1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampereen taidemuseo

Miltä näyttää Tampereen uusi taidemuseo? Katso kaikki 147 ehdotusta netistä

Merkittävä osa Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin suunnittelukilpailun töistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta.

Tampereen taidemuseo
Havainnekuva yhdestä ehdotuksesta, joka nimeltään Viuhti
Yksi kilpailun ehdotuksista on nimeltään Viuhti. Suunnittelukilpailun tässä vaiheessa ehdotuksien tekijät ovat vielä salaisuus.Tampereen kaupunki

Tampereen taidemuseon alueen sekä Pyynikintorin yleinen kansainvälinen suunnittelukilpailu on päättynyt. Ehdotuksia tuli kaikkiaan 147 kappaletta. Merkittävä osa töistä tuli Suomen rajojen ulkopuolelta.

Ehdotusten nimimerkit ja kuva-aineistoa on julkaistu kilpailun internetsivuilla. Ehdotukset ovat nimettömiä. Kilpailutöistä voi jättää kommentteja verkkosivujen kautta. Kommentit menevät tiedoksi kilpailun tuomariston jäsenille.

Havainnekuva Tampereen taidemuseon suunnittelukilpailutyöstä CUMU
Tampereen kaupunki

"Ehdotuksia tuli kohtuullisesti"

Taidemuseon suunnittelukilpa kiinnosti arkkitehteja selvästi vähemmän kuin esimerkiksi Mäntän uuden Gösta-museon kilpailu muutamia vuosia sitten. Taidemuseoprojektin hankepäällikkö Sakari Leinonen on kuitenkin tyytyväinen.

– Ehdotuksia tuli riittävästi, mutta kuitenkin kohtuullinen määrä, jolloin ne ovat vielä suhteellisen helposti käsiteltävissä, Leinonen sanoo.

Tässä vaiheessa kilpailua sekä tuomaristo että yleisö saavat tutustua ehdotuksiin ilman tietoa niiden tekijästä.

– Kilpailuihin liittyy aina tässä vaiheessa anonymiteetti. Nimi ei saa ratkaista vaan esityksen sisältö.

Uudisrakennus triplaa museon neliöt

Joulukuussa käynnistyneellä kilpailulla etsittiin korkeatasoista ja innovatiivista suunnitelmaa. Uudisrakennuksella ja siihen liittyvällä ympäristökokonaisuudella halutaan lisätä myös Tampereen taidemuseon ja koko Tampereen kaupungin tunnettuutta ja vetovoimaa.

Museon uudisrakennus on pinta-alaltaan noin 4 887 neliötä. Nykyiset taidemuseotontin rakennukset ovat yhteensä 2 047 brm². Museorakennusten kokonaisalaksi muodostuu noin 6 934 brm².

Kilpailulla haetaan myös kaupunki-kuvallisia ja toiminnallisia ideoita Pyynikintorin kehittämiseksi. Tori on kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti keskeinen osa Tamperetta.

Suunnittelijoiden tehtävänä oli sijoittaa kilpailualueelle ympäristöön sopivaa asuin-, liike- ja toimistotilaa. Kaupungin tavoitteena on mahdollisimman kustannusneutraali ratkaisu eli museon rakentamisen kustannuksia on tarkoitus kattaa kaavoitettavan rakennusoikeuden myynnillä.

Yleisötilaisuus kesäkuussa

Töiden parhaimmiston on tarkoitus olla selvillä toukokuun alkupuolella. Parhaimmista ehdotuksista pyydetään tekijöiltä pienoismallit toukokuun aikana. Kilpailu halutaan ratkaista elokuussa.

Ehdotuksista järjestetään myös yleisötilaisuus keskiviikkona kesäkuun 14. päivänä kello 18.00 Tampereen Konservatoriolla. Tilaisuudessa on mahdollisuus tutustua pienoismalleihin. Ennen tilaisuutta kilpailualueella järjestetään kaupunkilaisille avoin kaupunkikävely.

Kaikki kilpailutyöt löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Havainnekuva Tampereen taidemuseon suunnittelukilpailutyöstä Kivikaverit
Tampereen kaupunki
Lue seuraavaksi