Tubettaja, lukiolainen ja tuore valtuutettu: Noora Knapp ei tahdo jäädä poliitikkoäitinsä varjoon

Kuntavaaleissa meni läpi 31 vasta täysi-ikäiseksi tullutta ehdokasta. Heistä tuskin kukaan tietää paremmin kuin Noora Knapp, millaista poliitikon elämä todella on.

Kotimaa
Lapinlahden uusi kunnanvaltuutettu Nora Knapp Kristillisdemokraattien kuntavaalimainoksen edessä.
Toni Pitkänen / Yle

Sunnuntai-aamuna Noora Knapp heräsi ihmeelliseen oloon. Koko viikon aikana häntä ei ollut jännittänyt yhtään, mutta nyt vaalipäivänä jännitys oli vallannut mielen. Aamulenkki auttoi vähän tyhjentämään mieltä, mutta illalla jännitys oli palannut. Noora istuu Lapinlahden Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa ja ennakkoäänten perusteella näyttää siltä, että 18-vuotias lukion abi on menossa läpi kunnanvaltuustoon.

– Tällä hetkellä on 23 ääntä. Tavoitteeni oli saada enemmän ääniä kuin äiti silloin, kun hän oli ensimmäistä kertaa ehdolla kunnanvaltuustoon. Hän sai 16 ääntä, joten tavoitteeni on nyt saavutettu, Noora iloitsee.

Nooran äiti on myös ehdolla vaaleissa ja hän on se syy, miksi Lapinlahden Kristillisdemokraateilla on tänä iltana syytä juhlaan. Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on tuomassa kotikuntaansa Lapinlahdelle vaalivoiton.

– Sari soitti juuri Helsingistä. Hän kiitti kaikkia ja sanoi, että meiltä menee näillä näkymin neljä tai viisi ehdokasta läpi valtuustoon, joku huikkaa vaalivalvojaisten väelle, joka hurraa pitsalautasten ääressä. Se on iso nousu nykyisestä yhdestä valtuustopaikasta.

Ehdolle lähteminen ei ollut itsestäänselvyys

Sari Essayah on myös osaltaan syy siihen, miksi oma tytär Noora Knapp istuu valvojaisissa jännittämässä omaa valtuustopaikkaa. Viime vuoden keväänä Noora oli mukana tekemässä kuntalaisaloitetta, jossa vastustettiin Lapinlahden lukiota koskevia leikkauksia.

En usko, että ikinä elämässä on sellaista täydellistä hetkeä, jolloin voisi lähteä ehdokkaaksi.

Noora Knapp

– Lukion kurssien opetukseen kohdistui leikkauksia. Teimme siitä aloitteen, joka käsiteltiin, mutta mitään ei tapahtunut. Se meni mulla tosi pahasti tunteisiin ja olin ihan raivona siitä, Knapp kertoo.

Kun äiti syksyllä näki tyttäressään syttyneen palon, hän kehotti Nooraa lähtemään ehdokkaaksi kevään kuntavaaleihin. Nälkä on kasvanut syödessä, sillä nuorempana politiikka ei kiinnostanut Nooraa yhtään. Hän oli nähnyt läheltä sen, kuinka paljon poliitikko joutuu tekemään työtä ja sen, miten raakaa peli voi pahimmillaan olla.

Nora Knapp katsoo tietokoneen näytöltä Lapinlahden vaalitulosta.
Noora Knapp tutkii äänestystuloksia vaalivalvojaisissa.Toni Pitkänen / Yle

Mielipide politiikan suhteen alkoi kääntyä lukiossa. Noora meni mukaan oppilaskunnan hallitukseen ja siitä vielä Lapinlahden nuorisovaltuustoon. Kuntavaaleihin ehdokkaaksi lähteminen ei kuitenkaan ollut itsestään selvää. Nooralla oli viimeinen vuosi lukiossa ja keväällä painoivat päälle kirjoitukset. Ajatus vaaleista mietitytti kauan.

– Ajattelin tosi pitkään, että en lähde ehdokkaaksi, koska tämä ei ole hyvä aika lähteä. Toisaalta en usko, että ikinä elämässä on sellaista täydellistä hetkeä, jolloin voisi lähteä ehdokkaaksi. Aina tulee jotakin, minkä voi laittaa etusijalle. Ajattelin, että nyt on mahdollisuus, niin miksi ei.

Poliitikko ilman kampanjaa

Millainen siis on poliitikko Noora Knapp? Kun ehdokkaasta etsii tietoa, käteen jää vain tyhjää. Noora Knappilta ei löydy kampanjasivua verkosta, ei vaalikonevastauksia eikä tubettajana (siirryt toiseen palveluun) tunnettu nuori ole omien sanojensa mukaan kampanjoinut sosiaalisessa mediassakaan. Tämä oli Nooran mukaan tietoinen päätös, koska kevään täyttäneet ylioppilaskirjoitukset menivät kampanjoinnin edelle.

