Hyppää sisältöön

Uusien valtuutettujen keskustauimahallihaaveilla ei merkitystä – Rovaniemen kaupunginjohtaja: Päätös on jo tehty

Uutta uimahallia suunnitellaan Ounasvaaralle. Kaupunginjohtaja Esko Lotvosen mukaan aiemman päätöksen pyörtäminen tulisi kalliiksi.

Havainnekuva Ounasvaaralle suunnitellusta uimahallista. Kuva: Hannu Kerkelä / Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Kiinteistöpalvelu

Rovaniemen uusi uimahalli näyttää nousevan Ounasvaaralle, vaikka enemmistö uusista kuntapäättäjistä haluaisi sen keskustaan.

Ylen vaalikoneeseen vastasivat lähes kaikki Rovaniemen uudet valtuutetut. Heistä lähes 60 prosenttia on sitä mieltä, että uuden uimahallin paikka on keskustassa. Vain 12 prosenttia valtuustoon valituista vastaajista on ehdottomasti sitä mieltä, että uimahalli kuuluu Ounasvaaralle.

Kaupunki kuitenkin suunnittelee hallin rakentamista Ounasvaaralle, urheiluopiston yhteyteen. Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen ei usko, että uusien valtuutettujen vaalikonekannat vaikuttavat hankkeen etenemiseen.

– Valtuusto on päätöksensä tehnyt. Me viemme asiaa sen päätöksen mukaisesti eteenpäin, kunnes joku toinen päätös tulee sitten joskus.

Hankesuunnitelman rahoituksesta päätetään pian

Rovaniemen kaupunginvaltuusto päätti talousarviossaan viime marraskuussa, että kaupunkikonserniin kuuluva kiinteistöosakeyhtiö laatii hankesuunnitelman Ounasvaaralle rakennettavasta uimahallista.

Asiasta päätettiin äänin 32–27.

Suunnittelun lähtökohtana on vapaa-ajan lautakunnan päätös uimahallin toteutuksesta ja tarveselvityksestä.

Hankesuunnitelman määräraha päätetään erikseen kaupunginhallituksessa. Asia oli kaupunginhallituksen päätettävänä tammikuussa, mutta se palautettiin valmisteluun. Uudessa valmistelussa käydään läpi yksityiskohtia, kuten erityisryhmien mahdollisuutta käyttää uutta uimahallia.

Lotvosen mukaan hankesuunnitellun aloittaminen tuodaan uudelleen kaupunginhallituksen päätettäväksi lähiaikoina. Kaupunginjohtaja toivoo, että hankesuunnitelma saadaan valmiiksi syyskuun loppuun mennessä.

Uusi valtuusto päättää asiasta sen jälkeen, talousarvion yhteydessä. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaisesti, Ounasvaaralla päästään pulikoimaan vuonna 2020.

Santasport vastaisi toiminnasta

Nykyisen suunnitelman mukaan kaupunkikonsernin kiinteistöyhtiön rakennuttamasta uimahallista neuvotellaan vuokrasopimus, jolla uimahalli vuokrataan Santasport Oy:lle. Santasport vastaa uimahallin käytöstä ja toiminnasta.

Kaupunki maksaa uimahallin käytöstä vuotuista käyttökorvausta, jolla varmistetaan kohtuuhintainen käyttö kaupungin asukkaille. Tavoitteena on muun muassa minimoida verorahoituksella katettava määrärahan lisäystarve.

Lotvosen mukaan uimahallista maksetaan tällä hetkellä vuosittain noin 800 000 euroa. Jos uusi uimahalli tehdään erillisenä investointina, jonka kaupunki yksin maksaa, siitä tulee noin 15 miljoonan euron kertakustannukset. Vapaa-ajan lautakunnalle vuosikustannukset olisivat yli miljoonan euron luokkaa.

Jos halli sen sijaan tehdään Ounasvaaralle yhteistyössä urheiluopiston kanssa, kuten nyt on suunniteltu, veronmaksajat pääsevät Lotvosen mukaan nykyisellä, alle miljoonan euron vuosikustannuksella.

Ounasvaara-päätöksen pyörtäminen tulisi kalliiksi

Jos uusi valtuusto päättäisi torpata nykyiset suunnitelmat, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että rakennustyöt aloitetaankin Rovaniemen keskustassa.

– Meillähän ei ole keskustaan varsinaista uutta paikkaa. Lähtökohtana olisi varmaan se, että nykystä hallia aletaan remonteeraamaan, sanoo Lotvonen.

Remontissa menisi pari vuotta. Lotvosen mukaan ratkaisu ei olisi ikävä vain uimahallin käyttäjien, vaan kaikkien kaupungin veronmaksajien kannalta.

– Se olisi toista miljoonaa euroa kalliimpaa joka vuosi. Siinä uudet päättäjät joutuvat todella pohtimaan perusteita siihen, miksi uimahalli ei tulisikaan Ounasvaaralle.

– Voin sanoa, että pohdinta on aika perusteellista sitten, kun sitä ihan oikeasti joutuu tekemään, ja päätöksistään joutuu vastaamaan.