Pimeään selliin joutunut opiskelija menetti opiskelupaikkansa ja haluaa nyt muuttaa pois Valko-Venäjältä

Maaliskuussa Valko-Venäjällä nähtiin maan historian suurimpia mielenosoituksia. Poliisi hajotti ne väkivalloin ja osa mielenosoittajista otettiin kiinni. Nyt tuomioistuimet käyvät ylikierroksilla määrätessään sakkoja.

Yle maailmalla: Moskova
Krystian Shynkevich.
Krystian Shynkevich.Kerstin Kronvall / Yle

Ei arvannut Krystian Shynkevich mihin yöksi joutuisi, kun hän lähti kavereiden kanssa juhlimaan 20-vuotispäiväänsä Minskissä lauantaina 25. maaliskuuta. Seuraavan vuorokauden hän nimittäin vietti pimeässä vankilan sellissä.

Hän oli tosin jo aikaisemmin samana päivänä poikennut Vesna-kansalaisjärjestön toimistolla. Poliisit iskivät sinne. Kaikki toimistolla olleet pakotettiin makaamaan lattialle, ja poliisit tutkivat toimistoa kolme tuntia, jonka jälkeen päästivät siellä olleet menemään.

Shynkevich on yksi sadoista, jotka sinä päivänä otettiin kiinni mielenosoitusten yhteydessä Valko-Venäjällä.

Minsk ja sen liikennettä.
Ensi silmäyksellä Minsk vaikuttaa hyvin rauhalliselta paikalta.Kerstin Kronvall / Yle

Maassa järjestetään perinteisesti oppositiomielenosoitus maaliskuun lopulla. Tänä vuonna siitä tuli huomattavan laaja ja mieltä osoitettiin myös pikkukaupungeissa, ei pelkästään pääkaupungissa.

Syy suureen tyytymättömyyteen oli uusi laki, jonka perusteella jokaisen pitää maksaa erityinen vero, ellei ole työskennellyt kuuteen kuukauteen.

Uhkaava tunnelma

Shynkevichin ja hänen kavereiden juhlittua syntymäpäivää esikaupungilla he palasivat keskustaan. Yht'äkkiä erään leveän kadun alikäytävällä poliisit piirittivät ryhmän.

– He olivat univormuissa, mutta kukaan heistä ei näyttänyt virkamerkkiä, joten en tiedä olivatko he todella poliiseja, Krystian Shynkevich sanoo.

Alikäytävä kuvattuna ulkoa sateisella säällä.
Tällaisessa alikäytävässä Krystian Shynkevich otettiin kiinni.Kerstin Kronvall / Yle

Nuoret vietiin poliisilaitoksen pihalle, jonne oli kerätty noin kolmekymmentä ihmistä. Poliisit solmivat kaikkien kädet nippusiteillä selän taakse.

Shynkevichilla on jalkavamma, jonka takia hän olisi halunnut istua alas, mutta hän ei saanut siihen lupaa. Häntä pelotti.

– Ymmärsin, että pieninkin liike saattoi johtaa pamputukseen tai johonkin muuhun.

Myöhemmin hänet vietiin pimeään selliin, jossa oli kymmeniä muitakin pidätettyjä. Siellä oli huono ilma, pimeää ja kalseaa. Vuoteissa ei ollut vuodevaatteita, eikä sellissä ollut vessapaperia. Kukaan ei saanut maata sängyllä eikä ensimmäisen vuorokauden aikana pidätetyille annettu mitään syötävää.

Poliisi otti maaliskuun mielenosoituksissa kiinni parisataa henkilöä. Osa heistä on saanut syytteet ja tuomioistuimet jakavat nyt sakkorangaistuksia heille. Yleensä sakko on noin 350 euron suuruinen. Se on iso summa opiskelijalle.

– Oikeudenkäynti oli farssi, minun todistajiani ei edes kuunneltu, eivätkä syyttäjän todistajat edes pystyneet sanomaan, missä minut otettiin kiinni, Shynkevich kertoo.

Oikeussali Minskissä, opiskelijalle määrättiin tällä kertaa 360 euron sakot.
Oikeussali Minskissä. Opiskelijalle määrättiin tällä kertaa 360 euron sakot.Kerstin Kronvall / Yle

Hän itse sanoo, ettei edes osallistunut mielenosoitukseen, vaan oli sattumalta sen lähellä.

Haluaa muuttaa yliopisto-oloja

Shynkevich ei määrittele itseään opposition kuuluvaksi vaan kansalaisaktivistiksi. Hän haluaa muuttaa Valko-Venäjän yliopistojen käytäntöjä, koska hän pitää niitä epäoikeudenmukaisina.

– Jos on kriittinen, ei pääse tenteistä läpi, vaikka on hyvät tiedot. Silloin uhkaa erottaminen.