Ainoa asia, minkä ehdokas Knappista äänestäjä saa verkon kautta selville on se, että hän on mukana Kristillisdemokraattien listalta. Puolueen valinta oli pitkään KD-nuorten jäsenenä toimineelle Nooralle selvä juttu, vaikka yhteiskuntaopin ylioppilaskirjoituksiin päntätessä hän tutustui myös muiden puolueiden politiikkaan.

Nora Knapp vaalipäivänä äänestyspaikalla Lapinlahden kunnantalolla.
Nämä vaalit ovat ensimmäiset, joissa Noora Knapp pääsi äänestämään.Toni Pitkänen / Yle

Politiikasta puhuttaessa opiskelijoiden asema ja koulutus nousevat Nooran puheissa esiin.

– Haluaisin säilyttää laadukkaan opetustason meidän lukiossa ja näen lukiossa paljon potentiaalia. Lapinlahden lukiohan on kuvataidelukio, niin se on itsessään jo sellainen vetonaula, joka vetää opiskelijoita muualta päin tänne Lapinlahdelle.

Tuntuu siltä, että nuoren poliitikon arvot juontuvat omista hyvistä lapsuuden kokemuksista.

– Olen saanut kokea hyvän lapsuuden ja juuri äidin töiden kautta olen saanut asua ja käydä koulua ulkomailla. Olen saanut tosi hyvän koulutuksen, kun olen saanut kokea suomalaisen lukiojärjestelmän mutta myös kansainvälisen koulun. Toivoisin kovasti, että kaikilla ihmisillä olisi samanlainen mahdollisuus koulutukseen, mitä minulla on ollut.

Äidin jalanjäljissä

Vaalivalvojaisissa pitsalautaset on kerätty pois ja tilalle ovat tulleet kahvikupit. Pöydissä päivitetään tasaiseen tahtiin äänestystuloksia. Ääniä tippuu Lapinlahden Kristillisdemokraattien laariin koko ajan lisää. Vaalitulos alkaa muotoutua. Näyttää, että valtuustoon menee neljä ehdokasta: Sari Essayah, Jouni Majala, Olavi Nissinen ja neljäntenä Noora Knapp.

Olisiko Noora uskonut menevänsä läpi ensimmäisissä kunnallisvaaleissaan, etenkin, kun hänellä ei ollut minkäänlaista kampanjaa?

– En pitänyt kovin todennäköisenä sitä, että menen läpi. En ole halunnut antaa mitään odotuksia itselleni, hän toteaa.

Ainakaan nyt nuorta naista ei jää jälkikäteen harmittamaan, mitä olisi voinut tapahtua.

– Nämä kuntavaalit on siinä mielessä kiva juttu, että mä katson nyt, että onko tämä mun juttu vai ei. Voihan se olla, että mä hurahdan tähän ihan täysin! Meidän äitikin lähti eka nuorisovaltuustosta kuntavaaleihin ehdokkaaksi ja nyt se on siellä, missä se on. Voihan se olla, että mulle käy samalla tavalla, tai sitten, että se vaan jää tähän.

Katson nyt, että onko tämä mun juttu vai ei. Voihan se olla, että mä hurahdan tähän ihan täysin!

Noora Knapp

Vaikka Noora Knapp on vaali-iltana varovainen juhlimaan voittoa ennakkoon, hän kuitenkin tuntuu uskovan siihen, että nuoret ovat halunneet äänestää nuorta ehdokasta. Nooran sanojen mukaan Lapinlahdella ei juuri alle 20-vuotiaita ehdokkaita ollut ehdolla, mikä ei ole hänestä hyvä asia.

Tulevan valtuuston keski-ikä Lapinlahdella näyttää olevan 50 vuoden paremmalla puolella ja Nooran jälkeen seuraavaksi nuorin läpimenevä valtuutettu näyttää olevan 27-vuotias keskustalainen. Koko maassa valtuustoihin valittiin yhteensä 31 sellaista ehdokasta, jotka olivat vaalipäivänä 18 vuotta.

Kuntavaalien tuloksia tutkitaan tietokoneen näytöltä Kristillisdemokraattien vaalivalvojaisissa Lapinlahdella.
Vaalien tuloksia jännitettiin tietokoneiden ja kännyköiden äärellä vaalivalvojaisissa.Toni Pitkänen / Yle

Kun äiti kampanjoi, isä on tukena kotona

Poliitikon tytär ainakin tietää paremmin kuin moni muu, millaista arki voi olla politiikassa. Noora Knapp on saanut nähdä myös kolikon kääntöpuolen äitinsä työn kautta.

– Kyllä aina vaalien alla, mä jotenkin ahdistun äidin puolesta, koska näen, miten paljon hän tekee töitä. Olen monesti hakenut perjantai-iltana äidin lentokentältä ja lauantaiaamuna hän on lähtenyt jollekin torille kampanjoimaan. En muista, milloin äiti olisi ollut viimeksi kokonaista vuorokautta kotona tekemättä töitä.

