Lappi pysyy tiukasti Keskustan ohjauksessa – Perussuomalaisille murskatappio

Keskusta jopa vahvisti valtaansa, koska puolueella on nyt ehdoton enemmistö useammassa kunnassa kuin edellisten kuntavaalien jälkeen. Vaalien voittaja Lapissa oli SDP.

kuntavaalit
Liisa Ansala, keskustan kansanedustajaehdokas
Keskustan Liisa Ansala oli Rovaniemellä Keskustan ääniharava ja sai Lapissa toiseksi suurimman äänipotin.Perttu Ruokangas / Yle

Kuntavaalien tulos osoittaa, että Lappi jatkaa lähes entiseen malliin keskustan ohjauksessa huolimatta siitä, että puolue kärsi pienoisen tappion. Tappio oli 0,6 prosenttiyksikköä. Valtuutettuja puolue menetti Lapissa yhteensä 43.

Valtaa tämä ei kuitenkaan keskustalta merkittävästi vähentänyt, ehkä jopa päinvastoin, koska monissa kunnissa myös valtuustot pienenivät.

– Se mikä Lapissa kiinnostaa on se, että onko näitä kuntia paljon joissa Keskustalla on ehdoton enemmistö. Edellisten vaalien jälkeen niitä oli kahdeksan ja nyt on yhdeksän eli siinä mielessä Keskusta vähän vahvistui, arvioi Lapin yliopiston politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

SDP reilu voittaja ja Perussuomalaiset häviäjä

Verrattuna Lapin vaalitulosta valtakunnan tulokseen poikkeaa tulos ainakin voittajan osalta.

– Kun muualla maassa Perussuomalaiset hävisivät ja Vihreät voittivat, niin Lapissa kävi niin, että Perussuomalaiset hävisivät monissa kunnissa jopa enemmän kuin valtakunnassa keskimäärin. Sitten isossa kuvassa näyttää siltä, että täällä voiton keräsivät sosiaalidemokraatit, sanoo Petri Koikkalainen.

Vihreät paransivat kannatusta erityisesti Inarissa ja Sodankylässä sen sijaan Perussuomalaiset hävisit kautta linjan. Esimerkiksi Rovaniemellä yhdeksästä valtuustopaikasta jäljelle jäi vain neljä.

Lapin suurin voittaja on SDP. Demareiden kannatus kasvoi lähes kolmella prosenttiyksiköllä viiteentoista prosenttiin ohi kokoomuksen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi Lapissa.

Kittilässä ja Kolarissa valtuustoon nousivat merkittävinä ryhminä puolueiden ulkopuoliset ryhmittymät. Kittilässä Oikeudenmukainen Kittilä ja Kolarissa kaivosvastainen Meän Kolari.

Valtuustoissa enemmistönä vanhemmat miehet

Lapin valtuustoissa oli myös kohtalainen vaihtuvuus. Kuudessa kunnassa valtuutetuista vaihtui yli puolet. Kolarissa lähes kaksi kolmasosaa valtuutetuista vaihtui. Sodankylässäkin lähes 60 prosenttia. Koko Lapin keskiarvo vaihtuvuuden osalta oli lähes 43 prosenttia.

– Kyllä minun mielestä yleisesti Lapissa vaihtuvuus oli kohtuullisen suurta, mutta se nyt ei välttämättä tarkoittanut sitä, että valtuustot olisivat nuorentuneet kovin paljon. Valtuutettujen keski-ikä taitaa olla päälle viidenkymmenen vuoden. Oli joitakin hieman nuorempia. Esimerkiksi Rovaniemellä on valtuutettujen keski-ikä 48 vuotta, kertoo politiikan tutkija Petri Koikkalainen.

Kaikkien Lapin valtuustojen keskimääräinen ikä on 52 vuotta. Keski-iältään nuorimmat valtuustot ovat Rovaniemen lisäksi Muoniossa ja Savukoskella, 48 vuotta. Vanhimmat valtuutetut löytyvät Sallasta, missä keski-ikä on peräti 57 vuotta.

Keskimääräinen naisten osuus Lapin valtuustoissa jää hiuksen hienosti alle 40 prosentin. Vähiten naisia on Kolarin valtuustossa, 19 prosenttia. Naisvaltaisin valtuusto löytyy Inarista jossa naisten osuus on peräti 59 prosenttia.