IS: Muslimijärjestöt kamppailevat velkaongelmissa

Ilta-Sanomien mukaan suurmoskeijahankkeen taustalla oleva Suomen Muslimiliitto on ajautunut ulosottoon.

järjestötoiminta
Rukoushetki moskeijassa Helsingissä
Suomalaisissa moskeijoissa on tätä nykyä usein tungosta. Suurmoskeija, jopa useat suurmoskeijat, tulisivat tarpeeseen, sanoo imaami ja Suomen islamilaisen neuvoston puheenjohtaja Anas Hajar. Yle

Helsingin suurmoskeijahankkeen taustalla olevia muslimijärjestöjä on päätynyt ulosottoon, uutisoi Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Lehti kirjoittaa, että Suomen Muslimiliitolla on ulosotossa 2 400 euron saatavat verottajalle ja liitto on ulosottotodistuksen mukaan todettu varattomaksi.

Muslimiliiton puheenjohtaja Pia Jardin mukaan kysymys on arvioverotuksesta, josta on tehty verottajalle oikaisu. Hänen mukaan liitolla ei ole tällä hetkellä ollenkaan rahaliikennettä.

Tonttivarauksen moskeijaa varten ovat tehneet Suomen Muslimiliiton kanssa yhdessä Musliminaiset ry ja Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry.

Ulosottovelkaa on IS:n mukaan kerännyt myös moskeijahankkeen yhteistyökumppanina toimiva Suomen islamilainen neuvosto SINE -yhdistys. Yhdistyksellä on lehden mukaan ulosottovelkaa 50 000 euron edestä. SINEn hallitukseen kuuluva Pia Jardi sanoo, ettei neuvostolla ole juurikaan tekemistä hankkeen kanssa, mutta myöntää yhdistyksellä olevan talousongelmia.

Jardin mukaan velkojen maksu on jo otettu työn alle.

– Joidenkin velkojien kanssa ollaan nyt tekemässä sopimuksia ja osa veloista on saatu jo maksettua, sanoo Jardi.

Moskeijaa ajamaan on perusteilla oma säätiö, jonka johtoon on nousemassa SINEstä tuttuja henkilöitä.

Taloudellinen alamäki alkoi vuonna 2013

Yksi iso tekijä SINEn rahaongelmiin on vuonna 2013 järjestetty kolmas Islam Expo -tapahtuma, josta jäi yhdistykselle velkoja ja saatavia. Kirkko ja kaupunki -lehti uutisoi (siirryt toiseen palveluun) maaliskuussa, että yhdistys jäi tapahtumasta yli 50 000 euroa tappiolle. Jardin mukaan tappiot eivät tulleet Islam Exposta vaan kyse on kaikkiaan yhdistyksen talousvaikeuksista.

– Meidän isoin velka oli alunperin 20 000 euroa Helsingin Messut Oy:lle ja siitä on nyt pyydetty sopimusta, sanoo Jardi.

Hänen mukaan syyt SINEn raha-ahdinkoon ovat huono taloussuunnittelu, pienet jäsenmaksutulot ja epätietous avustusten käyttämisessä.

– Mistään hämäräperäisestä toiminnasta ei ole kysymys, vaan ongelmat johtuvat lähinnä huonosta taloushallinnosta. Olemme myös sitoutuneet hoitamaan kaikki syntyneet velat, sanoo Jardi.

Ministeriön tukenut neuvostoa rahallisesti

Opetus- ja kulttuuriministeriö vahvistaa Ylelle, että se on maksanut Suomen islamilaiselle neuvostolle avustusta vuodesta 2007 yhteensä päälle 450 000 euroa.

– Neuvosto sai meitä avustusta vuoteen 2014 saakka. Suurin osa avustuksista on ollut valtion budjettiin kirjattuja toiminta-avustuksia, jotka perustuivat eduskunnan päätökseen, sanoo vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Avustusten käytöstä täytyy vuosittain tehdä selvitys, mihin aikaisempi avustus on kulunut ja mikä on yhdistyksen rahallinen tilanne. Ministeriö lopetti rahan myöntämisen neuvostolle vuonna 2015 velkaongelmien vuoksi.

Myös ministeriöllä on neuvostolta saatavia ulosotossa noin 3 000 euron verran.

– Jostakin pienemmästä avustuksesta on meillä tehty heille takaisinperintä, koska avustusta ei oltu käytetty siihen, mihin se oli myönnetty, sanoo Hiitola.