Teloitukset vähenivät kolmanneksen

Teloitukset keskittyvät neljään maahan. Viime vuonna ne teloittivat lähes yhdeksän kymmenestä teloitetusta.

kuolemanrangaistus
Kaksi miestä ja yksi nainen ovat sonnustautuneet mustavalkoisiin, pystyraidallisiin liiveihin Berliinissä. He ovat paikalla osoittaakseen mieltä iranilaisten pakolaisten tappamisen puolesta.
Iran, Irak, Saudi-Arabia ja Pakistan vastaavat leijonanosasta teloituksia. Kuvassa Berliinissä neljä vuotta sitten järjestetty mielenosoitus iranilaisten ihmisoikeuksien puolesta.Jörg Carstensen / EPA

Maailmanlaajuisesti teloitukset ovat vähentyneet reilun kolmanneksen. Tästä huolimatta vuonna 2016 teloitettiin reilut tuhat ihmistä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportti (siirryt toiseen palveluun).

Iran, Irak, Saudi-Arabia ja Pakistan vastaavat leijonanosasta teloituksia. Viime vuonna niissä tehtiin 87 prosenttia kaikista tiedossa olevista teloituksista.

Silti suurin teloittaja on Kiina. Amnestyn mukaan Kiina teloittaa enemmän ihmisiä kuin mikään muu maa. Amnestyn arvio on, että Kiinassa teloitetaan vuosittain tuhansia ihmisiä.

Kiinan teloitukset eivät ole mukana Amnestyn raportin luvuissa, koska Kiina salaa kuolemaantuomittujen ja teloitettujen ihmisten todellisen määrän.

Viime vuoden teloitusten pieni määrä johtuu pääasiassa siitä, että Iran ja Pakistan ovat teloittaneet satoja ihmisiä vähemmän kuin vuonna 2015.

Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa teloitettiin viime vuonna vain 20 ihmistä. Teloituksen täytäntöönpanoa odottaa kuitenkin yli 2 800 ihmistä.