Tutkijatohtori Ylen aamu-tv:ssä: Jälleen pitää pelätä sotilaallista yhteenottoa Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä

Tutkijatohtori Hanna Smithin mukaan on yllätys, että Trumpin presidenttiyden myötä Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet eivät kohentuneet.

Venäjä
Tutkijatohtori Hanna Smith ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.
USA ja Venäjä ovat joutuneet törmäyskurssille Syyrian sodan takia. Missä mennään ja mitä on odotettavissa maiden suhteissa? Tätä pohtivat tutkijatohtori Hanna Smith Aleksanteri-instituutista ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat ajautuneet törmäyskurssille Syyriassa. Suurvaltojen välejä hiertää muun muassa Yhdysvaltojen tekemä ilmaisku Syyrian armeijan lentotukikohtaan Homsin kaupungin lähellä.

Ylen aamu-tv:ssä tänään tiistaina vierailleen Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Hanna Smithin mukaan on iso yllätys, että Donald Trumpin presidenttiyden myötä Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet eivät kohentuneet.

– Ollaan edelleenkin tässä isossa jännitystilanteessa ja jälleen kerran pitää pelätä, että tapahtuuko jonkinlainen sotilaallinen yhteenotto Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly Salonius-Pasternakin mukaan suurvaltojen orastava suhteiden palauttaminen ei ole onnistunut, koska näiden globaalit ja muut intressit eivät kohtaa.

– Se kuulostaa helpolta, ja sitten kun joutuu presidenttinä päättämään, että mistä annetaan periksi ja mistä ei, niin yhtäkkiä huomataan, että se ei olekaan niin helppoa.

Smith arvioi, että niin Yhdysvallat kuin Venäjäkin pitävät myös jatkossa kiinni näkemyksistään siitä, mitä on tapahtunut ja miksi on tapahtunut. Keskustelulle on kuitenkin luvassa päänavaus.

– Nyt Tillerson (Yhdysvaltojen ulkoministeri) on menossa Moskovaan ja keskustelut lähtevät käyntiin, Smith sanoi.