Koe uusi yle.fi

Iissä maan tiukin taisto viimeisestä valtuustopaikasta – yksikin ääni olisi voinut aidosti ratkaista

Suomen tiukin kuntavaali käytiin tällä kertaa Iissä. Kolme ehdokasta eri puolueista sai saman vertailuluvun läpimenoviivan molemmin puolin.

Kuntavaalit 2017
Iin kunnantalo
Iissä käydään tiukkaa taistelua viimeisestä valtuustopaikasta. Kolme ehdokasta päätyi tasatulokseen ennen tarkastuslaskentaa.Yle

Oulun pohjoispuolella sijaitsevassa noin 10 000 asukkaan Iin kunnassa yhdellä äänellä olisi voinut näissä vaaleissa vaikuttaa poikkeuksellisen paljon.

Sunnuntaina kuntavaalien ääntenlaskenta päättyi kolmen ehdokkaan ja kolmen puolueen osalta tasatulokseen. Valtuustopaikkaa jännäävät vasemmistoliiton Hilkka Kalliorinne, keskustan Tellervo Jyrkkä ja vihreiden Aila Paaso.

Henkilökohtaisesti eniten ääniä sai Vasemmistoliiton Kalliorinne. Tällä ei ole kuitenkaan valintaan merkitystä, sillä järjestyksen määrää ehdokkaan vertausluku, joka koostuu ehdokkaan ja puolueen saamista äänistä.

Tasatuloksen tullessa valinta ratkaistaan arvalla.

Tarkastuslaskenta voi tuoda enemmistön keskustalle

Tilanteen jännittävyyttä lisää vielä se, että Iin suurin puolue keskusta on yhden paikan päässä valtuuston enemmistöstä.

Myös vasemmistoliitto ja vihreät pärjäsivät hyvin Iin kuntavaaleissa jo ennen tarkastuslaskentaa ja mahdollista arvontaa

Tarkastuslaskenta alkoi Iissä maanantaina aamupäivällä. Se voi vielä muuttaa tiukkaa asetelmaa, mutta jos hyväksyttyihin ääniin ei tule muutosta edessä on kolmen ehdokkaan kesken arvonta.

Jos kolme ehdokasta päätyy arvontaan, kyseessä on hyvin harvinainen tilanne. Tiukkoja vaalitaisteluja käydään joka vaaleissa, mutta nyt Iissä on panosta poikkeuksellisen paljon.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Egypti

Egyptin media: Ainakin 200 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tuomiot

Morfiinihoitajalle ehdollista lääkevarkaudesta – käytti itse sairaan lapsen kipulääkkeitä ja laittoi tilalle vettä

Välikysymyskeskustelu

Vihervasemmistolta välikysymys eriarvoistumisesta – muu oppositio tunnustaa ongelman, mutta ei ratkaisumalleja