Hakkeriksi epäilty venäläismies pidätetty Barcelonassa − yhteyksiä Trumpin vaalivoittoon?

Pyotr Levashovilla on esitetty olevan yhteyksiä Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestystulokseen.

hakkerointi
Tietoturvaongelma
Ismo Pekkarinen / AOP

Espanjalaiset tekivät pidätyksen amerikkalaisviranomaisten pyynnöstä perjantaina. Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi syytti kuulusteluissa Levashovin kehittäneen tietokoneviruksen, jolla olisi yhteys Donald Trumpin saamaan vaalivoittoon. Levashovia syytetään tietoliikenteen häirinnästä.

36-vuotias epäilty oli pidätyshetkellä Barcelonassa lomamatkalla perheensä kanssa, kun hänet pidätettiin, kertoo Venäjän valtiollinen TV-kanava RT.

Vaimo Maria Levashova kertoi televisiokanavalle perheen olleen nukkumassa, kun poliisi teki rynnäkön huoneistoon. Vaimo ja paikalla ollut ystävä lukittiin yhteen huoneeseen kahdeksi tunniksi, kun poliisi kuulusteli miestä toisessa. Vaimon mukaan mies kertoi, että häntä syytettiin Trumpin voittoon liittyvän tietokoneviruksen kehittämisestä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan miestä ei pidätetty Yhdysvaltain presidentinvallien hakkeroinnista, vaikka vaimo muulle medialle oli aiemmin niin kertonut. AFP:n mukaan väite pidätysmääräyksestä vaalihakkeroinnin takia on kiistetty jyrkästi Washingtonissa.

Levashovin syytetään luoneen useita troijalaisviruksia ja roskapostiohjelmia. Hänen uskotaan olevan myös Peter Severa –salanimen takana. Maineikasta cyber-rikollista Severaa kutsutaan roskapostien kuninkaaksi.

Espanjassa tehty pidätys ei ollut poikkeuksellinen, sillä amerikkalaisviranomaiset pyrkivät vangitsemaan venäläishakkereita näiden ollessa kotimaan rajojensa ulkopuolella. Venäjä ei hevin luovuta kansalaisiaan oikeuskäsittelyihin ulkomaille.

Venäjän suurlähetystön edustaja Vasily Nioradze vahvisti pidätyksen, mutta ei kommentoinut Levashovin roolia eikä luovutusta.

−Tarjoamme hänelle konsuliviranomaisten tuen, kuten rutiiniimme tällaisissa tilanteissa kuuluu, Nioradze sanoi.

Espanjalaisviranomaisten mukaan Levashov pidetään edelleen vangittuna.

Lähde: AP, AFP

Muokattu kello 00.22: lisätty AFP:n tiedot