1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestöt esittävät: Lakimuutos kalateiden rakentamisen vauhdittamiseksi

Kalateiden rakentaminen puhuttaa. Nyt järjestöt ehdottavat vesilakiin pykälää, jonka mukaan voimalaitoksille voitaisiin määrätä kalatalousvelvoite.

vaelluskalat
Kalatie Isohaara
Kemijoen kalatie Keminmaan Isohaaran voimalaitoksen vieressä.Paula Hiljanen / Yle

Suomen luonnonsuojeluliitto, vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö ja WWF esittävät lakimuutosta kalateiden rakentamisen vauhdittamiseksi. Kalateiden rakentamisesta hyötyisivät etenkin uhanalaiset vaelluskalat, kuten lohi ja taimen, joiden kulku lukuisissa joissa ja puroissa pysähtyy patoihin.

Järjestöt esittävät vesilakiin pykälää, jonka mukaan voimalaitoksille voitaisiin määrätä kalatalousvelvoite, vaikka sitä ei alkuperäisissä lupaehdoissa olisikaan. Järjestöjen lakiesitys löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).

WWF:n tiedotteessa kerrotaan, että velvoitteella voitaisiin määrätä voimalaitosyhtiöt rakentamaan kalateitä ja maksamaan kalatierakentamisesta aiheutuvat kustannukset uhanalaisten vaelluskalojen lisääntymisjoissa. Kemijoki Oy esimerkiksi on aiemmin tyrmännyt kalateiden rakentamisen.

Nykyinen vesilaki ei salli sitä, että lupaehtojen tarkistus heikentäisi sanottavasti voimaloiden hyötyä. Järjestöjen viesti on myös se, että vesilain muutos antaisi hallituksen kärkihankkeelle vauhtia.

Viime viikolla Kemijoki Oy kertoi suunnittelemastaan kalojen kiinniottolaitteesta, joka mahdollistaisi kalojen siirrot vähin käsittelyin lisääntymisalueille.

Lue seuraavaksi