Krystian Shynkevich itse on jo saanut potkut yliopistosta. Hän sai pidätyksen jälkeen kutsun kansliaan, jossa ilmoitettiin, että hänet on erotettu. Hän ei edes saanut hakea tavaroita kaapistaan.

Nyt suunnitelmissa on mahdollisesti muutto ulkomaille opiskelemaan.

Tilanne tuntuu uhkaavalta ja Krystian Shynkevichin vanhemmatkin ovat huolissaan. He ovat periaatteessa samoilla linjoilla hänen kanssaan ja kannattavat hänen ajatuksiaan. He eivät vain haluaisi, että juuri oma poika on aktivisti vaarallisessa poliittisessa ympäristössä.

Jakautunut maa

Presidentti Aljaksandr Lukašenka pitää Valko-Venäjää kovassa otteessa ja varsinkin maaseudulla hänellä ilmeisesti on vankka tuki. Ainakaan häntä ei haluta kritisoida.

Miehiä töissä.
Nämä miehet selviävät sakoitta, koska he ovat töissä.Kerstin Kronvall / Yle

Ihmiset pienillä paikkakunnilla ovat nimittäin kovin nopeita kehumaan häntä silloinkin, kun asiasta ei ole kysytty.

– Todellisuudessa noin puolet kansasta tukee häntä, noin puolet vastustaa, sanoo politiikkaan erikoistunut toimittaja Artjom Shraibman.

Hän työskentelee verkkosivustolla tut.by (siirryt toiseen palveluun), joka saa rahoituksensa mainoksista eikä ole riippuvainen maan poliittisesta johdosta.

Hän pitää merkittävänä, että maaliskuussa mielenosoituksia oli ympäri maata. Yleensä niihin ovat osallistuneet vain pääkaupungin aktivistit.

Parin tunnin automatkan päässä Minskistä etelään sijaitsee Bobrujskin pieni teollisuuskaupunki. Työttömyys on kaupungissa iso ongelma, koska suurin teollisuuslaitos, rengastehdas, ei enää työllistä niin monta kuin aikaisemmin.

Kahden vaiheilla

Alesia Tšjornij valitsee vihanneksia ja hedelmiä pienellä korttelitorilla kaupungin laidalla. Hän työskentelee opettajana ja hänen miehensä on puuseppä. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, ja Alesia on tyytyväinen heidän taloustilanteeseensa. Koska kummatkin puolisot käyvät töissä, rahaa riittää pakollisiin hankintoihin, ja jopa arjen kultareunuksiinkin.

Alesia Tšjornij käy ostoksilla korttelitorilla.
Alesia Tšjornij käy ostoksilla korttelitorilla.Kerstin Kronvall / Yle

– Me emme joudu kieltäytymään mistään, ja olemmekin päättäneet, että kulutamme rahaa siihen, mitä kovasti haluamme.

Tšjornij on kahden vaiheilla suhtautumisessaan mielenosoittajiin. Tavallaan hän ymmärtää, että moni vastustaa lakia työttömyysverosta, mutta samalla se tuntuu lähes oikeudenmukaiselta.

– Minähän teen työtä, miksi minun pitäisi maksaa veroja, kun joku toinen vain katselee päältä, hän kysyy.

Toisaalta hän muistaa oman äitinsä tilanteen. Äiti ei sairauden takia voinut työskennellä, olisiko hänen silloin pitänyt maksaa veroa?

Ja tuttavapiirissä on sellaisiakin, jotka haluavat töihin, mutta eivät ole saaneet työpaikkaa.

Ajatus vallankumouksesta hirvittää

Teoriassa Valko-Venäjällä ei ole työttömyyttä, koska työn perässä on muutettava, ellei omalla paikkakunnalla löydy työtä. Tämän seurauksena on paljon melkein autioita kyliä, jossa asuvat enää vain eläkeläiset. Työikäiset tulevat käymään vapaapäivinä.

Nuori nainen pyöräilee polkupyörällä vajojen ohi maaseudulla.
Maaseutu autioutuu, kun ihmiset muuttavat työn perässä.Kerstin Kronvall / Yle

Mielenosoitukset ovat Alesia Tšjornijn mielestä hieman pelottavia.

– En halua, että Ukrainan tapahtumat toistuvat meillä.

Valkovenäläiset ovat hänen mielestään kärsivällisempiä kuin ukrainalaiset. He kestävät ja kestävät, kunnes mitta on täysi. Alesia Tšjornijn mielestä se hetki alkaa nyt olla lähellä ja on muutosten aika. Vallanpitäjien olisi hänestä kohdeltava kansalaisia suuremmalla kunnioituksella ja kuunneltava kansan toiveita.

– Kaikki ei kuitenkaan riipu maan johdosta, vaan jokaisen on itse myös tehtävä minkä pystyy oman hyvinvointinsa eteen, Alesia Tšjornij sanoo.