. Sosialidemokraatit eivät kerro pormestarin nimeä ennen keskiviikkoiltaa.

kuntavaalit
Aleksi Jäntti, Olga Haapa-aho, Atanas Aleksovski
Aleksi Jäntti, Olga Haapa-aho ja Atanas Aleksovski ovat yhtä mieltä siitä, että Tampereen seuraava pormestari tulee SDP:n valtuustoryhmästä.Petri Aaltonen / Yle

Tampereen kolmen suurimman puolueen kunnallisjärjestöjen puheenjohtajat – sosialidemokraattien Atanas Aleksovski, kokoomuksen Aleksi Jäntti ja vihreiden Olga Haapa-aho – ovat yksimielisiä sitä, että pormestarin paikka kuuluu vaalit hiuksen hienosti voittaneille demareille.

Kisa suurimman puolueen paikasta oli Tampereella melko tiukka. SDP sai äänistä 22,1, kokoomus 21,6 ja vihreät 20 prosenttia. Kokoomuksen kanssa samalla listalla oli RKP ja puoluiden yhteistulos kasvattaa ryhmän äänisaalista 22 prosenttiin – häviö demareille on siis 0,1 prosenttiyksikköä.

– Tottakai tulos on pettymys. Tavoitteenamme oli olla edelleen Tampereen suurin puolue, myönsi kokoomuksen Aleksi Jäntti. Puolueen paikkaluku putoaa uudessa valtuustossa kahdella 15:een.

Halusimme kertoa kuntalaisille, mihin suuntaan kaupunkia haluamme viedä. Valtuusto valitsee pormestarin.

Atanas Aleksovski

Tampereella suurimmaksi ryhmäksi nousee SDP, jonka äänisaalis toi 16 paikkaa. Se on tarkalleen saman verran kuin puolueella on nykyisessä valtuustossa.

– Olemme ihan tyytyväisiä. Tottakai vaalityötä tehdessä aina parempaa odotetaan, mutta kyllä tämä oli ihan tyydyttävä, hyvä tulos meille, summasi demareiden puheenjohtaja Aleksovski vaalien antia.

Suurimman nousun Tampereella teki Vihreä liitto, jonka äänisaalis nousi 5,9 prosenttiyksiköllä. Paikkoina se tarkoittaa neljän lisäystä 14:ään.

– Olisihan se ollut hienoa vielä tuostakin nousta, mutta tottakai olemme tyytyväisiä. Tulos on mahtava. Saimme reippaasti lisäpaikkoja ja pääsemme jatkamaan eteenpäin entistä vahvemmalla joukolla, Haapa-aho iloitsi.

Pormestariarpajaiset?

Vaalituloksen selvittyä spekulaatiot Tampereen tulevasta pormestarista käynnistyvät välittömästi. Vihreiden pormestariehdokas oli apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki ja kokoomuksen istuva pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Demarit sen sijaan eivät ehdokasta asettaneet vaan halusivat käydä vaalit asiat edellä.

– Halusimme kertoa kuntalaisille, mihin suuntaan kaupunkia haluamme viedä. Valtuusto valitsee pormestarin. Meillä on kokemusta siitäkin, että vuonna 2008 pormestariehdokkaamme Hanna Tainio sai vaaleissa eniten ääniä, mutta ei noussut pormestariksi, Aleksovski muistutti.

Jos hiukan rumasti sanon, nyt meillä alkoi pormestariarpajaiset. Kukaan ei tiedä, kuka on seuraava pormestari.

Aleksi Jäntti

Kokoomuksen Aleksi Jäntti ja vihreiden Olga Haapa-aho näkevät asian toisin kuin demarikollegansa.

– Demokratian pitäisi olla mahdollisimman läpinäkyvää. Jos hiukan rumasti sanon, nyt meillä alkoi pormestariarpajaiset. Kukaan ei tiedä, kuka on seuraava pormestari, Jäntti totesi.

– Olisi ollut reilua kertoa äänestäjille etukäteen, ketä ollaan viemässä pormestariksi. Nyt sitten odotetaan mielenkiinnolla SDP:n seuraavaa askelta, komppasi Haapa-ahokin.

Aleksovskin mukaan syytä huoleen ei ole, demarien riveistä löytyy kyllä hyvä pormestari.

Nimi esiin vasta keskiviikkona?

SDP:n Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto kokoontuu keskiviikkona käymään läpi vaalitulosta ja päättämään, miten neuvotteluissa edetään. Aleksovski kieltäytyy spekuloimasta pormestarin nimellä sitä ennen.

– Kunnallisjärjestön edustajisto päättää, kenestä tulee pormestari. Valtuustoryhmässä on 16 edustajaa ja edustajisto arvioi, kuka heistä on paras viemään tavoitteitamme läpi pormestarina, hän toppuuttelee.

– Mutta meidän täytyy katsoa asiaa myös muiden ryhmien kanssa. Ei tämä ole yksin SDP:n asia. Se, että puhutaan pelkästä pormestarista, on hieman häiritsevää. Meillä on paljon asioita, joita pitää viedä eteenpäin.

Lue seuraavaksi