1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Sanna Marin ei halua Tampereen pormestariksi – valtakunnan politiikka kiinnostaa enemmän

Marinin päätöksen jälkeen Tampereen pormestariksi on vahvimmin puskemassa SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly.

Tampere
Sanna Marin vaalivalvojaisissa Hotelli Ilveksessä 09.04.2017
Sanna MarinMatias Väänänen / Yle

– Tampere on upea ja minulle rakas kaupunki, joka oikealla johtajuudella kehittyy vieläkin merkittävämmäksi kasvukeskukseksi Suomessa.

Näin aloittaa Tampereen äänikuningatar Sanna Marin blogitekstinsä (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoo päätöksestään olla lähtemättä Tampereen pormestariksi. Marin kertoo pohtineensa päätöstään pitkään.

– Sosialidemokraattien nouseminen kaupungin suurimmaksi puolueeksi, oman puolueen tuki ja tamperelaisten ihmisten luottamus kuntavaaleissa ovat velvoittaneet minua pohtimaan vakavasti halukkuuttani kaupunkimme pormestarin tehtävään.

Valtakunnan politiikka kiinnostaa Marinia nyt enemmän.

– En kuitenkaan tässä vaiheessa ole valmis jättämään tehtäviäni valtakunnan politiikassa. Kansanedustajan työ ja SDP:n ensimmäisen varapuheenjohtajan asema ovat molemmat tehtäviä, joihin olen saanut luottamuksen isolta joukolta ihmisiä.

Pormestarius Lauri Lylylle?

Tampereen pormestarin viitta on nyt yhä varmemmin laskeutumassa SAK:n entisen puheenjohtajan, Lauri Lylyn harteille. Asiantuntijat pitävät Lylyä vahvimpana ehdokkaana, koska hän sai Tampereen demareista toiseksi eniten ääniä.

Pormestrihaluistaan ennen vaaleja ilmoittautunut Pekka Salmi kertoi tänään keskiviikkona vetäytyvänsä kisasta. Myös kansanedustaja Pia Viitanen ilmoitti Facebookissa, että aikoo jatkaa työtään kansanedustajana.

Marin kertoo Yle Tampereelle, että hän ei tue ketään ehdokasta pormestariksi vaan jättää sen kunnallisjärjestön edustajiston päätettäväksi. Edustajisto kokoontuu keskiviikkona illalla käymään läpi vaalitulosta ja päättämään, miten neuvotteluissa edetään. SDP keräsi kuntavaaleissa eniten ääniä Tampereella.

31-vuotias Marin on Sosialidemokraattisen puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, joka on viime kauden johtanut Tampereen kaupunginvaltuustoa tiukoilla otteilla.

Marin ei todennäköisesti jatka valtuuston johtajana, sillä jos SDP saa pormestarin paikan, valtuuston puheenjohtajuus menee toiseksi suurimmalle puolueelle, kokoomukselle.

Kansanedustaja Sanna Marin nousi kuntavaalien äänikuningattareksi Tampereella 5 781 äänellä. Koko maan tuloksissa hän on Suomen seitsemänneksi eniten ääniä saanut ehdokas.

Lue seuraavaksi