Koululaisten DNA-testi selvitti: nykysuomalaisilla on kansainväliset juuret

Geenitestaukset vahvistivat Kalajoen lukiolaisten aavistukset. Suomalaisten perimä on monikulttuurinen.

suomalaisuus
Kuvassa opiskelijoita Kalajoen lukiosta päällään omasta perimästään kertovissa t-paidoissa
Opiskelijat ovat valinneet t-paitoihinsa niitä tietoja perimästään, joita he halusivat korostaa. Kansainvälisten opintojen ryhmän opiskelijat ovat suomalaisia, yksi opiskelija on Thaimaasta.Minna Mustonen / Yle

Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kalajokiset opiskelijat päättivät teettää geenitestit omasta perimästään. Testeillä haluttiin selvittää, minkälaista väkeä nykysuomalaiset oikein ovat.

Etukäteen oli jo uumoiluja siitä, että ehkä juuri kenenkään juuret eivät olisi pelkästään Suomen maaperässä.

– Etukäteen tiesin, että Venäjällä oli sukulaisia, kertoo kalajokinen Annika Tallila, yksi kansainvälisten opintojen oppilaista.

Annikan DNA paljastikin, että hänen juurensa ovat 95-prosenttisesti Suomen ja Venäjän alueelta. Iloinen yllätys oli, että perimästä löytyi kaksi prosenttia Irlannista ja ripaus Portugalista.

– Minulla on hyvä ystävä Irlannista. Mehän voimme olla jopa sukua, naurahtaa Annika.

Testiryhmän suomalaisista oppilaista vain parilla juuret olivat selkeästi pelkästään Suomi-Venäjä-alueelta. Kaikilta muilta löytyi perimää myös esimerkiksi Amerikasta, Aasiasta, Euroopasta ja Irlannista.

Opettaja William O'Gorman miettii, että testin perusteella selviää, kuinka vaikeaa on puhua täysin suomalaisesta tai täysin irlantilaisesta ihmisestä.

– Olemme historiamme ja perimämme sekoituksia. Tämä tausta ei noudata niitä rajoja, jotka nykyään määrittelevät maiden rajoja.

Kuvassa Annika Tallila
Annika Tallilan t-paidasta selviää, että hänen perimästään kaksi prosenttia on irlantilaista alkuperää.Minna Mustonen/ Yle