Hyppää sisältöön

Kolehdin voi maksaa nyt kortilla – Helsingissä kokeillaan lähimaksulaitetta kolehtihaavin rinnalla

Satoja, jopa tuhansia vuosia vanha perinne ottaa askelen kohti tätä päivää. Syynä on käteisen rahan käytön väheneminen.

Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi sanoo kantavansa käteistä mukanaan vain harvoin. Korttikolehtikokeilu tuntui luontevalta tavalta uudistaa ikivanhaa perinnettä. Kuva: Vesa Marttinen / Yle

Vuonna 2015 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jumalanpalveluksissa kerättiin kolehteina yhteensä yli yhdeksän miljoonaa euroa.

Koko summa kertyi vuosisatoja vanhan perinteen mukaisesti kolikkoina ja seteleinä kolehtihaavien pohjalle.

Tänä päivänä käteisen rahan käyttö on kuitenkin vähäistä, ja kirkon täytyy miettiä uusia keinoja kolehdin keräämiseksi. Helsingissä on meneillään kokeilu, jossa neljän eri seurakunnan kirkkoihin on pystytetty korttimaksuautomaatti, jonka avulla kolehtiin voi osallistua kortilla.

– Perinteinen kolehtihaavi on silti käytössä edelleen maksupäätteen rinnalla. Varmaan tämä on jollain tavalla ikäkysymys; monet ikäihmiset pelaavat mieluummin käteisen kuin korttien kanssa, sanoo Pitäjänmäen seurakunnan kirkkoherra Arto Antturi.

Kahden kuukauden kokeilu

Antturi ilmoittautui ensimmäisten joukossa mukaan, kun Helsingin seurakuntayhtymän taloushallinnosta tiedusteltiin halukkuutta osallistua kokeiluun. Kokeilun taustalla on käteisen rahan käytön vähentyminen, kertoo Heli Harkko Helsingin seurakuntayhtymän taloushallinnosta.

– Tällaisesta kokeilusta on puhuttu jo useamman vuoden ajan. Nyt päätimme pilotoida kolehtiautomaatin käyttöä parin kuukauden ajan, että saadaan asiasta kokemusta.

Seuraamme mobiilimaksun kehitystä tässä samalla, ja voihan se olla, että korttimaksu on jo vähän turhan jäykkä ratkaisu.

Heli Harkko

Harkon mukaan korttimaksulaitteet on vuokrattu pilottijakson ajaksi, ja päätöksiä jatkosta tehdään myöhemmin tämän vuoden aikana. Laitteella voi maksaa myös kortin lähimaksuominaisuudella, jolloin 2–25 euron summan voi maksaa vaivattomasti ilman tunnuslukua.

Kokeilujakson jälkeen seurakuntayhtymässä pohditaan, onko tämä paras mahdollinen tapa kolehtikeräyksen uudistamiseen.

– Juuri nyt tuntuu tapahtuvan paljon myös mobiilimaksurintamalla. Seuraamme sitä kehitystä tässä samalla, ja voihan se olla, että korttimaksu on jo vähän turhan jäykkä ratkaisu.

Kolehtiin ei tarvita rahankeräyslupaa

Kolehdin keräämisestä säädetään rahankeräyslailla. Sen puitteissa seurakunnilla on mahdollisuus ilman erillistä lupamenettelyä kerätä kolehti julkisen uskonnonharjoituksen yhteydessä niiltä, jotka osallistuvat tilaisuuteen.

Keräämistä ei saa tapahtua tilaisuuden ulkopuolella, eikä myöskään esimerkiksi lehti-ilmoittelun perusteella, internetin kautta tai tekstiviestein.

Pitäjänmäen kirkkoherran Arto Antturin mukaan muutaman ensimmäisen kokeiluviikon aikana automaatti on ollut melko vähällä käytöllä.

– Sitä on jokaisessa messussa kyllä mainostettu, mutta ihmiset eivät ehkä toistaiseksi ole osanneet siihen oikein varautua.

Parin viikon takaisen marianpäivän jumalanpalveluksen yhteydessä kerätyn kolehdin kokonaissaldo oli 413,30 euroa.

– Se on aika hyvä summa, meillä oli hieman tavallista enemmän väkeä, noin 140 ihmistä. Silloin tuli keskimäärin reilu kolme euroa kolehtirahaa per henkilö. Pidän sitä kohtalaisen hyvänä tällaiseksi tavalliseksi seurakuntakolehdiksi.