1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehdasvalmista vai raakaruokaa – mitä koiralle murkinaksi?

Joka kolmannessa suomalaisperheessä on nykyään lemmikkieläin ja koirien määräksi arvioidaan jo 800 000. Ei siis ihme, että lemmikkieläinbisnes kasvaa koko ajan.

koira
koira, mäyräkoira, luu, koiranruoka
Markku Sandell / Yle

Samalla tavalla kuin ihmisten oikeasta ravinnosta kiistellään nykyään, niin koirien ruoasta annetaan monenlaisia ohjeita. Erilaiset koirien kuivamuonat ovat menettäneet suosiotaan raakaravinnolle, jonka yksi muoto on barffaus (siirryt toiseen palveluun).

Sinänsä tässä ei liene mitään mullistavaa uutta, koirillehan on kautta aikojen annettu luita järsittäväksi.

Jokin aika sitten Suomessa vieraillut yhdysvaltalainen eläinlääkäri Karen Becker (siirryt toiseen palveluun) julistaa raakaruoan etuja. Hänellä on Facebookissa (siirryt toiseen palveluun) yli miljoona seuraajaa.

USA:ssa viisi isoa lemmikkieläinten ruoanvalmistajaa hallitsee markkinoita. Beckerin mielestä niitä kiinnostaa enemmän liikevoitto kuin koirien hyvinvointi. Netissä paljon seuraajia keräävä Karen Becker sanoo monien koirien sairauksien johtuvan valmisruuasta.

Ruoka voi sairastuttaa ja ruoka voi parantaa. Jos koirat saisivat itse valita, ne eivät söisi ruokaa, jota niille usein tarjotaan.

Karen Becker, yhdysvaltalainen eläinlääkäri

– Ruoka voi sairastuttaa ja ruoka voi parantaa. Jos koirat saisivat itse valita, ne eivät söisi ruokaa, jota niille usein tarjotaan, eläinlääkäri Karen Becker sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Hän on turhautunut suurten valmistajien piittaamattomuuteen ja haluaakin painostaa ne käyttämään kunnon raaka-aineita. Becker kertoo näkevänsä vastaanotoillaan ruoan aiheuttamia sairauksia: syöpää, iho-ongelmia, kasvaimia, liikalihavuutta.

Nykyään tehdasvalmisteisen ruoan sijaan käytetään yhä useammin koirien raakaravintoa. Karen Beckerin mukaan koira on lihansyöjä, joka haluaa tietynlaista ravintoa.

– Koirien ravinnossa kalsium ja fosfori pitää olla tasapainossa. Lisäksi saa olla paljon valkuaisaineita ja rasvaa, mutta vain vähän hiilihydraatteja ja käsiteltyjä ainesosia. Tuoretta lihaa ja mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia, suosittelee Karen Becker.

koira, raakaruoka
Simba-koira on syönyt raakaruokaa syntymästään lähtien. Erityisen perso se on sian rustoluille, joita on etualan kulhossa.YLE / Tuuli Toivanen

Raakaravinnon suosio nousussa myös Suomessa

– On tulossa paljon tutkimustuloksia, sekä raakaruoan hyödyistä ja myös sen mahdollisista riskeistä, sanoo raakaruokaa tutkiva eläinlääketieteen dosentti Anna Hielm-Björkman.

Hänen tutkimusryhmänsä on kerännyt vuodesta 2009 tietoja koiranomistajilta. Nyt talteen on saatu yli 11 000 koiran tiedot (siirryt toiseen palveluun) siitä, mitä ne ovat elämänsä aikana syöneet ja sairastaneet.

– Ruokavalion vaikutusta on myös tutkittu muun muassa atopiaa sairastavilla koirilla, jossa on yritetty selvittää, miten eri ruokavaihtoehdot ovat vaikuttaneet koirien terveysparametreihin kuten tulehdusmarkkerihin, suoliston bakteeriflooraan, geeniekspressioon ja aineenvaihduntatuotteiden esiintymiseen, Hielm-Björkman kertoo.

