Syyrian pakolaiset tuovat uutta eloa Pelkosenniemenkin raitille

Vajaan tuhannen asukkaan kunta saa neljä perheellistä uusia asukkaita. Sallaan ja Sodankylään syyrialaiset jo tulivat.

turvapaikanhakijat
Tapio Rautiainen, Janne Kuusiniemi ja Seppo Ronkainen
Tapio Rautiainen on työllisyyskoordinaattori ja toimii ohjaajana Pelkosenniemen kunnan työpajassa Sykkeessä. Syke on ollut hyväksi avuksi kiintiöpakolaisten asuntojen varustamisessa. Tämä kuorma haettiin Kemijärven lakkautetusta vastaanottokeskuksesta. Purkajina Janne Kuusiniemi (vas.) ja Seppo Ronkainen. Jorma Korhonen / Yle

Lapissa Salla ja Sodankylä vastaanottivat omat pakolaisensa viime viikolla, kumpikin parikymmentä henkilöä, neljä perhettä.

Myös Pelkosenniemi valmistautuu pakolaisten tuloon ja Kittilä saa ensi kesänä omat kiintiöpakolaisensa.

Syyrialaisperheet tulevat pakolaisleirin kautta Turkista. Ovat asuneet leirillä jo joitakin vuosia.

Kuntalaisiksi muiden joukkoon

Kiintiöpakolaisella on samat oikeudet kuin kunnan alkuperäisasukkaallakin. Hän on kuntalainen kuntalaisten joukossa.

Kiintiöpakolaisella on YK:n hyväksymä status, joka oikeuttaa hänet asumaan ja asettumaan turvalliseen maahan. Maahanmuuttovirasto valitsee Suomeen tulevat henkilöt yhdessä ely-keskuksen, kunnan ja suojelupoliisin kanssa.

Suomessa eduskunta määrittää vuotuisen pakolaiskiintiön. Syyrian sota nosti Suomen kiintiötä kolmella sadalla runsaaseen tuhanteen henkilöön vuosina 2014 ja 2015. Viime vuonna määrä palautui 750 pakolaiseen.

Kunnanjohtaja Pertti Severinkangas
Jorma Korhonen / Yle

Halutaan kantaa korsi kekoon

Pelkosenniemellä ollaan odottavissa tunnelmissa. Uudet asukkaat, syyrialaiset, tulevat kesäkuussa.

– Kunnon ihmisiä ovat, lapsiperheitä, sanoo Pelkosenniemen kunnanjohtaja Pertti Severinkangas.

–Ihan humanitäärisistä syistä haluamme kantaa kortemme kekoon. Onhan tuo parikymmentä henkilöä myös mukava väkilisä kuntaan. Nyt meitä on 948 asukasta.

Syyrialaiset muuttavat Pelkosenniemen kirkonkylällä oleviin vuokrarivitaloihin. Viisi suurinta huoneistoa on heille varattu.

Tuomo Tennilä
Tuomo Tennilä liikahteli vikkelästi, kun Kemijärveltä tuotua huonekalukuormaa purettiin välivarastoon Pelkosenniemen vanhaan palokunnantaloon.Jorma Korhonen / Yle

Työpaja auttaa asuntojen laitossa

Pelkosenniemellä kunnostetaan ja kalustetaan huoneistoja kovalla tohinalla. Siinä auttaa Syke, kunnan työpaja. Työllisyyskoordinaattori Tapio Rautiainen sanoo, että koko porukka on innolla mukana.

Maanantaina sykeläiset poikkesivat Kemijärvellä ja toivat sieltä suuren kontillisen huonekaluja, lamppuja, mattoja, ruokaliluvälineitä, kattiloita ja vaikka mitä asumisessa tarvittavaa.

Hyödyllisiä tavaroita löytyi Kemijärvellä lakkautetusta vastaanottokeskuksesta. Ennen niemeläisiä siellä olivat jo käyneet sallalaiset ja sodankyläläiset.

– Kyllä näillä alkuun pääsee ja hankitaan lisää, sanoo Rautiainen ja esittelee kontin sisältöä. Hän uskoo, että myös yksityiset tekevät erilaisia lahjoituksia näille uusille pelkosenniemeläisille.

– Tärkeää on, että otamme heidät lämpimästi vastaan, autamme heitä ja hyväksymme osaksi joukkoamme.

Korjattu kello 9.07 Suomen ottamien kiintiöpakolaisten määrä.