Strand sai vaasalaisilta 4381 ääntä – äänikuningas lupaa: "Duuni jatkuu"

Kansanedustaja Joakim Strandin kuntavaalimenestystä kelpaa hämmästellä. Vaasan etu on Suomen etu – ja toisinpäin, Strand sanoo.

kuntavaalit
Joakim Strand
Joakim StrandKimmo Brandt / Eduskunta

Joakim Strand on 34-vuotias juristi ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustaja (siirryt toiseen palveluun). Hän sai 2015 eduskuntavaaleissa 10 364 ääntä.

Sunnuntai-iltana kuntavaaleissa Strandin uralle tärkeiden lukujen lista sai jatkoa. Hänen kuntavaaleissa vaasalaisilta saamansa äänimäärä oli 4381. Luku on iso ja äänimäärä teki Strandista Vaasan vaalipiirin äänikuninkaan.

– En minä niitä paljon vaalien jälkeen mielti, mutta nöyrä kiitos tuesta kaikille. Se antaa valtavasti energiaa jatkaa Vaasan seudun kehittämistä, Strand sanoo.

– Duuni jatkuu ja tähtäin on 10 tai 20 vuoden päässä siinä, että täällä on hyvä ihmisten ja yritysten elää ja Vaasan seutu houkuttelee.

Helppo kehua ja kehittää

Vaasan seutua helppo kehua, Joakim Strand sanoo. Hänen puheessaan vilahtelevat alueen energia-ala ja sen kehittäminen, yritystoiminnan kehittäminen laajemminkin, koulutusmahdollisuudet alueella, ainutlaatuinen luonto, ainutlaatuiset toimijat – kehuttavaa riittää.

– Jos miettii mihin maailma on menossa ja megatrendejä, niin kyllähän se mahdollistaa älykkäiden energiaratkaisujen kehittämistä, mitä tehdään juuri tällä seudulla. Koko maailmahan oikeastaan huutaa niiden ratkaisujen perään, niin onhan meillä uniikki mahdollisuus kasvaa ja olla seutuna globaalistikin kärjessä.

Strand muistuttaa, että alueella on jo kärkitason toimijoita ja toimintaa.

– Meidän tehtävä päättäjinä on yhdessä elinkeinoelämän ja koulutuslaitosten kanssa rakentaa sitä ekosysteemiä jossa nämä yritykset toimii.

Teslan Gigafactoryn saamiseen Suomeen ja Vaasaan Strand uskoo. Hän naurahtaa, että Tesla on tulossa, aikataulu vaan on vielä epäselvä.

– Aina kun tehdän jonkun asian suhteen duunia lähdetään siitä, että se onnistuu, koska silloin rima on tarpeeksi korkealla.

Helsingissä kotiseutua kehittämässä

Kansanedustajuus ja kaupunginvaltuuston jäsenyys kulkevat ensimmäisen kauden kansanedustajan työssä käsi kädessä. Joakim Strand kehaisee, että Vaasan seudun kehittäminen on Suomen kehittämistä – ja toisinpäin.

– Käytän ajan Helsingissä seudun kehittämiseen, koska Vaasan seudun kehittäminen on Suomen kehittämistä. Jos yksi prosentti Suomen väestöstä asuu Vaasassa ja vie lähes 40 prosenttia koko maan energiateknologiaviennistä, se on kansallinen kysymys.

Strand mainitsee myös Vaasan keskussairaalan ja sen kehittämisen. Sairaalan puolustaminen ja kehittäminen on sekin hänen mielestään kansallinen kysymys.

– Se [sairaala] on osa koko maalle rahaa takovan energiaklusterin ekosysteemiä. Tähän pitää myös Helsingissä herätä, Strand sanoo.

Sairaalavaalit?

Keskussairaalan laajan päivystyksen menettämisen vaikutusta Vaasan kunnallisvaalitulokseen Strand ei kiistä.

– Aivan varmasti sillä on ollut merkitystä, mutta uskon, että suurempi merkitys on ollut sillä, että koetaan, että me aidosti kehitetään seutua pitkäjänteisesti.

– Vaasan kaupunki täytti nyt 410 vuotta. Me tullaan jatkamaan sairaalan kehittämistä seurtaavat 410 vuotta, se on päivänselvä asia, Joakim Strand sanoo ja muistuttaa muun muassa toukokuussa tapahtuvasta kansalaisaloitteen luovuttamisesta. Hallituskausikin on valtakunnassa jo pitkällä.

– Olen aivan varma, että meillä tulee tulevaisuudessa olemaan äärimmäisen vahva keskussairaala. Jos saadan houkuteltua tänne yhä enemmän myös lääketieteellisesti vahvoja huippuosaajia, me voidaan palvella vaikka globaalisti, Strand sanoo. Hän muistuttaa, että maailman parhailla asiantuntijoilla on koko maailma potentiaalisina asiakkaina ja väestöpohjana.

Luvassa mielenkiintoinen kausi

RKP:lla on Vaasassa uuden valtuuston suurin ryhmä (siirryt toiseen palveluun). Siihen, että monikielisen Vaasan kuntavaalit olisivat olleet kielivaalit, Strand ei usko.

– Kyllä fiksut ihmiset miettivät asioita asioina. Uskon, että aika harva äänestää kielen perusteella. Kuulostaa vähän vime vuosisadan jutulta, Joakim Strand sanoo.

Uusi valtuusto ja uusi valtuustokausi vaikuttavat nykyisen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan mielestä mielenkiintoisilta. Uusia valtuutettuja on 17 59:stä ja naisia enemmistö eli 53 prosenttia valtuutetuista.

– Naisenemmistö antaa mielestäni modernin kuvan kaupungista.

Strand uskoo hyvään yhteistyöhön myös uudella kaudella.

– Hyvässä yhteistyössä on aina tehty duunia. Kaikissa puolueissa on paljon hyviä tyyppejä ja on kiva viedä asioita eteenpän sekä käynnistää uusia mielenkiintoisia hankkeita.