1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntavaalit

Eläkeläismies pääsi neljällä äänellä valtuustoon ja yllättyi itsekin – "Tälläkö äänimäärällä meikäläinen pääsi?"

Neljä ääntä riitti valtuustoon yhdessä kunnassa, mutta toisaalla pääsi varavaltuutetuksi ilman ensimmäistäkään ääntä.

kuntavaalit
Äänestyslippua leimataan
Tommi Parkkinen / Yle

Kyyjärveläinen Ilmari Toivanen joutui katsomaan kahteen kertaan nähdessään vaalitulokset netistä sunnuntai-iltana. 78-vuotias eläkeläismies totesi juuri tulleensa valituksi kunnanvaltuustoon – ja äänisaalis oli kokonaista neljä ääntä.

– Ihmettelen kovasti, että tälläkö äänimäärällä meikäläinen pääsi? Toivanen pähkäilee.

Keskustaa edustava Toivanen on Suomessa pienimmällä äänimäärällä valtuustoon päässyt. Hänen kotikunnassaan Kyyjärvellä äänimäärät jäivät muutenkin pieniksi: äänikuninkuus irtosi 77 äänellä.

Toivanen kertoo, että häntä pyydettiin ehdokkaaksi, mutta suostumista piti miettiä pitkään. Kampanjassaan hän sanoi noudattaneensa periaatetta "antaa äänestäjien ratkaista" eikä täytellyt vaalikoneita tai ostanut mainoksia.

– Meillä oli ostoskeskuksen edessä teltta ja siellä oltiin, mutta en minä ollut kaikessa mukana. Kun ikä on mitä on, aina tulee jotakin estettä.

Rautavaaralla kilpaillaan, kuka pääsee vähimmällä

Pohjois-Savossa Rautavaaralla syntyi jopa kilpailua siitä, kuka pääsee pienimmällä äänisaldolla sisään. Vasemmiston Kauko Hartikainen ja Tarja Tuppurainen saivat molemmat kuusi ääntä, mutta vain toinen heistä mahtuu valtuustoon.

Mikäli tarkastuslaskenta ei tuo eroa ehdokkaiden välille, kunnan keskusvaalilautakunta ratkaisee läpimenijän arvalla.

Pienissä kunnissa on paljon ehdokkaita, jotka ovat päässeet valtuustoon varsin vaatimattomalla äänimäärällä, mutta Kyyjärven ja Rautavaaran tapaukset ovat omassa sarjassaan. Voi hyvin olla, että ehdokkaat tietävät jokaisen itseään äänestäneen.

– Todennäköisesti. Ei kai ne muuten äänestäisi, murjaisee kuusi ääntä Rautavaaralta saanut Kauko Hartikainen.

Ihmettelen kovasti, että tälläkö äänimäärällä meikäläinen pääsi.

Ilmari Toivanen

Kyyjärven Ilmari Toivanen puolestaan vakuuttaa, ettei osaa nimetä äänestäjiään. Hän kuitenkin tietää olevansa pikkukunnassa sen verran tunnettu, että kun autoja tulee vastaan, "käsi nousee melkein joka autosta".

– Ilmeisesti on ihmisiä, jotka ottivat asiakseen äänestää jotakin muuta ehdokasta kuin ennen ovat äänestäneet.

Varavaltuutetuksi ilman ensimmäistäkään ääntä

Rautavaaralla kaikkein vähiten ääniäkin saaneet ehdokkaat pääsivät puoluekantansa ansiosta varavaltuutetuiksi, vaikka kaikki muut ehdokkaat eivät päässeetkään.

Keuruulla varavaltuutetuksi pääsi jopa nollalla äänellä. SDP keräsi kunnassa komean äänisaaliin, minkä vuoksi demareiden Tuomo Kyllästinen pääsi varalle, vaikkei äänestänyt edes itseään.

Samaan aikaan kun pikkukunnissa pääsee vaikuttamaan ilman ensimmäistäkään ääntä, Helsingissä ehdokkaita jäi rannalle yli tuhannella äänellä. SKP:n Yrjö Hakanen jäi kokonaan ulos valtuustosta, vaikka sai 1 371 ääntä. Näyttelijä Satu Silvo (vihr.) ja kansanedustaja Pekka Puska (kesk.) jäivät puolestaan varasijalle, vaikka keräsivät 837 ääntä kumpikin.

Löydät vaalitulokset kunnastasi Ylen tulospalvelusta täältä (siirryt toiseen palveluun).

13.4: Satu Silvo sai tarkastuslaskennassa lisää ääniä ja nousi sen perusteella valtuustoon vihreiden jäsenenä.

14.37: Lisätty SKP:n Yrjö Hakasen äänimäärä.

Lue seuraavaksi