Vaalikonevastausten perusteella Turun uusi valtuusto liputtaa pormestarimallin ja pikaraitiotien puolesta

Uusi valtuusto tuo muutospaineita Turun sopimuskulttuuriin.

Turku
Havainnekuva raitiovaunusta
Havainnekuva raitiovaunusta Itäharjulla.WSP Finland

Miten uusi valtuusto suhtautuu keskeisiin Turun kunnallispolitiikkaa askarruttaviin kysymyksiin? Vihjeitä löytyy Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun), johon vastasi 62 valituksi tullutta valtuutettua. Valtuutettuja on kaikkiaan 67.

Turussa on ollut vallalla kolmen valtuustokauden ajan ryhmien välinen niin sanottu hallitussopimus, jonka puitteissa on sovittu pelisäännöistä ja keskeisistä tavoitteista. Vaalikonevastausten perusteella järjestelylle löytyy edelleen kannatusta pääsopijaryhmien eli keskustan, vihreiden ja SDP:n keskuudesta.

Vaalivoiton saaneiden vihreiden uudistusinto saattaa mutkistaa neuvotteluasetelmia. Osa puolueen valtuutetuista kaipasi vastauksissaan Turku-sopimuksen tilalle selkeämpää ja suppeampaa mallia. Vastaavan tyyppisen ajatukset saivat kannatusta myös perussuomalaisten ja keskustan suunnalta.

Toinen vaalien voittaja, vasemmistoliitto on selkeimmin Turku-sopimusta vastaan. Osa ryhmän jäsenistä ei silti suoralta kädeltä tyrmää uudenlaista, vähemmän käsiä sitovaa suppeampaa mallia.

Pikaraitiotien hintalappu jakaa mielipiteet

Turkuun suunniteltu pikaraitiotie saa tukea uudelta valtuustolta. Vastaajista 54 prosenttia ei pidä hanketta liian kalliina. Vastustavalla kannalla on 43 prosenttia.

– Kustannukset riippuvat raitiotien reittien määrästä ja pituudesta. Tampereella pääraitiotielinja on yksinkertainen suora linja, Turussa tarvitaan useita runkolinjoja. Lyhyellä tähtäimellä raitiotie on selvästi kalliimpi ratkaisu kuin bussien runkolinjat, vastasi vaalikoneessa suurimman ryhmän kokoomuksen Pentti Huovinen.

– Tämä ei tarkoita, ettei pikaraitiotietä voida joskus toteuttaa. Tämä edellyttää kuitenkin elinaikakustannusten laskemista, Huovinen jatkoi.

– Annan varovaisen tukeni pikaraitiotiehankkeelle ympäristölle ystävällisenä ja kapasiteetiltaan isona liikennemuotona, muotoili Ilkka Kantola (sd.).

Pormestarimallia ollaan valmiita harkitsemaan

Myös pormestarimalli saattaa rantautua Turkuun. Sen kannalla on 63 prosenttia valtuutetuista. Vastustajien osuus oli 34 prosenttia.

– Turun vihreät ovat tästä samaa mieltä. Oma kantani asiaan on aidosti auki. Paljon riippuu siitä, millaista pormestarimallia Turkuun oltaisiin valitsemassa, Katri Sarlund (vihr.) vastasi vaalikoneessa.

– Pormestarimalli lisää demokratiaa etenkin jos pormestari valitaan suoralla vaalilla, vastasi puolestaan Pauli Kossila (kesk.).

Kakolan vankilarakennus
Linus Hoffman / Yle

Kakolanmäen tornitalohanke ei sytyttänyt

Kakolanmäen korkea rakentaminen ei puolestaan nauti valtuuston enemmistön suosiota. Vastaan oli 52 prosenttia ja puolesta 40 prosenttia vastaajista.

Vaalikoneessa ehdokkaiden punnittevaksi annettu väittämä kuului näin: Tornitalo näköalatasanteineen soveltuu hyvin Kakolanmäen kulttuurimaisemaan. Eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Maria Lohela antoi ytimekkään vastauksen.

– Makuasia, Lohela kuittasi.

– Ei todellakaan sovi, vastasi Merja Lundén (vas.).

Tarkemmin Turun ja muidenkin uusien valtuutettujen vaalikonekantoihin pääsee tutustumaan täältä.