yle.fi-etusivu

Miljoona hyvää syytä kehottaa puhumaan tunteista – yleisö tärkeä osa monologia

Duncan Macmillanin Miljoona hyvää syytä on näytelmä hyvistä asioista, mutta taustalla on koskettava tarina nuoren pojan elämästä. Myös yleisö pääsee osallistumaan esitykseen.

näytelmät
Näyttelijä Kimmo Hirvenmäki.
Monologin näyttelijänä on Kimmo Hirvenmäki.

Kemin teatterin tuoleille asetelluille lapuille on kirjoitettu monenlaisia positiivisia asioita: Jäätelö, riippumatot, terveys, oleskelu, aurinko, kinkku-juustoleivät, tasa-arvo ja niin edelleen. Kemin kaupunginteatterissa torstaina ensi-iltansa saava Miljoona hyvää syytä -näytelmä käy läpi hyviä asioita, mutta taustalla on koskettava tarina nuoren pojan elämästä.

Miljoona hyvää syytä kertoo pojasta, joka tekee listaa kaikista elämän mahtavista asioista, masennuksen ja rakkauden ristiaallokossa.

– Kertoja, eli tässä tapauksessa minä, kertoo omaa historiaansa. Hän aloitti jo 7-vuotiaana kirjoittamaan hyviä syitä lahjaksi äidille, joka on masentunut, kertoo näyttelijä Kimmo Hirvenmäki.

Aika kuluu, vuodet vierivät ja pojasta tulee mies. Samalla lista elää omaa elämäänsä.

Lapuille kirjoitettuja hyviä syitä.
Kemin kulttuurikeskuksen aulasta löytyy seinä johon ihmiset voivat jättää esille "hyviä syitä".Risto Koskinen / Yle

"Jokainen ilta on erilainen"

Monologissa myös yleisö pääsee osaksi esitystä. Yleisön penkeiltä löytyy lappuja hyvistä asioista joita katsojat lukevat näytelmän edetessä.

– Tuntuu, että ehkä juuri siksi tällainen juttu on kivaa, että minä saan siihen niin paljon apua ja jokainen ilta on erilainen. Että minun ei tarvitse toistaa samaa kaavaa kymmeniä kertoja, vaan me muodostetaan vähän yhdessäkin sitä kaavaa siihen. Se on mukavaa, Hirvenmäki hymyilee.

Muun muassa näytelmän ohjauksesta vastaava Riku Innamaa luonnehtii yleisön ja Hirvenmäen yhteistyötä leppoisaksi. Näyttelemistä ei vaadita keneltäkään.

– Ei ole tarkoitus, että yleisö joutuu millään tavalla pulaan, vaan osallistuminen näytelmään on maltillista ja jopa miellyttävää, kertoo Innamaa.

Kimmo Hirvenmäki ja Riku Innamaa.
Kimmo Hirvenmäki (vas) ja Riku Innamaa.Risto Koskinen / Yle

Näytelmässä halutaan myös herätellä ihmisiä puhumaan tunteistaan. Tämä on otettu huomioon jopa näytelmän käsiohjelmassa.

– Näytelmässä halutaan kannustaa puhumaan. Käsiohjelmassa on yhteystietoja paikkoihin joihin voi ottaa yhteyttä tarvittaessa, Hirvenmäki kertoo.

Miljoona hyvää syytä -näytelmän ensi-ilta on torstaina 20. huhtikuuta. Kyseessä on suomenkielinen kantaesitys.