Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Afganistaniin palautuslento sujui asiallisesti, vain tulkki puuttui

Tulkin puute aiheutti ajoittain ymmärtämisvaikeuksia Afganistaniin palautettujen ihmisten ja palauttamisesta vastanneen poliisin välillä, katsoo yhdenvertaisuusvaltuutettu.

turvapaikanhaku
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta 2017.
Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä 3. huhtikuuta.Seppo Samuli / Lehtikuva

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan palautuslento Suomesta Afganistaniin huhtikuun alussa sujui asiallisesti.

Paikalla olisi kuitenkin pitänyt olla tulkki, jonka käyttö palautuksissa on olennainen osa palautettavan ihmisarvoista kohtelua.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu painottaa tiedotteessaan, että toimiva kommunikaatio myös sujuvoittaa koko palautusoperaatiota.

Tulkin puute aiheuttikin ajoittain ymmärtämisvaikeuksia. Muuten saattopoliisien ja palautettavien henkilöiden välinen kanssakäyminen oli Pasilan poliisitalolla ja lennon aikana ystävällistä.

– Osa palautettavista ei osannut käytännössä lainkaan englantia tai suomea. Palautettavia henkilöitä ei pitäisi käyttää toistensa tulkkeina, valtuutettu kirjoittaa.

Aikataulumuutoksista johtuen yhdenvertaisuusvaltuutetun valvojat eivät olleet seuraamassa Metsälän säilössä olleiden palautettavien noutoa. Tästä syystä valvojat eivät pysty ottamaan kantaa väitteisiin, joiden mukaan palautettavat henkilöt eivät olisi saaneet ottaa yhteyttä avustajaansa ennen Metsälästä lähtöä.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu lähetti havaintonsa palautuslennosta poliisille eilen.

Palautettavia henkilöitä ei pitäisi käyttää toistensa tulkkeina.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä on valvoa, että palautettavia kohdellaan ihmisarvoa kunnioittaen. Lennolla valvoja havainnoi poliisin toimintaa, mutta hänellä ei ole toimivaltaa puuttua tapahtumiin.

Suomi palautti Afganistaniin huhtikuun 3. päivä kymmenen hengen ryhmän kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä. Aktiivistit yrittivät estää kuljetuksen lähdön Pasilan poliisitalolla ja karkotuksia protestoitiin useilla mielenosoituksilla. Palauttaminen sai aikaan myrskyn sosiaalisessa mediassa, jossa levisi huhu, että lennolla olisi mukana alaikäisiä ja viimeisillään raskaana oleva nainen.

Poliisi kertoi myöhemmin, että kaikki palautetut olivat täysi-ikäisiä. Poliisi oli tehnyt virheen, ja hakenut palautettavaksi perheen, jonka turvapaikkaprosessi oli vielä kesken.

Lue myös:

Kun Suomi käännytti aseistakieltäytyjät ja huumasi ukrainalaisperheen – kaksi pakkopalautuskohua lähihistoriasta

Neljä oikaistua väitettä Suomen turvapaikkatoimista

Afganistanilaisten palautuksesta kanteluita – mielenosoituksista rikosilmoituksia

Analyysi: Järkyttävätkö pakkopalautukset? Silmäsi ovat tainneet olla kiinni

Poliisi myönsi tehneensä virheen käännytyksessä – Risikko ei tiennyt afgaaniperheen säilöönotosta

Helsingissä järjestettiin mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan

Pari sataa mielenosoittajaa vastusti turvapaikanhakijoiden palautuksia Helsinki-Vantaalla

Eilisestä palautuslentovälikohtauksesta käynnistetty rikostutkinta – poliisi kumoaa somehuhuja

20 mielenosoittajaa marssi sisälle sisäministeriöön – Mielenilmauksessa vastustettiin turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia