Hurja ennuste: Japanin väestö kutistuu kolmanneksella vuoteen 2065 mennessä

Väestön vanheneminen on aiheuttanut maan hallitukselle päänvaivaa jo vuosikymmeniä. Pääministeri uskoo teknologian ratkaisevan kehityksestä aiheutuvia ongelmia.

Ikäjakauma
Jalankulkijoita Tokion kadualla, taustalla näkyvissä elektronisissa näytöissä näkyy pörssikurssien numeroita.
Kimimasa Mayama / EPA

Tuoreen arvion mukaan 65-vuotiaat ja tätä vanhemmat muodostavat noin 38 prosenttia Japanin väestöstä vuonna 2065. 14-vuotiaita ja nuorempia Japanissa on ennusteiden mukaan enää noin 10 prosenttia väestöstä.

Vuonna 2065 Japanissa arvioidaan elävän noin 88,1 miljoonaa kansalaista, kun heitä oli vuonna 2015 vielä 127,1 miljoonaa.

Japanin terveysministeriö tekee 50 vuoden ennusteita väestörakenteesta viiden vuoden välein. Vuonna 2015 Japani perusti uuden ministerinpestin, jonka tehtävä on keksiä keinoja väestön kutistumisen ehkäisemiseksi.

Robotit ja tekoäly apuun

Väestön väheneminen on hidastunut viime vuosina. Pääministeri Shinzo Aben mukaan kutistuva väestö ei kuitenkaan ole taakka vaan kannustin parantaa Japaniin tuottavuutta robottien, langattomien tunnistimien ja tekoälyn avulla.

Työssäkäyvien taakka käy kuitenkin entistä raskaammaksi. Kaikkein pessimistisimmän ennusteen mukaan vuonna 2065 jokaista yli 65-vuotiasta japanilaista kohden on vain 1,2 työssäkäyvää, kun luku vuonna 2015 oli vielä 2,1.

Lue myös:

Kirsikankukkien kauneus saa Japanin sekaisin – työntekijät varaavat puiston parhaat paikat pomoille

Lähde: Reuters