Hyppää sisältöön

Kansainvälinen opiskelijaryhmä hakee edunvalvonnan mallia Suomesta

Eri maista kotoisin olevia nuoria on koulutettu Tanskassa kuurotietoisuuteen jo yli kymmenen vuoden ajan. 12:tta kertaa järjestettävän Frontrunners -koulutuksen opiskelijat vierailivat kuluneella viikolla Suomessa. Ohjelmassa oli mm. tutustumista suomalaiseen viittomakielisten edunvalvontaan.

Kymmenen Frontrunners-koulutuksen osanottajaa ryhmäkuvassa.

Helsingin Huopalahdessa oli huhtikuussa koolla yhdeksän opiskelijaa, jotka ovat kotoisin pääasiassa EU-maista. He opiskelevat Tanskassa Frontrunners -ohjelmassa. Saamme houkuteltua haasteltavaksi yhden kurssilaisista, joka on uusiseelantilainen Katherine Hickson. Hänelle kipinä hakeutua koulutukseen syntyi aiempien kansainvälisten kokemusten kautta.

Sain kipinän WFDYS:n nuorisoleirillä Turkissa viime vuonna. Tapasin siellä ensimmäistä erimaalaisia ihmisiä. Se oli myös ensimmäinen kokemukseni ulkomailla olemisesta. Sen jälkeen olen ajatellut, että elämä on lyhyt, ja siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Päätin hakeutua Frontrunnersiin ja sain paikan. Siksi olen nyt tässä, Hickson kertoo Yle Uutisille.

Frontrunners tarkoittaa suomeksi edelläkävijöitä. Ohjelman tavoitteena on antaa opiskelijoille valmiudet parantaa kuurojen asemaa niin kotimaassaan kuin kansainvälisesti.

– Frontrunners-koulutuksen jälkeen opiskelijat lähtevät kukin taholleen. Osa ennen Frontrunnersia on pohtinut itseään, rooliaan kuurona yhteiskunnassa. He oppivat tuntemaan itsensä kuuroina viittomakielen käyttäjinä, saavat yhteyden viittomakieliseen maailmaan ja yhteiskuntaan ja saavat ajatuksia siitä, mitä he haluavat tehdä tulevaisuudessa , kertoo Frontrunners-kouluttaja Outi Toura-Jensen.

Toura-Jensenin mukaan kurssilaiset suuntautuvat usein joko yhdistys- tai yritystoimintaan.

– Osa voi haluta perustaa yrityksen liittyen kuuroihin tai yhdistyksen, mutta heiltä puuttuu ideoita, tieto ja taitoa. Kurssilla voi verkostua Frontrunnersin kautta. Osa heistä on aktiivisia kuurojen liitossa ja projekteissa ulkomailla. Niiden verkostojen kautta voi onnistua. Koulutus on laaja-alaista, mutta minusta tuntuu, että siitä saa enemmän tapoja tavoitteidensa toteuttamiseen, Toura-Jensen jatkaa.

Suomesta oppia edunvalvonnasta ja kansainvälisyydestä

Frontrunners-koulutus järjestetään vuosittain Tanskassa. Vuosien varrella on mukana ollut myös suomalaisia opiskelijoita.

Suomeen nykyisen vuosikurssin opiskelijat saapuivat hakemaan mallia täkäläisestä edunvalvontatyöstä sekä tutustuakseen Kuurojen maailmanliiton toimintaan.

– Opintomatka liittyy esimerkiksi kielellisiin ihmisoikeuksiin ja vähemmistöjen oikeuksiin sekä suomenruotsalaiseen työhön Suomessa esimerkiksi opiskeluun liittyen. Tutustumme Kuurojen Liiton edunvalvontatyöhön ja vierailemme Kuurojen maailmaliiton toimistolla perehtymässä kehitysyhteistyöhön ja siihen miksi se on tärkeää kielellisten oikeuksien edistämisessä. Opiskelijoille tulee parempi ymmärrys asiasta ja tätä tietoa he voivat viedä edelleen mukanaan, Toura-Jensen selventää.

.
.