1. yle.fi
  2. Uutiset

"Miten tehdään räjähdysainetta?" – Ruotsin terroriepäilty kyseli neuvoja netissä

Ruotsin tiedotusvälineiden mukaan epäilty oli tiiviissä yhteydessä Isis-järjestön suosimaan viestipalveluun sekä ennen iskua, että sen jälkeen.

Ruotsi
nettisivu
politonline.ru

Ruotsin tiedotusvälineet ovat julkaisseet otteita WhatsApp-keskusteluista, joita Tukholman perjantaisen terrori-iskun tekijän kerrotaan käyneen Isis-järjestön suosimalla sivustolla.

Kuvakaappauksia viestiketjuista ovat julkaisseet mm. Expressen (siirryt toiseen palveluun) ja Aftonbladet. Ne ovat saaneet tietonsa mm. venäläiseltä Politonline-sivustolta (siirryt toiseen palveluun).

Viestien aitoutta ei voida varmistaa.

Torstaina epäilty 39-vuotias tadzhikistanilainen mies kyseli sivustolla arabiansekaisella venäjänkielellä, kuinka valmistetaan pommi. Hän sai vastauksia nimimerkiltä "Abu Fatyma".

Epäilty kirjoitti: "Insallah, minä yritän."

Todennäköisesti tadzhikistanilainen Isisin kannattaja vastasi: "Älä hukkaa aikaa."

Epäilty kertoo, että hänellä on tulitikkuja, asetonia, tupakansytyin, kaasua sytytintä varten sekä muttereita. Hän kysyy neuvoa:

– Kysymys, kuinka valmistetaan räjähdysainetta? Huomenna aion etsiä ison auton ja ajaa väkijoukkoon.

Harmittelua teon jälkeen, huonosti meni

Aftonbladet-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan epäilty palasi keskustelupalstalle vain puoli tuntia teon jälkeen. Hän oli tuolloin todennäköisesti junassa matkalla Arlandan lentokentälle.

– Se meni huonosti, ajoin muutaman yli. Auto ei toiminut kunnolla. Nyt lentokentällä.

Keskustelukumppani kannustaa häntä ja pyytää epäiltyä lähettämään teosta videon. Tämän epäilty myös tekee.

Jostain syystä epäilty poistui lentokentältä ja jäi myöhemmin kiinni Märstassa.

Lehti: Tunnustus heti

Aftonbladet-lehden lähteiden mukaan epäilty kertoi jo pidätyksen yhteydessä olleensa "se, joka sen teki".

Epäilty oli lehtitietojen mukaan saanut palovammoja käteensä ja jalkaansa mahdollisesti mukanaan tuomasta asetonista, jota hän yritti sytyttää palamaan. Hänestä jäi myös verijälkiä.

Mies kertoi olevansa Isis-järjestöä kannattava islamisti ja saaneensa toimintakäskyn Syyriasta. Hän sanoi halunneensa välittää viestin, jotta Syyrian pommitukset lopetettaisiin.

Hänen lähipiirinsä tosin ei pitänyt häntä millään tavalla erityisen uskonnollisena.

Uusia ratsioita

Poliisin tutkimuksen jatkuvat täydellä teholla.

Maanantain-vastaisena yönä tehtiin suuri poliisioperaatio Tukholman pohjoispuolella Sollentunassa. Ratsia kohdistui rakennusalan yritykseen, jonka tiloista vietiin pois mahdollista todistusaineistoa.

Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun) sai yhteyden yrityksen omistajaan, joka vahvisti olleensa syksyllä yhteydessä epäiltyyn terroristiin. Tämä oli yrittänyt päästä yritykseen töihin, mutta ei ollut saanut työpaikkaa puutteellisen ammattitaitonsa takia.

Lue seuraavaksi