Vihreä aalto pyyhkäisi Pohjois-Pohjanmaallakin – "Nyt on kysyntää ihmisläheiselle politiikalle"

Esimerkiksi Nivalassa, Pyhäjoella ja Pudasjärvellä valtuustoihin nousi vihreiden edustajia ensimmäistä kertaa niiden historiassa.

Vihreä liitto
Ylen vaalitulospalvelu, Harri Kiviniitty (vihr.)
Vihreiden Harri Kiviniitty nousi Raahen kaupunginvaltuustoon 81:llä äänellä.Marko Pinola / Yle

Kuten muuallakin valtakunnassa, pyyhkäisi vihreä aalto myös Pohjois-Pohjanmaan yli.

Vihreät voitti useissa alueen kunnissa lisäpaikkoja kaupungin-, ja kunnanvaltuustoon ja esimerkiksi Nivalassa (siirryt toiseen palveluun), Pyhäjoella (siirryt toiseen palveluun) ja Pudasjärvellä (siirryt toiseen palveluun) valtuustoihin nousi ensimmäistä kertaa niiden historiassa kyseisen puolueen edustajia.

Myös Raahen kaupunki sai ensimmäistä kertaa sen historiassa vihreän valtuutetun puolueen omalta ehdokaslistalta valtuustoon. Harri Kiviniitty, 27, on tuloksesta hyvillään.

– Päätavoitteena oli, että vihreitä ehdokkaita saataisiin läpi ja nyt kävi sitten niin, että olen itse tuo valtuutettu. Totta kai tuntuu hyvältä.

Pääkaupunkiseudulta pieniin kuntiin

Kiviniityn mukaan yksi syy vihreiden valtakunnalliseen nousuun on, että ihmiset ovat kyllästyneet kuntavaaleja edeltäneeseen politiikkaan.

– Nyt on kysyntää ihmisläheisemmälle ja avoimemmalle politiikalle. Hiljalleen on murtumassa myös se ajatus, että olemme pelkästään pääkaupunkiseudun puolue. Vihreä ajatusmaailma on rantautumassa nyt pienemmillekin paikkakunnille, hän kiittelee.

Koulutuskysymys on ollut meillä pinnalla myös Raahessa.

Harri Kiviniitty

Omasta kampanjastaan Kiviniitty toteaa, että se mitä ilmeisimmin puhutteli eritoten tiettyä äänestäjäkuntaa.

– Ilmeisesti oma kampanja vetosi nuorempaan äänestäjäkuntaan. Täytyy myös kiittää paikallista yhdistystämme, joka reilu vuosi sitten aloitti käytännössä nollasta ja nyt ollaan tässä pisteessä.

Koulutus yhtenä kärkiteemana

Tuore valtuutettu kiinnitti vaalilupauksissaan huomiota vihreiden valtakunnallisen linjan mukaisesti koulutukseen.

Harri Kiviniitty (vihr.)
– Ilmeisesti oma kampanja vetosi nuorempaan äänestäjäkuntaan, Harri Kiviniitty pohtii.Harri Kiviniitty

– Koulutuskysymys on ollut meillä pinnalla myös Raahessa. Kouluverkko on siellä supistunut omasta mielestäni ikävällä tavalla, kun kyläseutujen kouluja on lakkautettu. Me vihreät Raahessa ajamme kyläkoulujen asiaa, Kiviniitty vakuuttaa ja jatkaa,

– Toinen on sitten Raahen opiskelijahuollon tilanne, mikä ei tällä hetkellä täytä edes lain asettamia minimivaatimuksia. Kolmanneksi on tämä korkeakoulutus, joka muutama vuosi takaperin menetettiin. Sen tiimoilta on syytä selvittää, saataisiinko korkeakoulu taas Raaheen.

Korkeakoululla Kiviniitty viittaa ammattikorkeakoulun Raahen yksikön liittämiseen tuolloiseen Oulun seudun ammattikorkeakoulun Tekniikan yksikköön (siirryt toiseen palveluun).