1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kanat

Teiniyrittäjä Severi Lyyra kasvattaa tipuja keväällä ja myy kanat kesällä – nyt bisnes kiihtyy niin, että kaikki kanat loppuivat ennen sesonkia

Ensimmäisenä kesänä meni 80 kanaa. Tulevan kauden kesäkanoja on varattu jo 50.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Severi Lyyran tallissa sirkuttaa tipuja. Raihuohon sekaan tiput ovat jo liian suuria, mutta Lyyran kanabisnes ei olekaan pääsiäisen pyhiä varten vaan katseet ovat kesässä. 15-vuotias yrittäjä kasvattaa tipuista kesäkanoja, joita voi vuokrata tai ostaa omaksi.

Lyyran kanabisnes alkoi viime vuonna, kun hän oli syksyllä nähnyt ilmoituksen hautomakoneesta. Aluksi oli tarkoitus myydä vain munia, mutta ydinbisnes vaihtuikin kesäkanojen kasvattamiseen. Viime kesänä kanabisnes tuotti yli tuhat euroa säästöön, joten nyt kanakauppaa on tarkoitus kiihdyttää entisestään.

Tämän kauden kesäkanoista kiinnostuneet alkoivat soitella Lyyralle jo pari viikkoa sitten. Kaikki kanat menivät kaupaksi. Kauden ollessa vasta aluillaan menestyvä yrittäjä ei voi vastata asiakkaan kyselyihin, että eipä enää ole. Lyyran piti tehdä varasuunnitelma.

– Hautominen ei ollut nyt niin tuottoisaa, joten ostan etelämmästä kanoja ja välitän niitä eteenpäin, kertoo Lyyra kanabisneksen kuulumisia.

Ensimmäisenä kesänä Lyyra möi 80 kanaa. Tulevan kauden kesäkanoja on varattu jo 50 kappaletta.

Tukea yrittäjän arkeen hän on saanut 4H-yhdistykseltä. Mentorina toimii oma isä, joka oli ennen yrittäjä.

Severi Lyyra kasvattaa kanoja Lapinlahdella. Viime kesänä tilalla kotkotti 80 kanaa ja parisenkymmentä kukkoa. Kuva: Santeri Lyyra

Tipu kerrostaloasuntoon?

Mitä jos joku haluaisi hankkia oman sirkuttajan kerrostaloasuntoonsa? Miten pieni tipu pärjäisi?

– Kyllä sitä voi siellä kasvattaa, mutta tipu tuo pienen hajun ympärilleen. Joku oli kerran kasvattanut kerrostaloasunnossa yhden kanan. Kun se oli aikuinen, hän oli syöttänyt sen käärmeelleen, kertoo Severi Lyyra.

Lyyran tallissa Lapinlahdella tiput tepastelevat hyvässä hoivassa. Väriltään ne ovat ruskeita, vaaleita ja tummia. Ruoaksi tiput saavat kanoille tarkoitettua rehua.

– Nämä ovat vähän kalliimpaa rotukanaa. Pääsiäiseksi kuoriutuu lisää poikasia. Sitten saadaan keltaisia nättejä tipuja.