1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tavaratalot & ostoskeskukset

Vuosi aikaa Ratinan avaamiseen: Tampereen kauppajätti aikoo kaapata muilta 200 miljoonaa euroa

Ratinan kauppakeskuksen sisätiloissa maalataan jo pintoja. Spondan historian suurin investointi ohjaa Tampereen kassavirtoja ja muuttaa kaupunkikuvaa.

Projektipäällikkö Rauno Kulmalan takaa kurkkii kauppakeskuksen periskooppiksi sanottu torni, johon avataan maisemaravintola. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ratina-projektin ideointi alkoi Tampereella jo vuosituhannen vaihteessa. Kiinteistösijoitusyhtiö Sponda valittiin kauppakeskuksen toteuttajaksi. Rakennuslupa oli valmiina vuonna 2008, mutta talouskriisi sotki suunnitelmat: eipä löytynytkään vuokralaisia.

Valmista tulee vihdoin keväällä 2018, parinkymmentä vuotta prosessin alkuajatuksen jälkeen.

Spondan historian suurin investointi, 243 miljoonan euron kauppakeskus, saatiin uudelleen liikkeelle vuonna 2015. Vuokrattavia neliöitä tulee 53 000. Vieressä toimiva CityConin noin 30 000 neliön Koskikeskus tuntuu sen jälkeen pieneltä. Mittatikkua vertailuun saa myös Lempäälästä: Ideaparkissa vuokraneliöitä on reilut 90 000.

Sisällä maalataan - ulkona runkotöitä

Kauppakeskuksen työmaalla on tällä hetkellä yli 250 rakentajaa.

– Tämä on niin iso työmaa, että toisaalta asennetaan vielä runkoa, kun sisällä ollaan jo pitkällä. Liiketilojen väliseiniä rakennetaan ja osin maalataan jo pintoja, sanoo Ratinan projektipäällikkö Rauno Kulmala.

Hitsarilla on Ratinan työmaalla komeat maisemat Ratinan suvantoon Tampereen keskustassa. Kuva: Antti Eintola / Yle

Uudisosan lisäksi kauppakeskukseen liittyy kaksi, julkisivultaan suojeltua funkkisrakennusta. Myös niihin tulee liiketiloja.

1930-luvulla rakennetuista taloista on tällä hetkellä vain kuoret jäljellä. Kantavuusvaatimusten takia kerrokset rakennetaan kokonaan uudestaan.

Funkkistaloista jää jäljelle suojellut julkisivut. Kuva: Antti Eintola / Yle

Myös Hatanpään valtatien puoleisen entisen huoltoaseman lennokkaat lipat on purettu.

– Ne oli siinä kunnossa, että täytyy tehdä uudet tilalle, Rauno Kulmala sanoo.

Tilaa 150 liikkeelle

Pelkät neliöt eivät kiinnosta asiakkaita. Täytyy olla joku syy tulla ostoksille. Kauppakeskuksen päällikön Mervi Aholan mukaan Ratinaan tulee muutamia sellaisia liikkeitä, joita ei vielä ole Tampereella.

– Ja toki tehdään sellaisia viihtyisiä oleskelualueita ja kahviloita, joihin voi tulla viettämään aikaa. Plus meille tulee Tampereen suurin parkkihalli. Sinne on helppo ajaa autolla, Mervi Ahola sanoo.

Ratinassa on vielä liiketilaa tarjolla. Yli puolet on uudesta osasta on vuokrattu, sanoo kauppakeskuksen päällikkö Mervi Ahola. Kuva: Antti Eintola / Yle

Ratinassa tavoitteena on saada 200 miljoonaa euroa myyntiä vuodessa. Lempäälän Ideaparkin myynti on ollut 250 miljoonaa ja Koskikeskuksen noin 125 miljoonaa (luvut vuodelta 2015).

Ratinan kauppakeskuksen uuden osan tiloista yli puolet on vuokrattu, tilaa on 150:lle liikkeelle. Kauppojen ohella keskukseen tulee 17 ravintolaa tai kahvilaa.

Ratina kauppakeskuksen periskooppimainen torni vuorataan punatiiliseksi. Kuva: Jussi Mansikka / Yle
Ratinan kauppakeskuksen periskoopista avautuu näkymä Tampereen ytimeen. Kuva: Antti Eintola / Yle
Kauppakeskukseen tulee kaksi avointa, lasikattoista aukiota. Kuva: Antti Eintola / Yle
Rakennusten väliin sommitellaan tapahtuma-aukioita. Kuva: Antti Eintola / Yle
Kuva: Sponda
Kauppakeskukseen saadaan luonnovaloa mm. kahden lasikaton kautta. Kuva: Sponda
Ratinan maiseman silmiinpistävin muutos on torni, jonka ikkuna näyttää Tammerkosken suuntaan. Kuva: Sponda