Utsjoen seurakunnan itsenäisyyden puolesta kerätään nimiä netissä

Rahavaikeuksiin ajautuneelle seurakunnalle pyydetään myös lahjoituksia.

Utsjoki
18.4.2016
Utsjoen seurakunta rakensi Karigasniemelle uuden kappellin, jonka kustannukset ylittivät budjetin.Vesa Toppari / Yle

Utsjoen seurakunnan itsenäisyyden puolesta on perustettu nettiadressi. Seurakuntaa ollaan talousvaikeuksien vuoksi liittämässä yhteen Inarin seurakunnan kanssa.

Tällä hetkellä liitosvalmistelut on keskeytetty ja Oulun tuomiokapituli on asettanut selvitysmiehen ratkaisemaan asiaa. Liittymistä on vastustettu Utsjoella muun muassa siksi, että saamenkielisistä tulisi seurakuntien yhdistyessä kielivähemmistö.

Viime viikolla RKP:n kansanedustaja Stefan Wallin esitti, että utsjokelaisten on saatava säilyttää oma seurakuntansa, jotta saamelaisten oikeudet turvataan.

Vasta vähän nimiä

Nettiadressin perusteluosassa kerrotaan, että Utsjoen seurakunta on jo 270 vuotta vanha. Se perustettiin vuonna 1747 ja samalla siihen liitettiin Inari kappeliseurakuntana, joka itsenäistyi 1881. Nyt historia on kääntämässä sivun taaksepäin, sillä Utsjoesta on tulossa Inarin kappeliseurakunta.

Adressitekstissä kerrotaan, että Utsjoen seurakunta on jo saanut varteenotettavia lupauksia rahalahjoituksista, jos seurakunta säilyy itsenäisenä. Adressi kehottaa tekemään seurakunnalle uusia lahjoitussitoumuksia, joiden ehtona on seurakunnan säilyminen itsenäisenä.

Seurakunta oli Karigasniemen kappelin ylittyneiden kustannusten vuoksi 80 000 euron lainan, joka pitäisi maksaa pois lokakuussa.

Tiistaiaamupäivään mennessä huhtikuun alussa perustetun adressin oli allekirjoittanut 127 ihmistä.