Hyppää sisältöön

Kuolemalla monet kasvot ympäri maailman – Tanskassa kilistellään hautakaljalla vainajan muistolle

Kristittyjen pääsiäinen nostaa pintaan ajatuksia kuolemasta. Kysyimme eri kulttuurien edustajilta kuinka heidän kotimaassaan vainajaa muistetaan.

Sakarie Ahmed Nuur.
Kuvaus ja editointi: Nelli Kallinen / Yle

Kristityt ympäri maailmaa hiljentyvät muistelemaan Jeesuksen ylösnousemusta ja kuoleman voittamista pääsiäisviikolla.

Hiljainen viikko huipentuu pääsiäissunnuntaihin.

Pääsiäisen juhlintaan liittyy erilaisia perinteitä. Esimerkiksi ortodoksit tervehtivät toisiaan pääsiäisenä "Kristus nousi kuolleista", johon vastataan "Totisesti nousi".

Siinä missä Kristuksen kuolema ja sen jälkeinen ylösnousemus ovat juhlinnan aiheita, ovat hautajaiset Suomessa yleensä vakavahenkisiä ja arvokkaita tilaisuuksia.

Suhtautuminen kuolemaan kuitenkin vaihtelee eri kulttuurien ja uskontojen välillä.

Kysyimme Joensuussa asuvilta maahanmuuttajilta ja vaihto-opiskelijoilta, minkälaisia perinteitä kuolemaan liittyy heidän kotimaassaan.

Ghanassa hautajaisiin kokoontuu jopa 1 000 ihmistä

Tanskalainen Heidi Stenkvist paljastaa, että hautajaisten jälkeen tanskalaiset kokoontuvat "hautaoluelle" ja kippistävät vainajan muistolle.

Ghanassa Volta-alueella hautajaisiin saapuu 500–1 000 vierasta, kertoo Peter Zorve. Vainajan läheiset valmistavat vieraille ruokaa ja tuhatpäinen seurue syö ja juo hyvin.

Saksaa ja Egyptiä yhdistää se, että kuolemasta ei haluta tai saada puhua.

Kreikassa ja Ghanassa kuolema näkyy surevien ulkonäössä. Kreikassa naiset eivät saisi meikata, eivätkä miehet ajaa partaansa läheisen kuoleman jälkeen neljäänkymmeneen päivään. Ghanassa Ashanti-alueella puolestaan ihmiset pukeutuvat hautajaisissa punaiseen tai mustaan asuun, jos kuollut ihminen on ollut nuori.

Yli 85-vuotiaiden vainajien muistoa kunnioitetaan juhlien ja pukeutumalla musta-valkoiseen asuun.

Katso lisää ylläolevasta videosta!