1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomion tohtori tylyttää Trumpin verouudistuksen maanrakoon – "Ärjyvä leijona onkin vikisevä hiiri"

Ekonomisti Nouriel Roubini listaa useita heikkouksia Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin verouudistuksesta.

Yhdysvaltain presidentti
New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini .
New Yorkin yliopiston taloustieteen professori Nouriel Roubini Davosissa tammikuussa 2016.Jean-Christophe Bott / EPA

New Yorkin yliopiston professori ja teräväsanainen kolumnisti Nouriel Roubini ei anna armoa Yhdysvaltain presidentin veropolitiikalle. Maanantaina julkaistussa kolumnissaan (siirryt toiseen palveluun) hän murskaa Trumpin hallinnon ajatukset järjettömän kalliina.

Roubinin mukaan verolinjaukset aiheuttaisivat liittovaltiolle biljoonien dollarien budjettialijäämän sekä kanavoisivat 99 prosenttia hyödyistä kaikkein rikkaimmalle prosentille amerikkalaisista.

Lisäksi uhkana on korkojen ja dollarin kurssin nousu, jotka kerrannaisvaikutuksineen voisivat tuhota miljoonia työpaikkoja. Kovimmin tämä ralli kohtelisi Trumpin äänestäjäkuntaa, valkoisia työläisiä.

Republikaanit ovatkin Roubinin mielestä nyt tilanteessa, jossa "ärjyvä veroleijona on kutistunut vikiseväksi hiireksi".

Perikadon tohtoriksikin tituleerattu professori ei anna armoa myöskään Trumpin esittämille yritysverojen alentamisille, joista aiheutuvat veromenetykset paikattaisiin niin sanotulla tuontitavaroiden rajaverolla.

Roubinin mukaan ajatus on kuolleena syntynyt. Veromenetykset olisivat jälleen miljardiluokkaa ja koko rakennelma on Maailman kauppajärjestön, WTO:n sääntöjen vastainen.

Professori Roubini päättää kolumninsa kirjoittamalla, että ainoa järkevä keino keventää matala- ja keskipalkkaisten verotusta olisi kiristää rikkaiden veroja.

Siihen "pseudo-populistinen raharuhtinas" Trump ei suostu ikinä, Roubini toteaa ja arvelee republikaanien jatkavan itsensä huijaamista verohaihatteluillaan.

Lue seuraavaksi