Hyppää sisältöön

Kallis valvontamaksu puri tupakan myyntiin – myyntipisteitä on 1 500 vähemmän

Tupakan myynti on lopetettu esimerkiksi ravintoloissa, joissa myynti on ollut vähäistä. Lisäksi suurissa myymälöissä myyntipisteiden määrää on vähennetty.

Suurissa myymälöissä tupakkatuotteita myydään vain tietyiltä kassoilta. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

KAJAANI Vuoden alussa kohonneet valvontamaksut ovat karsineet tupakkatuotteiden myyntipisteitä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran mukaan tällä hetkellä voimassa on noin 8 850 myyntilupaa, mikä on noin 1 500 lupaa vähemmän kuin viime vuonna.

Vuosittainen valvontamaksu vaihtelee 90 eurosta 500 euroon kunnasta riippuen. Esimerkiksi Kainuussa maksu on korkein mahdollinen: 500 euroa myyntipistettä kohden.

Tiliä sillä ei ole tehty, vaan se on ollut enemmän palvelua niille, jotka polttavat.

Ari Heikkinen

Kainuussa voimassa olevia myyntilupia on tällä hetkellä 120. Kainuun soten ympäristöterveysjohtaja Päivi Nykäsen mukaan viime vuoteen verrattuna 30 kohdetta on luopunut tupakanmyynnistä.

– Nämä kohteet ovat sellaisia, että tupakan myyntimäärät ovat olleet pieniä. Esimerkiksi ravintoloista neljäsosa on lopettanut tupakan myynnin. Lisäksi suuremmissa myymälöissä tupakkaa myyviä kassoja on vähennetty noin puoleen tai kolmasosaan kassojen kokonaismäärästä.

Tupakka-automaatista otettua askia ei voi enää maksaa millä kassalla tahansa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Kajaanilaisessa yökerho Club96:ssa ei myydä tupakkaa enää lainkaan. Se ei ole enää järkevää, sillä myynti on niin vähäistä.

– Valvontamaksu on sen verran kova verrattuna tupakanmyynnin kannattavuuteen, että jätimme sen kokonaan pois. Tiliä sillä ei ole tehty, vaan se on ollut enemmän palvelua niille, jotka polttavat, eli he ovat saaneet askinsa myös täältä, sanoo Suomen Olo-Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Ari Heikkinen.

Heikkinen kertoo, ettei hän ole tavannut yhtään asiakasta, joka ei olisi ymmärtänyt päätöstä.

– He ymmärtävät kuitenkin minun pointtini siitä, miksi tupakanmyynti on lopetettu.

Asiakkaat ovat olleet hieman hämillään.

Pasi Piirainen

Kajaanin Prismassa tupakkatuotteiden myynti on keskitetty kahdeksalle myyntipisteelle. Prismajohtaja Pasi Piiraisen mukaan aiemmin valvontamaksu oli koko myymälästä hieman yli sata euroa, joten valvontamaksuja olisi kertynyt 32 kassasta yhteensä 16 000 euroa vuodessa.

– Asiakkaat ovat olleet hieman hämillään, koska naapurikassalta ei voi ottaa tupakkatuotetta ja maksaa sitä sellaiselle kassalle, missä tupakan myyntiä ei ole. Kun henkilökunta on kertonut asiakkaille siitä, mikä tässä taustalla on, niin kyllä sitä ymmärrystäkin on ruvennut löytymään.

Piiraisen mukaan muutoksen takia ainakaan Kajaanin Prismassa tupakkatuotteiden myynti ei ole vähentynyt viime vuodesta.

– Tupakkatuotteita ostavat asiakkaat ovat oppineet hakeutumaan niille kassoille, joilla tupakkatuotteita myydään.

Suomi savuttomaksi 13 vuodessa

Viime vuoden elokuussa voimaan tulleen tupakkalain kokonaisuudistuksen (siirryt toiseen palveluun) (Finlex) tavoitteena on, että tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppuu Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Sama tavoite on Savuton Suomi -verkostolla (siirryt toiseen palveluun), jota koordinoi kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry (siirryt toiseen palveluun).

Uusimpien tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan yli 20-vuotiaiden keskuudessa päivittäin tupakoivien osuus oli vuonna 2016 noin 13 prosenttia.

– Kehitys tupakoinnin vähentämiseen on ollut hurjan suotuisa Suomessa ja alaspäin mennään koko ajan, sanoo Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

Haran mukaan tupakoinnin vähentämiseen ei vaikuta mikään yksittäinen temppu, vaan se on monien asioiden summa. Tupakkatuotteiden hintaa on nostettu säännöllisesti, tuotteet eivät saa olla näkyvästi esillä ja nyt myös saatavuutta on rajoitettu.

– Kaikki nämä toimet tukevat tupakoinnin lopettamishalua. Tupakoivista valtaosa eli noin 70 prosenttia haluaa lopettaa tupakoinnin, mutta riippuvuuden vuoksi he kokevat sen hankalaksi.

Tupakoinnin lopettamiseen tarvitaan lisää tukea. Kuva: Nella Nuora / Yle

Tupakkapolitiikan heikoin lenkki on ollut tupakoinnin lopettamisen tukeminen. Haran mukaan nyt tukea ryhdytään kehittämään niin, että se olisi maksutonta ja helposti saatavilla.

– Tähän saakka on ajateltu, että se sujuu itsestään. Esimerkiksi lääkäri voi sanoa, että lopeta tupakointi, mutta siihen se sitten jää eikä sitä kontrolloida millään tavalla. Kuitenkin terveydenhuoltohenkilöstön kehotus vaikuttaa ihmisen ajatteluun lopettamisesta. Usein yrityksiä tarvitaan useita, joten repsahtaminen ei ole millään tavalla huono juttu. Se vain ennustaa tulevaisuudessa onnistumista.

"Nuorten keskuudessa hohto on jo häipynyt"

Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara uskoo, että tupakaton ja nikotiiniton Suomi on mahdollista saavuttaa 13 vuoden sisällä.

– Se vaatii sitä, että me kaikki otamme asian vakavasti ja ryhdymme tukemaan myönteistä kehitystä. Nuorten keskuudessa tupakoinnin hohto on jo häipynyt.

Repsahtaminen ei ole millään tavalla huono juttu. Se vain ennustaa tulevaisuudessa onnistumista.

Mervi Hara

Suomen Olo-Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja suhtautuu tavoitteeseen hieman skeptisemmin.

– En oikein jaksa uskoa siihen. Valvontamaksu on vain yksi keino ja ehkä tässä menee pesuveden mukana lapsiakin. Jos päättäjät näkevät, että näin on parempi, niin mennään sen mukaan, Ari Heikkinen toteaa.

Prismajohtaja Pasi Piiraisen mielestä tavoite on hyvä ja kunnianhimoinen. Matkan varrella tehdyt päätökset näyttävät suuntaa ja ratkaisevat sen, kuinka tavoite toteutuu.

– Tupakkatuotteet ovat yksi palvelutuote muiden tuotteiden joukossa. Jos ne jäävät pois, niin se tekee pienen loven myyntiin, mutta jos se tapahtuu valtakunnallisesti, niin silloin kaikilla on sama tilanne.

.
.