Kuollut ehdokas valittiin valtuustoon tai äänet menivät tasan – kuka saa paikan?

Kuntavaalien ääntenlaskennassa tapahtuu aina virheitä. Valtuustojen lopullinen kokoonpano selviää keskiviikkona.

kuntavaalit
Vaalileima.
Ääntenlaskennan kysymysmerkit selviävät keskiviikkona, kun vaalitulos vahvistetaan tarkastuslaskennan jälkeen.Yle

Kuntavaalituloksessa riittää jännitettävää keskiviikkoon asti, kunnes äänten tarkastuslaskenta on tehty ja vaalitulos vahvistettu. Kaikissa kuntavaaleissa on myös ikävämpiä selvitettäviä asioita, jos ehdokas on menehtynyt juuri ennen vaalipäivää.

– Näissä kuntavaaleissa oli alle 34000 ehdokasta. Käsittääkseni tälläkin kertaa oli useampi kuolemantapaus, sanoo oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen.

Näin kävi esimerkiksi Paltamossa, jossa valtuustopaikan sai viikonloppuna kuollut kristillisdemokraattien ehdokas Veikko Pulkkinen 27 äänellä. Vaalilain (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) mukaan kuolleen ehdokkaan äänet tulevat sen vaaliliiton, puolueen tai yhteislistan hyväksi, johon ehdokas kuuluu.

– Tulosta vahvistettaessa keskusvaalilautakunta ei julista edesmennyttä ehdokasta valituksi. Puolue saa valtuustossa sen määrän paikkoja kuin tulos osoittaa. Tilalle valitaan puolueesta ehdokas, jolla on seuraavaksi eniten ääniä, kertoo Aaltonen.

Paltamossa kristillisdemokraattien ainoan valtuustopaikka menee näin ollen Maisa Valtaselle, joka sai 21 ääntä.

Sama määrä ääniä mutta eri vertausluku?

Ääntenlaskennassa kunnan kaikki ehdokkaat laitetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen. Vertauslukuja ei kuitenkaan kannata tuijottaa liian tarkkaan heti vaalin ratkettua, sillä esimerkiksi samalla äänimäärällä olevien ehdokkaiden järjestys ratkeaa vasta tarkastuslaskennassa.

Esimerkiksi Kajaanissa kaksi kokoomuksen ehdokasta on saanut kumpikin 77 ääntä, mutta Markus Leinonen on valittujen listalla ja Katriina Ojala varasijalla.

– Heillä ei ole välttämättä sama äänimäärä, koska vasta alustava äänimäärä on tiedossa. Se korjataan keskiviikkona, kun äänet on laskettu uudelleen, muistuttaa Jussi Aaltonen.

Ääntenlaskentaa tehdään väsyneenä pitkän päivän jälkeen ja usein huonoissa olosuhteissa.

Jussi Aaltonen

Ennen tarkastuslaskentaa tasaäänillä olevat ehdokkaat ovat ehdokasnumerojen mukaisessa järjestyksessä.

– Tasatilanteissa arpa ratkaisee, jos äänet ovat tasan tarkastuslaskennan jälkeenkin.

Ääntenlaskussa tulee heittoa joka vaaleissa.

– Se on ymmärrettävää ja säännönmukaista. Ääntenlaskentaa tehdään väsyneenä pitkän päivän jälkeen ja usein huonoissa olosuhteissa.