Pohjois-Korea valmistautuu voimannäyttöön – aikooko USA:n lentotukialus tuhota maan ydinohjukset?

USA:n presidentti Donald Trump on tilannut esikunnaltaan laajan valikoiman vaihtoehtoja, miten Pohjois-Korean suhteen olisi toimittava.

Pohjois-Korea
Yhdysvaltain laivastoa Japanin merellä.
Lentotukialus USS Carl Vinsonin johtama taisteluosasto. Matt Brown / US NAVY / EPA

Sotilasasiantuntijat ovat hyvin huolissaan jännityksen kiristymisestä Korean niemimaalla. Pohjois-Korean pelätään yrittävän jo lähipäivinä uutta ydinasekoetta, jonka Yhdysvallat saattaa yrittää estää sotilaallisella voimalla.

Pohjois-Korea teki edellisen ohjuskokeensa 5. huhtikuuta. Maan johto ja valtiolliset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että ballistinen Pukguksong 2 -ohjus on pian valmis. Ohjuksen pelätään yltävän jopa Yhdysvaltoihin asti.

Pohjois-Korea on ajoittanut asevoimiensa voimannäytöt kansallisiin juhlapäiviin. Etelä-Korean vt. presidentti Hwang Kyo-ahn sanoi tänään tiistaina, että pohjoinen naapuri saattaa tehdä ohjuskokeensa jo lauantaina, jolloin maan perustajan Kim Il-sungin syntymästä tulee kuluneeksi 105 vuotta. Toinen mahdollinen juhlapäivä on armeijan juhlapäivä 25. huhtikuuta.

Mahdollinen ennusmerkki ydinkokeesta voi myös olla Pohjois-Korean parlamentin koollekutsuminen. Maan käytännössä merkityksetön parlamentti kutsutaan koolle kerran tai kahdesti vuodessa. Viimeksi näin tehtiin viime kesäkuussa, jolloin maan nykyinen johtaja korotettiin maan korkeimpaan hallintovirkaan, käytännössä siis itsevaltiaaksi.

Uhkauksia kovista toimista

Yhdysvallat on lähettänyt lentotukialus Carl Vinsonin Korean vesille. Tukialuksen johtamaan taisteluosastoon kuuluu myös kaksi ohjushävittäjää ja ohjusristeilijä. Hävittäjät ja risteilijä on myös varustettu Aegis-ohjustentorjuntajärjestelmällä, jolla Pohjois-Korean ohjus voitaisiin ampua alas, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Tällä sotavoimalla Yhdysvallat voisi tehdä samankaltaisen ohjusiskun Pohjois-Koreaan kuin se viime viikolla teki Syyriaan. Isku voitaisiin tehdä joko ennaltaehkäisevänä toimena, jolla yritettäisiin tuhota Pohjois-Korean vaaralliset ohjukset. Myös jälkikäteinen kostoisku on mahdollinen.

Vaikka Yhdysvaltain isku kiihdyttäisi konfliktin aivan uusiin mittoihin, monet sotilasasiantuntijat eivät pidä mahdottomana, että Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump antaisi siihen määräyksen. Ulkoministeri Rex Tillerson on myös sanonut (siirryt toiseen palveluun), että isku Syyriaan merkitsi, että iskut muihinkin maihin ovat mahdollisia.

Trump on uhannut yksipuolisilla toimilla, jos Pohjois-Korean tärkein tukija Kiina ei pysty estämään Pohjois-Korean ydinaseaikeita. Trump on määrännyt esikuntansa valmistelemaan laajan valikoiman vaihtoehtoisia toimenpiteitä, miten Pohjois-Korean suhteen tulisi edetä.

Pohjois-Korea vastaa samalla mitalla

Pohjois-Korea on vastannut sapelinkalisteluun kovilla puheilla. Pohjois-Korean mukaan Yhdysvallat on aikeissa vallata koko maan. Pohjois-Korea on valmis vastaamaan "millä sodankäynnin tasolla tahansa". Maa uhkaa myös ydinaseilla.

Etelä-Koreassa tilanne huolestuttaa kaikkein eniten. Maan pääkaupunki Soul on tykinkantaman sisällä Pohjois-Korean rajasta.

Yhdysvaltain ulkoministeri Tillerson matkustaa vielä tänään Venäjälle. Venäjän ulkoministeriö on sanonut olevansa erittäin huolissaan Yhdysvaltain ilmeisistä aikeista ryhtyä yksipuolisesti voimatoimiin Pohjois-Koreaa vastaan.

Lähteet: AFP, Tass, Reuters

Lue lisää:

Analyysi: Merkkipäivän lähestyminen nostaa vaarallisesti panoksia Pohjois-Koreassa