Analyysi: Kolkuttaako Rex Tillerson Kremlin ovea turhaan? Se selviää tänään Moskovassa

Yhdysvaltain ulkoministerin Moskovan-matka voi parhaimmassa tapauksessa olla keskustelunavaus Yhdysvaltain ja Venäjän välille, arvioi Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Kerstin Kronvall analyysissään.

Analyysit (Yle Uutiset)
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson
Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.Tumay Berkin / EPA

On hyvin mahdollista, että presidentti Putinin kalenteriin on jo merkitty tapaaminen Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa.

Silti ajankohtaiseen poliittiseen valtapeliin kuuluu Tillersonin pitäminen epävarmuudessa. Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan nimittäin näyttää siltä, ettei Putinilla ole aikaa tavata Tillersonia.

Sinänsä ei ole mitenkään tavatonta, että vieraileva ulkoministeri jostakin maasta tapaa nimenomaan isäntämaan ulkoministerin, jonka kanssa hän on samalla virkatasolla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.Maxim Shipenkov / EPA

Nyt ei kuitenkaan ole kysymys kenestä tahansa, vaan Yhdysvaltojen uuden ulkoministerin ensimmäisestä vierailusta Venäjälle tilanteessa, jolloin maat ovat keskenään hyvin riitaisia. Lisäksi Moskovassa kerrottiin aikaisemmin suunnitellusta tapaamisesta myös Putinin kanssa.

Assadin asema on avainkysymys

Kiista presidentti Assadin asemasta Syyriassa on jo vuosikausia ollut yksi perussyistä maiden välisiin erimielisyyksiin. Tämä kiista on käynyt yhä vaikeammaksi sen jälkeen, kun Venäjä syksyllä 2015 lähti tukemaan Syyrian hallitusta sodassa.

Konflikti on saanut uutta tulta alleen Syyriassa tehdyn kaasuhyökkäyksen jälkeen.

Myrkkykaasuun kuolleiden lasten kuvat herättivät presidentti Donald Trumpin vihan tavalla, johon tieto kymmenien tuhansien lasten kuolemasta kuusi vuotta jatkuneessa sodassa ei aikaisemmin nähtävästi ole riittänyt.

Yhdysvaltoja vastustava mielenosoitus Syyriassa tiistaina
Yhdysvaltoja vastustava mielenosoitus Syyriassa tiistaina.Youssef Badawi / EPA

Trump määräsi voimakkaan ilmaiskun syyrialaiseen lentotukikohtaan. Kremlissä isku on määritelty hyökkäykseksi suvereenia valtiota kohtaan.

Mediakohua kummassakin maassa

Nyt Venäjä ja Yhdysvallat käyvät mediasotaa tapahtumista ja niiden taustoista. Yhdysvallat syyttää Venäjää tietojen salaamisesta koskien Syyrian kemiallisia aseita. Aseet olisi kansainvälisen sopimuksen mukaan pitänyt tuhota, nyt niitä kuitenkin vielä löytyi.

Yhdysvallat väittää, että Venäjä tiesi kemiallisista aseista ja siksi on osasyyllinen niiden käyttöön.

Venäjällä sen sijaan annetaan ymmärtää, että ei ole todisteita, että juuri Syyrian armeija suoritti iskun kemiallisella aseella.

Muun muassa television valtakunnallinen 1-kanava kertoi Tillersonin Moskovan vierailuna alla, että kuvat kuolleista lapsista ja pelastajista, jotka vedellä puhdistivat vielä eläviä uhreja, olisivat väärennettyjä.

Lavrov kertoo Venäjän kannat

Keskiviikkona aamupäivällä ulkoministeri Rex Tillerson tapaa virkaveljensä Sergei Lavrovin. Lavrov on kovan luokan neuvottelija, jolle ei tulisi mieleenkään perääntyä Venäjän neuvotteluasemista.

Asioita, joista on erimielisyyksiä, on pitkä rivi Syyrian lisäksi, kirjoittaa uutistoimisto Tass (siirryt toiseen palveluun).

Voi olettaa, että mahdollinen tapaaminen Putinin kanssa riippuu siitä, miten hyvin Tillerson ja Lavrov löytävät asioita, joista edes pystyvät puhumaan.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi tiistaina kannanoton (siirryt toiseen palveluun) koskien Tillersonin vierailua. Siinä sanotaan Venäjän olevan valmis avoimeen vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa, mutta samalla kritisoidaan kovasti Yhdysvaltojen ”pyrkimystä maailman hegemoniaan”.

Lausunnossa toistetaan jo tutuksi tulleita lauseita siitä, ettei Venäjä ollut se, joka provosoi vallankumouksen Ukrainassa ja ”sytytti tulen arabikevään kokon alle”.

Veljeilyä vai vihanpitoa

Laajasti on spekuloitu Putinin ja Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin mahdollisella ystävyydellä tai yhteisymmärryksellä.

Mikään ei tähän mennessä ole osoittanut sellaiseen suuntaan.

Sen sijaan kumpikin on kova kundi, joka kunnioittaa voimaa ja päättäväisyyttä. Heitä yhdistää, ja samalla erottaa, sotilasmahdin johtajan voimantunto.

Kummallekin on tärkeää määrätä, mihin suuntaan sota Syyriassa kääntyy. Niin kauan, kun he ovat toivotusta suunnasta täysin eri mieltä, sota ei lopu, eikä suhde Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä lämpiä.

Ulkoministeri Rex Tillersonin vierailu Venäjälle voi mahdollisesti johtaa myös uusiin avauksiin, jos Venäjä katsoo tarvitsevansa sellaista.

Kansainvälisten suhteiden asiantuntija, tutkija Vladimir Frolov kirjoittaa republic.ru verkkosivulla (siirryt toiseen palveluun) Venäjän reagoineen liioitellun tunteellisesti ja jopa hysteerisesti Yhdysvaltain ilmaiskuun.

Frolovin mukaan Bashar al-Assad on toimillaan asettanut Vladimir Putinin asemaan, jossa tämä näyttää heikolta. Frolov ihmettelee, voiko Putin antaa sellaista anteeksi, etenkin kun Trump juuri nyt näyttää vahvalta kansainvälisellä areenalla.

Jos Putin on tyytymätön Assadiin, hän saattaa olla valmis pieneen kompromissiin Yhdysvaltojen kanssa jossakin asiassa.

Tillersonin vierailu Moskovaan mittaa lämmön Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä, mutta tuskin johtaa mihinkään läpimurtoon. Mahdollisesti ulkoministerit sopivat valmistelujen aloittamisesta presidenttien ensitapaamista varten.

Korjaus 12.4. klo 18.35 Syyriassa kuolleiden lasten lukumäärä tekstissä korjattu kymmeniksi tuhansiksi (oli virheellisesti satoja tuhansia).