Kuvassa koirien Barf-ruokaa, eli eläinruokatehtaassa pötköihin pakattua ja pakastettavaksi menevää raakaruokaa.
Eläinruokatehtaan valmistamia raakaravintopakkauksia.YLE / Kalle Niskala

Suomessa raakaravinnon suosio koirien ruokinnassa on ollut kasvussa viime vuosina. Vuosituhannen vaihteessa miltei kaikki koirat söivät kuivamuonaa.

Toki kotiruokaakin koirat saavat edelleen, mutta tutkijat pitävät sitä hieman huonona vaihtoehtona, koska ravinto saattaa tällöin olla ravitsemuksellisesti epätasapainossa.

Tutkimusnäytöt puutteellisia

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, dosentti Minna Rinkinen ei pidä raakaravintoa autuaaksi tekevänä parannuskeinona koirien vaivoihin. Tieteelliset tutkimusnäytöt raakaravinnon hyödyllisistä terveysvaikutuksista ovat vähäisiä. Raakaravintoon voi sen sijaan liittyä haitallisia bakteeritartunnan riskejä

Minna Rinkinen kertoo näkevänsä vastaanotoillaan erilaisilla ravinnoilla ruokittuja koirapotilaita.

Koira syö ruokaa
Pertti Huotari / Yle

– Siellä voi olla erilaisia allergioita ja muita, mutta näen myös paljon koiria, joilla epätäydellinen ja huonosti koostettu ruokavalio on aiheuttanut ongelmia.

– Ainakaan oman kokemukseni mukaan niistä potilaista, raakaruoka ei todellakaan sovi kaikille. Moni koira sairastuu oltuaan raakaruokadieetillä pidemmän aikaa, Minna Rinkinen sanoo.

Yksipuolinen ravinto voi aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Nuorille koirille liian lihapitoinen ravinto voi haitata luuston kehittymistä.

– Tyypillisimpiä ovat erilaiset vatsaongelmat. Sen lisäksi on nähty voimakkaasti nousseita kilpirauhasarvoja ja iho- sekä turkkiongelmia. Lähinnä yksipuolinen ravinto saattaa aiheuttaa rasvahappo- ja vitamiinipuutoksia, jotka heijastuvat ihon ja turkin kunnossa, Minna Rinkinen kertoo.

Ylipainoisia lemmikkejä näkyy aika paljon ja ihan yhtälailla oli sitten raakaruoan syöjä, kotiruoan syöjä tai valmisruoan syöjä.

Minna Rinkinen, erikoiseläinlääkäri, dosentti

Isot koiranruokien valmistajat ovat sitoutuneet laatustandardeihin. Erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen pitää niiden tuotteita pääosin laadukkaina.

– Ne ovat ihan hyvä ja turvallinen tapa ruokkia lemmikki.

Lemmikkieläinbisneksen miljoonat

Suuret valmistajat myös hyödyntävät tutkimustuloksia kehittäessään kullekin eläinlajille sopivia tuotteita. Joka tapauksessa lemmikkieläinten ympärillä liikkuu nykyään miljoonabisnes.

Eräiden arvioiden mukaan Suomessakin euromäärät kohoavat jopa yli puolen miljardin (siirryt toiseen palveluun), kun mukaan lasketaan kauppa ja palvelut.

Ravinnosta kiistely muistuttaa kovasti ihmisten ruoasta käytyä keskustelua. Terveydelle edullinen ravinto auttaa ihmisten hyvinvointia, mutta samat ongelmat näkyvät lemmikkienkin kohdalla.

– Ylipainoisia lemmikkejä näkyy aika paljon ja ihan yhtälailla, oli sitten raakaruoan, kotiruoan tai valmisruoan syöjä, kertoo erikoiseläinlääkäri Minna Rinkinen.

9.5. Täsmennetty lausetta: Erilaiset koirien kuivamuonat ovat menettäneet suosiotaan raakaravinnolle, jonka yksi muoto on barffaus (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin tekstissä luki ...raakaravinnolle eli barffaukselle.

Lue seuraavaksi