Koe uusi yle.fi

Vankilanjohtaja lähetti vangin äidille omituisen sähköpostin – "Se oli loukkaavin viesti ikinä"

Vankilanjohtaja arveli sähköpostissaan äidin potevan huonoa omaatuntoa, kun tämä ei ymmärtänyt lapsensa tarvitsevan erityistä huolenpitoa. Äiti tyrmistyi viestistä. Rikosseuraamuslaitos puuttui asiaan.

vankeus
Vankilanjohtajan kirje

Noin kolmekymmentävuotias mies, jota kutsutaan tässä jutussa Matiksi, istui viime syksynä Kylmäkosken vankilassa suorittamassa vankeustuomiotaan.

Matti on tuomittu 10 vuoden ja 6 kuukauden pituiseen määräaikaiseen rangaistukseen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta. Ensikertalaisena Matti suorittaa puolet rangaistuksestaan. Hän on päässyt aivan äskettäin koevapauteen.

Matilla todettiin viisi vuotta sitten tehdyssä mielentilatutkimuksessa Aspergerin oireyhtymä.

Matin äiti yritti saada vankeuden aikana pojalleen kuntoutusta ja terapiaa Aspergerin oireyhtymään. Sitä ei kuitenkaan Matille järjestynyt.

Kylmäkosken vankilaan kirja äidiltä

Kun Matti oli Kylmäkosken vankilassa, äiti toimitti vankilaan kirjan, jossa kerrotaan Aspergerin oireyhtymästä. Pian sen jälkeen äiti keskusteli puhelimessa vankilanjohtajan kanssa kirjasta ja myös rangaistuksesta, joka Matille oli määrätty poissaolosääntöjen rikkomisesta.

Puhelinkeskustelujen jälkeen viime marraskuussa äiti ja vankilanjohtaja lähettivät toisilleen muutaman sähköpostin. Äiti on antanut Ylelle nuo sähköpostiviestit.

"Sinusta on muodostunut kuva, että podet huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä"

Vankilanjohtaja kirjoittaa yhdessä sähköpostissaan, että hänelle on muodostunut äidistä sellainen kuva, että äiti potee huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä.

Tässä osa vankilanjohtajan lähettämää sähköpostia.

"Minulle on pitkälti muodostunut sinusta kuva (tuon tämän esiin, koska sinä katsot oikeudeksi kertoa, millainen ihminen minä olen sinun mielestäsi), että podet huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä siitä, että et ole miehesi kanssa jo silloin poikasi lapsuudessa ja nuoruudessa, eikä edes varhaisella aikuisiällä, havainnut hänessä sellaista poikkeavuutta, joka olisi edellyttänyt jo tuolloin vanhempien erityistä huolenpitoa ja kasvun ja kehityksen tukea, sekä jo tuolloin järjestää asianmukaista kuntoutusta tai muuta apua."

"Tuota asiaa ei kukaan vanhempi voi ulkoistaa ja näin syyttää kaikista varhaislapsuuteen, nuoruuteen ja aikuisuuteen liittyvistä asioista Rikosseuraamuslaitosta tai yhteiskuntaa. Kuten sinä järjestelmällisesti teet."

"Se, että lapsesi ei ole aikanaan saanut lapsesta lähtien asianmukaista kuntoutusta, ei ole Rikosseuraamuslaitoksen, eikä minun syy."

Matin äiti järkyttyi vankilanjohtajan sähköpostista.

– Kuinka me olisimme voineet mieheni kanssa järjestää lapsena Matille Asperger-kuntoutusta? Me saimme kuulla tämän diagnoosin vasta mielentilatutkimuksessa, äiti sanoo.

"Olen auttanut ja tukenut poikaani koko hänen elämänsä ajan"

Vankilanjohtaja kertoi äidille lähettämässään sähköpostissa toimineensa vuosina 1985–1996 kunnan sosiaalityöntekijänä, jolloin hänen työhönsä kuului lastensuojelu ja vammaistyö. Hän kertoo tehneensä tuolloin tiivistä yhteistyötä muun muassa neuvoloiden sekä kasvatus- ja perheneuvoloiden kanssa.

"Tuolla kokemuksella voin sanoa, että jo tuolloin yhteiskunnan eri palvelu- ja tukimuodot lasten ja nuorten huollossa ja kuntoutuksessa olivat hyvin kehittyneitä. Erilaisia kuntoutuspalveluitakin oli paljon saatavilla, jos niitä vain vanhemmat hakivat."

– Tulkitsen vankilanjohtan sähköpostin niiin, että hän vihjailee, että me vanhemmat emme olisi halunneet hakea pojallemme apua, kun hän oli lapsi. Se on erityisen loukkaavaa, koska me olemme huolehtineet hänestä niin hyvin kuin olemme ikinä osanneet. Koko hänen elämänsä ajan olen tukenut poikaani ja auttanut kaikissa mahdollisissa asioissa, äiti sanoo.

Matin äiti teki kantelun vankilanjohtajan sähköpostista Länsi-Suomen Rikosseuraamusalueelle. Rikosseuraamuslaitos antoi asiassa kantelupäätöksen, jossa se kiinnitti vankilanjohtajan huomiota asialliseen ja maltilliseen kommunikointitapaan.

Vankilanjohtaja Rämö: Toimin aina asiallisesti

Kylmäkosken vankilan johtaja Harri Rämö sanoo puhelimessa Ylelle, ettei koskaan aiemmin mikään ulkopuolinen taho ole arvioinut hänen toimineen loukkaavasti.

– Olen ollut 15 vuotta sosiaalityöntekijänä ja 20 vuotta vankilassa töissä. Kukaan ei koskaan aikaisemmin ole arvostellut vastauksiani ja sanomisiani, vankilanjohtaja Harri Rämö toteaa.

Rämön mukaan hänen lähettämänsä sähköposti on asiallinen.

– Minä toimin aina asiallisesti virkatehtävissäni, Rämö sanoo.

Ensimmäisen puhelinhaastattelun jälkeen Rämö soitti Ylelle ja halusi täydentää lausuntoaan.

– Jälkikäteen arvioiden on niin, ettei koskaan pidä sanoa tai kirjoittaa sellaista, jonka kuulija tai lukija voisi kokea loukkaavana. Virheistä pitää aina oppia, ja se oli tässä se opetus itselleni, Rämö toteaa.

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja: Ei asiallista

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka kommentoi Rämön lähettämää sähköpostia Ylelle.

– Näissä tilanteissa täytyy käyttää malttia. Ei tule käyttää ilmaisuja, jotka koetaan loukkaavina.

Onko mielestänne asiallista, että vankilanjohtaja lähtee arvioimaan, että vanhemmat kokevat huonoa omaatuntoa tai syyllisyyttä siitä, että ovat laiminlyöneet lapsuudessa jotain asioita?

– On vaikea arvioida, mihin heidän kommunikaationsa liittyy. Mutta kuten sanottu, lähtökohtaisesti tämä ei ole asiallista, Vesterbacka toteaa.

Lue myös: Vangin äiti: Vartijat kiusasivat poikaani – "Täälläkö se murhamies vielä mussuttaa?"