Erityisen raskasta oli europarlamenttivaalien aika, kun Essayah-Knappit asuivat Brysselissä.

– Äiti oli lähes kaksi kuukautta poissa kotoa tekemässä kampanjaa Suomessa ja me muut olimme Brysselissä kotona. Se on ehkä ollut rankin kokemus.

Muilla hän tarkoittaa itsensä lisäksi pikkusiskoaan Neaa sekä isäänsä Robert Knappia. Taustajoukoissa vaikuttavasta isästä Nooralla on vain hyvää sanottavaa.

– Iskä on ollut ihan huippu! Se sanoi heti alkuvaiheessa, että hän aikoo äänestää mua. Iskä on ollut muutenkin tukena koko mun elämän, kun äiti on tehnyt niin paljon töitä.

Iskä on ollut ihan huippu! Se sanoi heti alkuvaiheessa, että hän aikoo äänestää mua.

Noora Knapp

Kun perhe muutti Essayahin työn perässä Brysseliin, isä-Robert jätti oman työpaikkansa ja jäi kotiin tytärten kanssa.

– Vaikka äiti on mulle se idoli, niin iskä on ihan samalla viivalla, Noora kehuu vanhempiaan.

100 prosenttia äänistä laskettu

Ääntenlaskenta lähestyy loppuaan Lapinlahden osalta. Paikalla oleva parinkymmenen ihmisen joukko hymyilee ja onnittelee toisiaan. Noora Knappin elämän muuttava tulos on nyt selvillä. 41 ääntä ja neljäntenä sisään Kristillisdemokraattien valtuustoryhmään. Äiti-Sarin tulos on lähes kymmenkertainen: 398 ääntä on koko Lapinlahden paras äänisaalis.

Millaista mahtaa olla yhdessä oman äidin kanssa kunnanvaltuustossa?

– En tiedä, en ole hirveästi miettinyt tota. Uskon, että tulen pyytämään äidiltä paljon vinkkejä, Noora nauraa iloisena.

Hän uskoo, että molemmat yrittävät valtuustotyöskentelyssä pistää perhesiteen taka-alalle ja ajatella ennemminkin, että nyt ollaan töissä. Vaikka äidillä ja tyttärellä kuulemma on hyvin samankaltaiset arvot, vääntöä voi Nooran mukaan tulla siitä, että hän on keskittynyt hyvin vahvasti juuri opiskelijoiden asioihin.

– Saattaa olla, että mä ajattelen välillä liian yksiselitteisesti ja olen vaan, että "opiskelijat, opiskelijat", mutta varmasti munkin asenteet tulee muuttumaan, hän tuumii.

"Mä haluaisin olla vaan Noora"

Tuleva valtuustotyö näyttäytyy Nooralle positiivisena, ainakin sen perusteella, miltä puolueiden vaalityö on torilla näyttänyt. Nuori ehdokas uskoo, että pienellä paikkakunnalla kaikki haluavat puhaltaa yhteen hiileen.

– Oli ihanaa, kun käytiin torilla hakemassa toisten teltoilta makkaraa ja lettuja, ja vaikka edustettiin eri puolueita, niin oli tosi hyvä yhteishenki. Toivon, että sama yhteishenki olisi myös siellä valtuustosalissa.

Se ainakin on selvää, että Noora ei halua jäädä äitinsä varjoon. Kun ehdokaslistat julkistettiin, lehdissä kirjoitettiin kuntapolitiikkaan mukaan lähtevästä Sari Essayahin tyttärestä. Nooraa asia vähän harmitti.

– Mä haluaisin tosi kovasti olla vaan Noora. En tulevaisuudessakaan halua olla vaan kenenkään puoliso tai äiti, vaan haluan, että ihmiset tietäisi mut siitä, mitä mä olen tehnyt ja saavuttanut.

Nora Knapp Lapinlahden kunnantalolla.
Toni Pitkänen / Yle

Vaikka poliittinen ura jäisikin yhteen kauteen kunnanvaltuustossa, varasuunnitelmia tulevaisuudelle on jo piirretty. Odotellessaan kevään ylioppilasjuhlia Noora on töissä paikallislehden toimittajana. Hakupaperit on lähetetty myös yliopistoon, missä Noora tahtoisi opiskella journalistiikkaa ja viestintää. Yhteiskunnalliset asiat tuntuvat siis kiinnostavan joka tapauksessa.

Entä lähitulevaisuus? Onko äiti luvannut tehdä kuukauden tiskit, jos tytär saa häntä enemmän ääniä ensimmäisissä vaaleissa?

– Ei ole sovittu mitään virallista, mutta kun tulee nuo pääsiäispyhät niin me lähdetään Tallinnaan kylpylään perheen kanssa. Äiti ei vielä tästä tiedä mitään, mutta musta tuntuu, että mä laitan sen ostamaan mulle jotain. Vink vink, äiti, Noora nauraa.